Skocz do zawartości

[pozycja na rowerze] nierówny nacisk rąk na kierownicę

Faraday

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio zauważyłem u siebie pewien problem. Gdy jadę i trzymam kierownicę oburącz, czuję, że większy ciężar spoczywa na prawym nadgarstku, nim bardziej naciskam na kierownicę, przez co nadgarstek ten po 15-20 kilometrach zaczyna drętwieć. Drugi nadgarstek ma mniejszy nacisk i on mi nie drętwieje. Pierwsza myśl jest taka, że coś jest krzywo ustawione, niesymetrycznie, lecz nic takiego w moim rowerze nie zauważyłem. Kierownicę mam giętą.

Może Wam uda się coś wymyśleć, jaka może być przyczyna?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Sprawdź ustawienie kierownicy ( może nie jest na środku mostka ) oraz ustawienie siodełka, czy jest prosto.

Nie miałeś ostatnio jakiejś kraksy?

Kierownica jest oczywiście na środku mostka (to sprawdzałem w pierwszej kolejności), z siodełkiem też wszystko jest w porządku a kraksy też żadnej nie miałem ;)

A może - całkiem poważnie to piszę - nie zwróciłeś do tej pory uwagi że jesteś niesymetrycznie zbudowany? Wielu ludzi ma oczy różnej wielkości, podobnie stopy. Być może jedno ramię masz dłuższe - jeśli na prawym nagdarstku spoczywa większy ciężar.

Tak jak Tobo, pierwsza możliwość : Twoja asymetria o której nie wiesz - niewielka skolioza , ograniczenie ruchomości w którymś stawie będące pozostałością urazu itp. Druga : dyskomfort (drętwienie, ból) sprawia wrażenie większego obciążenia tej ręki , a samo drętwienie jest wynikiem innego problemu- np.w obrębie kręgosłupa szyjnego.

to może być spowodowane różnymi pierdołami :) od krótszej jednej nogi aż po przykurcz jakiegoś mięśnia szkieletowego :)

Zakładając, że masz symetrycznie wszystko w rowerze ustawione to obstawiam jakieś przestawienie w obrębie miednicy.

Zobacz czy stojąc prosto masz równo ułożone kolce biodrowe (np poziomicą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...