Skocz do zawartości

[hamulca] Formula R1 i inne

evo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie widzę tematu tyczącego się tych hamulców, więc zakładam.

Co sądzicie o ich obsłudze?

Pierwszy problem jaki zauważyłem, to trudności z rozstawem klocków, mimo że podczas regulacji i odpowietrzania tłoczki są max wciśnięte.

Ale mniejsza z tym, jakoś dałem radę choć i tak od czasu do czasu słychać obcieranie.

Gorsze jest to, że podczas kilku podejść do odpowietrzania i regulacji zjechał się gwint śruby odpowietrzających.

Teraz mam problem z dostaniem tylko tej części (lub jakiś tańszy pakiet kilku częsci).

formula_r1.jpg

Ma ktoś namiary, gdzie można to dostać, z rok/pół tak mogę jeździć, ale kiedyś będzie potrzebne odpowietrzanie w końcu :D

Inna sprawa, że gwint się zjechał, ponieważ trzeba było mocno dokręcić, bo inaczej dostawało się powietrze przy odpowietrzaniu.

Mam je piąty rok. Bezproblemowe, nieawaryjne, praktycznie bezobsługowe. Najlepsze jakie miałem, najdłużej je użytkuję spośród wszystkich tarczówek.

Nie wiem jak mogłeś "zjechać" ten gwint, przecież to bardzo lekko i łatwo się wkręca/wykręca :)

Nie nadają się, ta powinna pasować: FORMULA Ĺrubka odpowietrznika FH GREGORIO

Tamta jest do zacisku, nie ma ona nawet o-ringa (który jest w gnieździe w zacisku) :<

O właśnie, dzięki!

Czy ja jestem ślepy, że tego nie widziałem? Nawet przed chwilą przeleciałem wszystko z Formula :D

ps. teraz tylko będę musiał sposobem wykręcić te zepsutą. Pewnie jakiś klej do stali bo bo nie zamierzam tego spawać.

• 2 tygodnie później...

Dobrym sposobem jest tzw. "wykrętak" z lewym gwintem np taki : http://www.swistak.p...B-8cz-4-24.html

Bardzo przydatna rzecz. Wystarczy Ci ten najmniejszy i nawet nie musisz nic wiercić.

Chociaż polecam zakupić zestaw, nie raz mi uratował skórę gdy urwałem śrubę np w samochodzie w podwoziu czy silniku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...