swimfan Napisano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 dobilem do 12 bar SAG gdzies na ok 30%,No tak ale przekrecanie pokretlem niewiele daje no moze minimalnie wolniej powraca;(.Chyba musze wyczuc co to znaczy wolniej ...... bo w moim odzuciu az takiej roznicy nie widze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Różnica powinna być bardzo wyraźna, jak nie ma to nadszedł czas na serwis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Nie ma innej opcji. Komora olejowa do serwisu. Przerabiałem to tydzień temu w swoim damperze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 ups:( serwis samemu(dostepnosc czesci narzedzi) czy cos typu Proshox? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Komora olejowa to niestety grubsza sprawa. We Wrocławiu na przykład nie ma ani jednego serwisu, który się za to zabiera. Ja wysłałem swojego dampera do cult-bikes, ale Proshox jest tańszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 no wlasnie jak sie zabrac do komory olejowej i powietrznej to pol ceny amortyzatora:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 269 zł w Proshoxie i 369 w cult-bikes. Wiem, trochę boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 no troche boli bo przejechal moze 4-5kkm bez nadmiernego katowania,chyba ze mu niskie cisnienie zaszkodzilo i moja waga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Teoretycznie komora olejowa powinna być serwisowana co 200 godzin, więc pewnie te 200 godzin przekroczyłeś. Nie wiem ile normalnie wytrzymują te dampery bez serwisu, ale mi puścił olej przy podobnym przebiegu jak twój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 200 godzin to pewnie w jeden sezon przejezdzam z nawiazka na tym osprzecie (liczac srednio 10 godzin na weekend ->5 miesiescy jazdy).Troche malo ten limit ,u mnie wychodzi gdzies ok 250 godzin na obecna chwile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Dlatego zapewne niewielu jest takich którzy serwisują swoje Fox-y zgodnie z zaleceniami. Komora powietrzna powinna być serwisowana co 40 godzin, a w przypadku użytkowania w ciężkich warunkach, co 8 godzin. Już widzę, jak wszyscy się do tego stosują Co prawda serwis komory powietrznej można zrobić samemu, ale koszt zestawu naprawczego to ponad 70 zł. A przynajmniej za tyle sprzedaje je cult-bikes. Jeżdżać dużo w ciężkich warunkach można by w jedym sezonie wydać ze 2000 zł na samo serwisowanie. Nikt przy zdrowych zmysłach i standardowej zasobności portfela nie będzie płacił jak za zboże, jeżeli damper czy amortyzator pracuje poprawnie mimo przekroczenia okresów serwisowania. Tym bardziej, że w przypadku awarii, takiej jak wyciek oleju, koszt naprawy jest równy kosztowi serwisu. Jedyny minus jest taki, że awarii nie można zaplanować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 no to po jednym sezonie mamy prawie 2 amory jak sie ktos dobrze zakreci to moze i 3 foxy.To wychodzi na to ze : -jak ktos malo jezdzi to moze sobie pozwolic raz np co 2 lata wyslac foxa do serwisu -jezdzic az zajezdzic foxa -probowac serwisowac samemu Mhh 70 zl za zestaw naprawczy to co oni tam daja:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Razor, przeca SAGometry ma choćby Trek czy Lapierre- zresztą zrobic samemu SAGometr to żadne wyzwanie- pytanie czy jest on aż tak konieczny? IMO ciekawszym rozwiązaniem jest takie cuś ,co Fox wymyślił dla Speca Dmuchasz, siadasz ,naciskasz i już. no różne SAGometry są, czasem kreseczki na wahaczu, czasem gdzie indziej. w każdym razie nie widziałem ich wszędzie, a sam przez jeździłem na Geniusie, tam dawali kreskę (o odp. długości) na instrukcji i trzeba było sobie przyłożyć i zobaczyć długość, mniej wygodne (ale damper po zejściu z roweru cały się chował, więc inaczej się nie dało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Dostałem taką poradę od Darka z Proshoxa jak sprawdzić czy komora olejowa jest zapowietrzona. Rozkręcamy damper i ściągamy komorę powietrzną, montujemy damper w ramie lub imadle, na najmniejszym tłumieniu wciskamy damper do końca i słuchamy jak się prostuje, potem na największym tłumieniu ta sama operacja (oczywiście różnica w prędkości powracania jest u mnie kolosalna), jeśli podczas tej operacji damper wydaje dźwięki to znaczy że jest zapowietrzony. A przy tej okazji od razu sprawdzisz czy olej nie wydostaje się z komory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 To teraz ja się podepnę ze swoim pytaniem. Jestem dzisiaj po pierwszej jeździe po serwisie mojego RP23 i tłumienie jest wyraźnie większe niż przed serwisem. W skrajnym położeniu gdzie wracał bardzo szybko, teraz wraca zauważalnie wolniej. Wcześniej miałem dwa, trzy kliki od położenia skrajnego, teraz muszę mieć skrajne. W jaki sposób serwis mógł zmienić siłę tłumienia? Ciśnienie w komorze azotowej? Ilość oleju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Najprostsze - zmienili olej o tej samej lepkości na papierze a innej faktycznie , inne - może założyli nie całkiem orginalną uszczelkę i stawia większy opór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Gdyby tak kombinowali w CB przy takiej kasie jaką biorą za serwis, to byłby już skandal. Bardziej podejrzewam błąd w sztuce niż oszczędności na częściach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Oczywiście faktycznej przyczyny nie znam, nie masz wyjścia musiz skontaktować się z serwisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Najpewniej wlali gęściejszy olej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Ja też uważam że wlali gęściejszy olej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Myślałem, że do danego modelu przewidziany jest olej o konkretnych parametrach, a nie coś co serwisant będzie miał akurat pod ręką. Ciekawe co mi odpowiedzą w serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 tak nawiasem mowiac jestem ciekaw jaka lepkosc jest dedykowana do tego amora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 No i mam odpowiedź. Damper ponoć został zalany dedykowanym olejem Foxa. Powód większego tłumienia niż poprzednio ma być związany z tym, że z czasem azot przenika do oleju powodując jego rozrzedzenie i zmniejszenie tłumienia. Czyli teraz damper pracuje tak jak fabrycznie nowy, a przed serwisem tłumienie było mniejsze. Zobaczymy. Pobawię się ustawieniami, i mam nadzieję, że uda mi się go dostroić tak jak wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 No wiesz, powietrze atmosferyczne to 78% azotu, czy ono nie rozrzedza oleju ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Generalnie ten Fox jest strasznie "tępy" i wybieraa tylko co większe dziury.To przez ProPedal.Ten typ tak po prostu ma ;)Pozostaje przyzwyczaić się lub wysłać ponownie do serwisu żeby zmniejszyli siłę działania ProPedala :)Albo zapoluj na Swingera Air. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.