silens Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Witam. Z racji tego, że jestem tutaj nowy chciałbym się przestawić. A więc, nazywam się Maciek i mam 17 lat. Pochodzę z województwa śląskiego i interesuję się motocyklami oraz bardzo lubię jeździć na rowerze. Lecz moje pojęcie o mechanice roweru jest dość niskie, dlatego kieruję do Was jedno pytanie. Jeżdżę rowerem Kelly's Quartz (taki zielono czarny). Mam go od 5 lat. Dosyć go szanowałem, więc nie jest w najgorszym stanie. Ostatnio zauważyłem, że po chwilowej jeździe zaczyna mi coś stukać, z biegiem czasu jest to coraz to głośniejsze, ma to miejsce raczej z tyłu roweru. Dodam jeszcze, że w ramie tam gdzie jest przednia przerzutka (chyba się to korba nazywa) coś wydaje takie dźwięki, jakby był tam piasek ;/ Dodam jeszcze, że zamiast 8 przerzutek z tyłu, mam 9. Ale to nie powinno być przyczyną, bo wcześniej świetnie wszystko działało. Postaram się to bicie/stukanie pokazać na filmiku. Bicie ma miejsce przy obciążeniu chyba tylnego koła, bo jak siedzę na siodełku to je słychać, przy pozycji stojącej już nie. To samo jest jak mocno pedałuję. Proszę pomóżcie co może być przyczyną, bo ten hałas jest irytujący. http://w255.wrzuta.p...8Tqnne/dscn1966 Filmik przedstawiający właśnie to stukanie. Pozdrawiam.
Obes Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Stukanie z tyłu wygląda na łożysko w tylnej piaście, zdejmowałeś koło i sprawdzałeś jak obracają się łożyska, czy nie ma luzu, czy obracają się "gładko" ? Z przodu to na pewno łożyska suportu, albo dostał się brud i wytarły się kulki i bierznie, albo woda i łożyska zardzewiały, suport do wymiany.
silens Napisano 25 Marca 2012 Autor Napisano 25 Marca 2012 Całe tylne koło zdejmowałem i te kulki oraz całą resztę nasmarowałem smarem stałym. Co do tego suportu to jak to odkręcić? Próbowałem i się nie da ;/
gilgamesz Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 A propo dziwnych odgłosów z ramy to pozwolę sobie dołączyc się z zapytaniem,aby nie zakładać nowego tematu. Przeczytałem juz na Forum to co było pisane o dziwnych stukach, najczęściej z okolic suportu. U mnie też jest podobnie,z tym że ten wkurzajacy stuk ma miejsce tylko przy środkowym blacie.Jeśli kręcę na najmniejszym lub największym blacie korby,to to zjawisko nie wystepuje. Sprawdziłem juz pedały(wymienione na nowe),sztycę,mocowanie siodełka. Korba dokręcona,suport sprawdzony i nasmarowany i dalej to samo. Strasznie mnie to wkurza i chociaż nie ma na razie wpływu na jazdę,to jest niesamowicie irytujące. Nie wiem czy to może byc jakoś pomocne ,ale rower to full giant anthem X2 i osprzet to XT(korba XTR). Może ktos miałby pomysł co może byc powodem tego stukania,bo zamiast się rozkoszować przyjemnością jazdy wsłuchuje się w te odgłosy i ciagle zastanawiam się, co je powoduje.
Obes Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 silensCo do tego suportu to jak to odkręcić? Próbowałem i się nie da ;/ Tutaj uzyskasz wiedzę : [suport] Jak wykręcić - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa Całe tylne koło zdejmowałem i te kulki oraz całą resztę nasmarowałem smarem stałym. Przed stukaniem czy po, jeśli przed to może za mocno skręciłeś łożyska. gilgameszU mnie też jest podobnie,z tym że ten wkurzajacy stuk ma miejsce tylko przy środkowym blacie.Jeśli kręcę na najmniejszym lub największym blacie korby,to to zjawisko nie wystepuje. Nie wiem jaki jest charakter tego stukania i jaki przebieg napędu, ale możesz spróbować wymienić środkową zembatkę.
gilgamesz Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Tutaj uzyskasz wiedzę : [suport] Jak wykręcić - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa Przed stukaniem czy po, jeśli przed to może za mocno skręciłeś łożyska. Nie wiem jaki jest charakter tego stukania i jaki przebieg napędu, ale możesz spróbować wymienić środkową zembatkę. Napęd ma koło 1000 km przebiegu, bez żadnego katowania. Zadbany,nie widac uszkodzeń. Co do charakteru stukania ,to wystepuje tylko podczas kręcenia. Podczas jazdy po płaskim czy tez pod górkę. Nie ma róznicy. Na srodkowej zębatce i jak dzisiaj posłuchałem, czasami na najmniejszej( ale bardzo rzadko,dlatego wcześniej nie wychwyciłem). Na dużej nie występuje.. Zreszta same zjawisko tez nie wystepuje cały czas. Niekiedy jade pare km i nic. I nagle zaczyna podczas kręcenia stukac i już to sie utrzymuje przez nastepny czas jazdy.
Obes Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 A nie przeskakuje Ci łańcuch na kasecie ? na średniej i małej koronce generujesz większą siłę i wtedy może skakać, przeskakiwałi by zwłaszcza podczas mocniejszego naciśnięcia na pedaly. Możliwe też że najczęściej jeździsz na średniej i małej zembatce i one się wyrobily, niby 1000 km. to niewiele, ale wszystko jest możliwe, przeważnie najszybciej padają środkowe jeśli są z aluminium.
Peterp079 Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 A ja Ci proponuję odkręcić hak przerzutki wyczyścić i przykręcić. W moim Trance to właśnie było przyczyną stukania. Możesz to spróbować sprawdzić ewentualnie łapiąc za wózek przerzutki i energicznie odchylać go "od i w" stronę koła. Tylko nie za mocno żebyś nie pokrzywił haka ani wózka.
gilgamesz Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Dzięki za wszystkie sugestie co do przyczyny wkurzajacych stuków. Co do przeskakiwania-to przerzutka nie przeskakuje. Wszystko chodzi jak marzenie , również przy mocniejszym depnięciu czy też ostro pod górę. Przyjrzę się temy hakowi,choc cały czas wydaje mi się,że ten dzwięk dochodzi z okolic korby. Może to jakoś łańcuch uderza o przednią przerzutkę. Bez obciążenia jak kręcę na stojaku,to stukanie nie występuje. Tylko jak jadę. Jeszcze taki mały szczegół,byc może pomocny w wyjaśnieniu problemu. Ten stukot to nie jest takie metaliczne cykanie(czytałem że ludzie często zgłaszali taki problem),tylko taki głuchy odgłos.
silens Napisano 28 Marca 2012 Autor Napisano 28 Marca 2012 Przed stukaniem czy po, jeśli przed to może za mocno skręciłeś łożyska. Rozkręciłem koło ponieważ już stukało i myślałem, że kuleczki się posypały ;/ Naprawdę nie wiem co z tym zrobić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.