Skocz do zawartości

[KORBA] dlaczego prawie nowa korba Sram X9 3X10 strzyka przy mocnym przyspieszaniu

maniekdragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z prawie nową ( przebieg ok. 150km ) powyższą korbą. Przy mocnym naciskaniu na korbę wydobywają się strzyknięcia, nie wiem dlaczego tak się dzieje, próbowałem oczyścić korbę od zewnątrz wodą pod ciśnieniem ale to nic nie dało. Czy powinienem jechać do serwisu z tym problemem czy da się to jakoś załatwić "domowym sposobem" jeśli macie jakieś sposoby na to, to proszę o pomoc z góry wielkie dzięki :) .

Napisano

Te strzyknięcia to albo śrubki trzymające blat i środkową zębatkę albo suport a przez wode pod ciśnieniem pogorszyłeś sprawe

Napisano

Mam pytanie po części powiązane z tematem. Rozebrałem częściowo suport (zdjąłem korbę ale nie demontowałem łożysk), bo syf który się dostał powodował cykanie. Mam dwie jakby zaślepki (dysk z uszczelką), po jednej na stronę. I tu mam pytanie, czy dawać smar pomiędzy tą zaślepkę a łożysko? I czy dać trochę między zaślepkę a ramię korby? Ogólnie, czy powinienem coś smarować przy składaniu tego suportu (łożyska maszynowe są zamontowane w ramie, żeby nie było wątpliwości).

Napisano

Sprawdź jeszcze zacisk koła tylnego, może być luźny i jak naciskasz na napęd mocniej to strzyka.

Napisano

Proponuje zrobić prosty zabieg.

1.Wykręć pedały.

2.Wyczyść gwinty na pedałach jak i w korbie.

3.Nasmaruj gwinty.

4.Skręć pedały.

U mnie strzykało i strzykało, a cały napęd nowy. Po takiej prostej operacji wszystko chodziło gładko.

Napisano

Możliwe że to są pedały bo ostatnio zmieniałem z standardowych, miałem je wpinane a nie mam specjalnych butów. Chociaż sam sprawdzałem pedały i je wykluczyłem, bo w poprzednim rowerze miałem to samo i wina padła na korbę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...