Skocz do zawartości

[amortyzator]Fox Float R

Rekomendowane odpowiedzi

a temat dotyczy?

To miało jedynie uzasadnić Ci, że nie ma czegoś takiego jak wzór na odpowiednie ciśnienie.

W mojej ramie przy damperze Swinger X3 mam ciśnienie 80 psi, ale wsadzając ten sam damper przykładowo do Giant Reign ciśnienie będzie musiało być już znacznie wyższe. I jeżeli byłby to FOX to zależność byłaby identyczna.

Jeśli amor "wysmarkał" aż łyżkę oleju to wygląda to na uszkodzenie komory tłumienia. Jeśli wcześniej ktoś serwisował go to również mógł dać za dużo oleju do komory powietrznej jako olej smarujący. Wytryśnięcie niewielkiej ilości oleju przy mocowaniu pompki i jej odkręcaniu może być czymś normalnym, ale przy takiej ilości oleju już nie.

Jeśli z komory tłumienia ubyło aż tyle oleju to amor nie powinien pracować poprawnie - a to łatwo sprawdzić.

Od nowości mój.Co do objetosci to tak oceniam organoleptycznie ciezko powiedziec ile mm wylecialo ..Tzn latwo sprawdzić ja rozumiem ze ponownie podlaczyc pomke i jak smarknie olejem to uszkodzony?Nie zauwazylem zeby stukal i podnosi sie po ugieciu itp.

Pobaw się regulacją tłumienia. Jeżeli nie będzie się zmieniać szybkość powrotu, to konieczny będzie serwis.

Co zmaczy że dużo się ugina? Jest bardziej miękki przy tym samym ciśnieniu?

dokladnie mega miekki,przy byle terenie chowa sie na maxa,naladowalem z 9 bar na 10 bar

Mam ten sam damper co w temacie i podobne objawy. Damper wysłałem do Proshoxa na serwis i w tygodniu do mnie wróci. U mnie był efekt zapowietrzonego tłumika, siorbał przy uginaniu. Dodatkowo przez uszczelkę na popychaczu tłoczyska wydobywał się olej. Możesz zrobić eksperyment i wylać ten olej z komory powietrznej, przejechać się i jeżeli pojawi się olej w komorze to znaczy że tłumik puszcza olej.

• Mod Team

Jaki masz SAG? W IH sugerowane było chyba w okolicach 30%. Tak czy inaczej 10 bar to pod Twoją wagę zecydowanie za mało.

Tak a propos głównego pytania- czy po tym "wycieku" sprawdzałeś,czy tłumik działa poprawnie ( przede wszystkim regulacja tłumienia odbicia)? To ,ze mocno siada to normalne przy tak niskim ciśnieniu i sporej wadze rowerzysty.

Jaki masz SAG? W IH sugerowane było chyba w okolicach 30%. Tak czy inaczej 10 bar to pod Twoją wagę zecydowanie za mało.

Tak a propos głównego pytania- czy po tym "wycieku" sprawdzałeś,czy tłumik działa poprawnie ( przede wszystkim regulacja tłumienia odbicia)? To ,ze mocno siada to normalne przy tak niskim ciśnieniu i sporej wadze rowerzysty.

Co do pro pedal to wydaje sie ze jak przestawiam to jakiejs wiekszej roznicy nie widze(chyba sie sie musze jeszcze raz temu przyjrzec).Co do Sag-u to sprobuje sprawdzic na tygodniu

Nie chodzi o to czy odbija tylko z jaką prędkością, i czy ta prędkość zmienia się wraz z przekręcaniem czerwonego pokrętła. Jeżeli straciłeś olej to platforma przestanie działać, a damper będzie szybko odbijał i regulacja czerwonym pokrętłem nie będzie nic zmieniała. W skrajnym położeniu damper powinien wracać bardzo powoli.

Jeżeli SAG jest 45%, to masz zdecydowanie za niskie ciśnienie.

• Mod Team

Razor, przeca SAGometry ma choćby Trek czy Lapierre- zresztą zrobic samemu SAGometr to żadne wyzwanie- pytanie czy jest on aż tak konieczny? IMO ciekawszym rozwiązaniem jest takie cuś ,co Fox wymyślił dla Speca

fox-auto-sag-madness.jpg

Dmuchasz, siadasz ,naciskasz i już.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...