kacperski Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Witajcie To mój pierwszy temat na tym forum a w pierszym temacie chcę się spytać o dobry rower do 2500zł. Z tego co słyszałem jedną z najlepszych marek jest kellys więc tutaj daje linki do dwóch rowerów Kellys Bicycles : ProductDetail ten kellys jest fajny jak za tą cene zależy mi na jeździe głównie po leśnych scieżkach (trawa,piasek itd) ale nie surowe DH fajne wycieczki po lesie jednak doczytałem się minusów tego roweru. że jest zacięrzki oraz ma tylko 24 biegi. drugi rower jaki wpadł mi w oko to kross oto link Hexagon X8 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie ciekawy tani (jak na taką specyfikacje) ale o krossie naczytałem się duzo złych rzeczy między innymi że są wadliwe. Jednym słowem nie doruwnoją kellysowi. Bardzo prosze o opinie w których bym chciał usłyszeć odpowiedzi na następujące pytania -czy 24 biegi to za mało jak na górską wycieczke i 27 biegów bęczie o wiele lepsze -jaki rower wybrać z tyh dwóch rowerów - może jakieś propozycje?? Mam 174 i 56 kg Pozdro
maciej83 Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 do 2500 tysiąca można znaleźć coś fajniejszego niż to co zalinkowałeś, obok jest kellys quartz na lepszym osprzęcie
crashbash1 Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Różnicą między 24 biegowym napędem, a 27 biegowym jest taka, że w 27 biegowym koronki są gęściej rozłożone, co pozwala łatwiej dobrać odpowiednie przełożenie. Skrajne przełożenia są takie same - najczęściej 11-32. Oba pokazane rowery mają podobnej klasy osprzęt i trudno jednoznacznie powiedzieć, który jest lepszy. Choć jakbym miał wybierać to chyba wziąłbym Kellysa. Jednak jakbyś trochę dołożył, to mogę Ci sprzedać mój rower - http://www.forumrowerowe.org/topic/87844-rower-accent-el-nino-rock-shox-tora-318-solo-air/page__st__60
Obes Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 To ma być wreszcie jazda górska czy jazda po lesie, ponieważ góry to nie synonim DH .
Fenthin Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Kellys to nie jest wcale super marka, kilka lat wstecz rowery tej marki były wręcz odradzane, miały opinię pękających. Teraz już się tego nie spotyka, poprawili się. Kross wcale nie jest gorszy. Co jest wadliwe? Osprzęt ten sam, co w innych rowerach. Ramy są dobre i to się liczy. Za 2500 masz lepsze rowery. Choćby Kross Level A5 czy Rockrider 8.0. Zaś zarówno X8 jak i Spider są nieopłacalne.
kacperski Napisano 24 Marca 2012 Autor Napisano 24 Marca 2012 to ma być rower to jazdy gówskiej ale nie dh a dh miałem namyśli wjazd wyciągiem na góre i ekstremalnie szybki zjazd a co do roweru musi być nowy bo na fakture a co powiecie na kellys magic master??
Obes Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 W takim razie polecę coś trochę droższego ale do takiej jazdy znakomite : http://www.velo.com.pl/rowery/wyprzedaz/?id=588
kacperski Napisano 24 Marca 2012 Autor Napisano 24 Marca 2012 troche za drogi :/ a co możecie napisać o tym spiderze czy będzie dla mnie wygodny i czy da się nanim wygodnie jeździć
mjtryb Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Z tych rowerów co wymieniłeś, żaden nie jest wart tej kasy.. Dla ciebie rama 17,5"-18" http://www.mbike.pl/Rower-Author-Traction-Disc-bialo-czarny-2010%284,10392,11830%29.aspx
Fenthin Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Magic Master jest ciekawy. Powietrzny widelec, Deore. @Obes O 100zł pewnie da się naciągnąć budżet, ale 1/5 całego? @mrjtryb Wszystko super, ale... Gila?
mjtryb Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Magic Master jest ciekawy. Powietrzny widelec, Deore. @Obes O 100zł pewnie da się naciągnąć budżet, ale 1/5 całego? @mrjtryb Wszystko super, ale... Gila? Niestety, coś za coś Ciekawa propozycja ten Magic Master... Rower górski Kellys Magic Master 2012 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery
Obes Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Agang 8 za drogi ?, no to jest tańszy, do jazdy górskiej, ale jeśli ktos cię nakręcił na Kellysa to pewnie podawanie lepszych propozycji nie ma sensu : Velo | Wyprzedaż | Rowery | AGang | GANGSTA 7.0
maciej83 Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 polecam zobaczenie tych kellysów w realu bo mnie się też wydawało po oglądaniu ich w sieci że ładniejsze od krossów ale zmieniłem zdanie po oględzinach w sklepie i okazało się że krossy ładniejsze ale jeszcze ładniejsze meridy:D
dominv8 Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 a co myślicie o tym rowerze gangsta 7.0 , bo miałem brac unibike flite, ale ten gangsta mi się podoba i ma fajny skok amora 120mm, co to wogóle za amortyzator w nim jest ? dobrze bedzie pracował ? i czy nie jest za ciężki ?
Gość voytec Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 kellys jest fajny jak za tą cene Dzięki człowieku za te słowa. Przednio się ubawiłem. A teraz do rzeczy. Z proponowanych przez kolegów wydaje się Author Traction. A jak można nówkę kupić za niecałe 2400 to już okazja (brać bez zastanowienia). Nowy kosztuje jednak 2999pln i jest na Alivio/Deore. Ma za to lepszy amortyzator. Taniej wyjdzie Cube Analog lub któryś z rowerów Northec'a np Cayon Deore.
Fenthin Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Ucieszyłeś się, dobrze. Miło nam. A teraz powiedz, co lepszego jest w Authorze, Cube czy Northecu.
Obes Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 a co myślicie o tym rowerze gangsta 7.0 , bo miałem brac unibike flite, ale ten gangsta mi się podoba i ma fajny skok amora 120mm, co to wogóle za amortyzator w nim jest ? dobrze bedzie pracował ? i czy nie jest za ciężki ? Jak za 1999 to bardzo dobrze wyposażony rower, stworzony właśnie do jazdy w trudniejszym terenie.
Gość voytec Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Ucieszyłeś się, dobrze. Miło nam. A teraz powiedz, co lepszego jest w Authorze, Cube czy Northecu. Przede wszystkim cena. Wybacz ale nadal twierdzę że kupowanie roweru danej marki tylko dlatego że jest znana mija się z celem. Bo jaki jest sens zakupu roweru na osprzęcie Altus/Acera (o badziwenym XTC V4 nie wspomnę)skoro można mieć na Deore lub nawet SLX.
tobo Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Zazwyczaj marka jest znana (zazwyczaj) ze względu na dobre opinie użytkowników budowane przez dłuższy okres czasu. Można mieć super duper hiper reklamę i sztab specjalistów od niej ale to ostatecznie nabywcy zweryfikują jakość produktu. Więc w jakimś tam mniejszym-większym stopniu marka ma jednak znaczenie. Ja powiem tak: jeśli zakup roweru jest tylko wstępem do rozwoju w tym hobby to lepiej zwracać uwagę na podobanie się ramy i jej właściwości. Jeśli rower jest zakupem definitywnym to wg mnie jednak lepiej mieć dobry osprzęt.
maciej83 Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 tylko jak marka staje sie rozpoznawalna producent zaczyna walić w piec:D wystarczy porównać osprzęt nowych krossów dziś i tych sprzed paru lat:D albo gianta który za 2,5k zł oferuje szajs nie napęd
Fenthin Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Bo Ty się odnosisz do Spidera? No to rację przyznam. Ale Magic Master to już inna bajka. Trochę przekracza budżet, ale na dobrą sprawę jest najbardziej opłacalny.
ILC Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 JA właśnie też męczę się z wyborem roweru do 2500 zł. Kellys magic master bardzo mi się podoba, wile osób mówi, że jest opłacalny jak za tą cenę, a więc na niego właśnie się zdecyduje.
Obes Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 A co masz rozdwojenie jaźni, wstydzisz się przyznać ? : ILCWitam, kolega prosił o pomoc w doborze roweru więc piszę. Z przeprowadzonego z kolegą wywiadu można powiedzieć że znajomy poszukuje wytrzymałego, solidnego roweru na lata. Preferuje dobry amortyzator (powietrzny), hamulce oraz napęd. Kolega złapał dużego bakcyla w rowerowych sprawach, więc nie jest już amatorem. Lubi mocno śmigać po lesie, wybojach itp. Preferuje suche warunki. Maratony ? - to raczej nie w jego stylu, samotnie przemierza szlaki. Od czasu do czasu lubi wyjechać w góry. Jego waga to 63 kg, wzrost 174 cm. Wczoraj w internecie wychaczyliśmy taki oto rowerek: http://www.salon-row...ana-p-1432.html Propozycja spełnia oczekiwania kolegi, ale prosi o pomoc fachowców. Oddaje sprawę w Wasze ręce.
kacperski Napisano 26 Marca 2012 Autor Napisano 26 Marca 2012 Ok to nowe pytanie Kellys Magic master 2012 czy Kross a5?? Oraz czy ten widelec powietrzny jest lepszy od innych oraz o co chodzi w blokadzie skoku w widelcu?? oraz czy 30 biegów w tym kellysie to duża różnica bo jak dla mnie to jest bardzo dużo oraz nasuwa mi się pytanie czy to nie za dużo czy w takim przypadku czym więcej przerzutek tym lepiej?
ToFFiK12 Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Ja bym jeszcze doradził aby szukać na allegro rowerów też fajne okazje można znaleźć czasem,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.