Faraday Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Witam Ostatnio zauważyłem u siebie pewien problem. Gdy jadę i trzymam kierownicę oburącz, czuję, że większy ciężar spoczywa na prawym nadgarstku, nim bardziej naciskam na kierownicę, przez co nadgarstek ten po 15-20 kilometrach zaczyna drętwieć. Drugi nadgarstek ma mniejszy nacisk i on mi nie drętwieje. Pierwsza myśl jest taka, że coś jest krzywo ustawione, niesymetrycznie, lecz nic takiego w moim rowerze nie zauważyłem. Kierownicę mam giętą. Może Wam uda się coś wymyśleć, jaka może być przyczyna? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foxi Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Sprawdź ustawienie kierownicy ( może nie jest na środku mostka ) oraz ustawienie siodełka, czy jest prosto. Nie miałeś ostatnio jakiejś kraksy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faraday Napisano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Sprawdź ustawienie kierownicy ( może nie jest na środku mostka ) oraz ustawienie siodełka, czy jest prosto. Nie miałeś ostatnio jakiejś kraksy? Kierownica jest oczywiście na środku mostka (to sprawdzałem w pierwszej kolejności), z siodełkiem też wszystko jest w porządku a kraksy też żadnej nie miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NIEDZWIADEK Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Kierownica jest oczywiście na środku mostka (to sprawdzałem w pierwszej kolejności), z siodełkiem też wszystko jest w porządku a kraksy też żadnej nie miałem Jaką masz kierownicę ? giętą czy prostą poeksperymentuj z ustawieniami kierownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foxi Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Kierownicę mam giętą. A może ustawienie mostka? Nie opierasz się mocniej na jednej ręce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesioek Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Jak stwierdziłeś, że większy ciężar spoczywa na prawym nadgarstku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faraday Napisano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Podczas jazdy czuję, że prawy nadgarstek mocniej naciska na kierownicę, przez co po długiej przejażdżce mnie boli, podczas gdy z lewym nadgarstkiem jest wszystko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Marca 2012 Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 A może - całkiem poważnie to piszę - nie zwróciłeś do tej pory uwagi że jesteś niesymetrycznie zbudowany? Wielu ludzi ma oczy różnej wielkości, podobnie stopy. Być może jedno ramię masz dłuższe - jeśli na prawym nagdarstku spoczywa większy ciężar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesioek Napisano 25 Marca 2012 Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Tak jak Tobo, pierwsza możliwość : Twoja asymetria o której nie wiesz - niewielka skolioza , ograniczenie ruchomości w którymś stawie będące pozostałością urazu itp. Druga : dyskomfort (drętwienie, ból) sprawia wrażenie większego obciążenia tej ręki , a samo drętwienie jest wynikiem innego problemu- np.w obrębie kręgosłupa szyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 to może być spowodowane różnymi pierdołami od krótszej jednej nogi aż po przykurcz jakiegoś mięśnia szkieletowego Zakładając, że masz symetrycznie wszystko w rowerze ustawione to obstawiam jakieś przestawienie w obrębie miednicy. Zobacz czy stojąc prosto masz równo ułożone kolce biodrowe (np poziomicą ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToFFiK12 Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Być może jestes leworęczny i lewy nadgarstek się mniej męczy etc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.