Skocz do zawartości

[do 1500] rower typu cross - kellys, kross (który wybrać?)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam czegoś do 1500. Oczywiście im mniej tym lepiej dlatego do porównania włączyłem też tańsze rowery. Może nie warto dopłacać. Jeździł będę weekendami jakieś 50 km więc niedużo. Wzrost 182cm, waga 66kg więc rama zapewne 21cali. Może być używany jak się jakiś znajdzie.

Takie oto znalazłem:

Kellys Bicycles : ProductDetail

Evado 1.0 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

http://www.kross.pl/...ross/evado-2-02

Evado 1.2 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Rower krosowy Romet Orkan 2.0 M 2011 | Cross | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Który z nich ma najlepszy osprzęt w odniesieniu do ceny (biorąc pod uwagę ile będę jeździł)? I żeby posłużył jak najwięcej lat. Jak są jakieś lepsze propozycje od tych co wymieniłem to proszę bardzo. Dodam że miło by było gdyby to był jakiś rower kellys czy kross, ale nic na siłę :)

Napisano

Osobiście mam evado 1.2 i powiem, że naprawdę solidny sprzęt. Od dziecka mam krossy i ani jeden nie rozleciał się. Ja mam 187 cm i mam 21 ramę i starczy. Także śmiało możesz brać z taką ramą, kupiłem na stronce rowerzysta.pl za 1299 zł + dorzucili za free licznik sigmy, ale to było w zimę, była promocja, ale widzę, że już nie mają modeli krossa, szkoda ;/ Najważniejsze to szukać okazji, choć ciężko będzie, zwłaszcza, że sezon rowerowy rusza.

Dodam, że szukałem idealnego roweru dla mnie ponad miesiąc i w końcu wypadło na coś, co znam i cenię.

Także polecam evado 1.2, ma fajny osprzęt, jak za taką kasę.

Napisano

Co do posta powyżej - ja jestem od miesiąca posiadaczem wspomnianego Evado 2.0 na rok 2012. Na razie dobijam do 500 km przejechanych. Co mogę powiedzieć po tak krótkim czasie? Mam 183 cm, 68 kg, a rower sprawuje się bardzo dobrze. Jak na razie, zero problemów.

Evado 1.2 z zeszłego roku ma lepszy osprzęt (tylna przerzutka chociażby - Alivio zamiast Acery), ale w sklepach - przynajmniej w Poznaniu - zostały pojedyncze sztuki. Nie zawsze będziesz mógł dobrać rozmiar ramy, Poza tym Krossy Evado trzymają cenę - nie wynegocjowałem praktyczne żadnego upustu, a próbowałem:) Inna sprawa, że o gustach się nie dyskutuje, ale moim zdaniem samo malowanie Evado 2.0 z czarnym, matowym, proszkowym lakierem, bije na głowę stylistyke wcześniejszych modeli. Po prostu pozamiatane.

Evado 2.0 katalogowo kosztuje 1599, miesiąc temu udało mi się dogadać na 1400 zł plus licznik i błotniki gratis. Więc próbuj negocjować:)

Napisano

Darasekpoz Dzięki za odpowiedz :) też mi bardziej się widzi ten EVADO 2.0 :) dobrze się składa że w mieście mamy sklep KROSSA tak więc jutro z rana lece zobaczyć ten rowerek ;] a z upustem to nie wiem bo chce na raty wsiąść ;)

Ps. zapomniałem zapytać się ile np ty masz wzrostu i jaki rozmiar ramy :) bo na stronie KROSSA np jest rozmiar podany M L XL.XL z tego co wyczytałem to 23"?

Napisano

@ Pastorek20. A proszę bardzo:) Ja obleciałem wszystkie sklepy Krossa jakie są w Poznaniu. Ceny i możliwość negocjacji się różnią, więc warto polatać. Pytałeś o wzrost - 183 cm. Wybrałem ramę L i jestem z takiego układu zadowolony.

Tytan88 - Nie jestem żadnym specjalistą, ale Evado ma lepszą przerzutkę z tyłu, no i hamulce tarczowe. Tutaj na forum panuje opinia, że te konkretne mechaniczne tarczowe to substytut hamulców tarczowych i w ogóle nie warto w tej cenie. Ja tam nie narzekam, nie zjeżdżam z niewiadomo jakich gór. Niby do jazdy w mieście dobre hamulce v-brake wystarczają., ale tarcze nie piszczą w deszczu, a do tego wolniej się zużywają:D

Napisano

U mnie mieście niema za bardzo wyboru tzn sklepów ale w jednym mierzyłem i jechałem na EVADO 2.0 rozm M mały jak cholera :D i EVADO 3.0 rozm L było już troche lepiej lecz XL chyba by mi bardziej odpowiadała no ale nic i kontem oka zobaczyłem GIANTA ROMA 4 za 1549zł rozm L przejechałem się i wygodniej i lepiej mi się na nim jechało rozmiar ramy L ale zamówiłem XL ;] myślę że dobry wybór zrobiłem :/ rower ma mi służyć do dojeżdżania do pracy 6km w jedną stronę czyli około 12km dziennie i może na większe dystansy w wekkendy.Więc proszę o jakąś opinię na temat tego roweru ;] Pozdrawiam

Darasekpoz mam 180cm wzrostu i waga 103kg i na tym EVADO 2.0 trochę jak na dziecinnym wyglądałem

:D

Albo może ten http://www.kross.pl/pl/2012/cross/evado-1-0 podobną mają geometrię nawet taką samą!

Napisano

Po pierwsze - Roam, a nie Roma. Domyśliłem się, bo ja na początku też chciałem kupić Gianta Roam 4, ale w wersji 2011. Tego żółto-czarnego. Rzucał się w oczy i pozytywnie

Po 2: Roam 4 ma gorszą przerzutkę niż Evado 2.0 - Altusa zamiast Acery, no i oczywiście nie ma tarczówek. Hamulce Tektro mówiąc dośc mało - bo przecież są różne modele:)

Napisano
Hmm, dowiedziałem się że Evado 2.0 ma wolnobieg... Za tą cenę już chyba można się domagać kasety tak? Czy nie ma to znaczenia za bardzo?

Ma znaczenie,to jest stare rozwiązanie.

Kellys Coach Black - SKLEP Internetowy i Stacjonarny - Rowery crossowe Kellys

Tu kaseta 8 rzędowa,ale osprzęt średni.

Rower krosowy Romet Orkan 2.0 M 2011 | Cross | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Może ten.Napęd 24 biegowy(kaseta),przerzutka Alivio,korba lepsza,jak w Kellysie wyżej,manetki Acera.

Napisano

A jak do tego rometa mają się takie?

http://www.domenasportowa.pl/product-pol-20431-Rower-crossowy-Merida-Crossway-10-V-2012.html

ten trochę droższy ale może warto dopłacić za lepszy osprzęt?

http://www.domenasportowa.pl/product-pol-20429-Rower-crossowy-Merida-Crossway-20-V-N2-2012.html

i jeszcze taki eurobike

http://www.domenasportowa.pl/product-pol-21778-Rower-crossowy-Eurobike-Cross-Trail-Men-0-1-2012.html

Bardzo proszę o pomoc bo nie znam się na rowerach a chciałbym wybrać możliwie najlepszy za tą niemałą cenę...

• 2 tygodnie później...
Napisano

A jak do tego rometa mają się takie?

Rower crossowy Merida Crossway 10-V 2012 | Rowery i akcesoria | Rowery męskie | Rowery Crossowe | Sklep sportowy - Perfect Sport

ten trochę droższy ale może warto dopłacić za lepszy osprzęt?

Rower crossowy Merida Crossway 20-V N2 2012 | Rowery i akcesoria | Rowery męskie | Rowery Crossowe | Sklep sportowy - Perfect Sport

i jeszcze taki eurobike

Rower crossowy Eurobike Cross Trail Men 0.1 2012 | Rowery i akcesoria | Rowery męskie | Rowery Crossowe | Sklep sportowy - Perfect Sport

Bardzo proszę o pomoc bo nie znam się na rowerach a chciałbym wybrać możliwie najlepszy za tą niemałą cenę...

Meridy są dobre, ale nie za taką kasę, osprzęt mają dość kiepski, polski eurobike ma dobry osprzęt, cena też niezła, ale słyszałem głosy, że różnie bywa z tą jakością eurobike'ów, ale z tych trzeba wybrałbym zdecydowanie eurobike'a.

Napisano

Właściwie to nie pisałem, ale chyba zdecydowałem się na Unibike Crossfire GTS

UNIBIKE-NAJLEPSZE ROWERY BYDGOSZCZ

albo tańszy Kands Maestro

ROWER KANDS MAESTRO TREKING MĘSKI 28" alu. (2254116719) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Wezmę droższy lub tańszy w zależności od tego ile mi zapłacą za pracę. Ale ciekawy jestem jak wypada porównanie ich osprzętu? Warto w ogóle dopłacać do unibika (ponad 400 zł)?

Napisano

Za 1349PLN tutaj masz ciekawą ofertę.

Warto rozpatrzyć ...

Agang Ritual 2011 4.0

Właściwie to nie pisałem, ale chyba zdecydowałem się na Unibike Crossfire GTS

UNIBIKE-NAJLEPSZE ROWERY BYDGOSZCZ

albo tańszy Kands Maestro

ROWER KANDS MAESTRO TREKING MĘSKI 28" alu. (2254116719) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Wezmę droższy lub tańszy w zależności od tego ile mi zapłacą za pracę. Ale ciekawy jestem jak wypada porównanie ich osprzętu? Warto w ogóle dopłacać do unibika (ponad 400 zł)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...