mess Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Mam manitacza swingera x3 a temat dotyczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Nie ma żadnego wzoru, ja też mam Foxa i Spec podaje ciśnienie w tabelkach dla poszczególnych rowerów i odpowiedniej wagi : Specialized Bicycle Components Akurat w moim wypadku podaje 220 PSI dla Braina ale 185 PSI dla Triada, ale już Camber ma 150 PSI dla Triada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 a temat dotyczy? To miało jedynie uzasadnić Ci, że nie ma czegoś takiego jak wzór na odpowiednie ciśnienie. W mojej ramie przy damperze Swinger X3 mam ciśnienie 80 psi, ale wsadzając ten sam damper przykładowo do Giant Reign ciśnienie będzie musiało być już znacznie wyższe. I jeżeli byłby to FOX to zależność byłaby identyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Jeśli amor "wysmarkał" aż łyżkę oleju to wygląda to na uszkodzenie komory tłumienia. Jeśli wcześniej ktoś serwisował go to również mógł dać za dużo oleju do komory powietrznej jako olej smarujący. Wytryśnięcie niewielkiej ilości oleju przy mocowaniu pompki i jej odkręcaniu może być czymś normalnym, ale przy takiej ilości oleju już nie. Jeśli z komory tłumienia ubyło aż tyle oleju to amor nie powinien pracować poprawnie - a to łatwo sprawdzić. Od nowości mój.Co do objetosci to tak oceniam organoleptycznie ciezko powiedziec ile mm wylecialo ..Tzn latwo sprawdzić ja rozumiem ze ponownie podlaczyc pomke i jak smarknie olejem to uszkodzony?Nie zauwazylem zeby stukal i podnosi sie po ugieciu itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Może nawet nie stukać, tylko nie mieć tłumienia czyli np. bardzo szzybko wyprostowywać się po ugięciu, bez możliości regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 z tego co zauwazylem to z powrotem amora ok raczej plynnie, duzo jednak sie ugina i to mnie zaniepokoilo z tym sprawdzaniem cisnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Pobaw się regulacją tłumienia. Jeżeli nie będzie się zmieniać szybkość powrotu, to konieczny będzie serwis. Co zmaczy że dużo się ugina? Jest bardziej miękki przy tym samym ciśnieniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 A ile ciśnienia mu nabiłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Pobaw się regulacją tłumienia. Jeżeli nie będzie się zmieniać szybkość powrotu, to konieczny będzie serwis. Co zmaczy że dużo się ugina? Jest bardziej miękki przy tym samym ciśnieniu? dokladnie mega miekki,przy byle terenie chowa sie na maxa,naladowalem z 9 bar na 10 bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Spytam pro forma- sprawdzałeś ,jaki masz SAG? Sam fakt,że przy 10 barach tłumik wykorzystuje cały skok nie musi świadczyć o jedo awarii. BTW- jaka rama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 25 Marca 2012 Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Float nabity na 10 barów pod 100 kg dla większości ram będzie za miękki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Wyjątkiem są ramy z zawieszeniem typu LRS ( taką ma user Rybka33) lub z przełożeniem poniżej 2:1. Konkludując- ustawiamy kierując się SAGiem i własnymi oczekiwaniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 25 Marca 2012 Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Mam ten sam damper co w temacie i podobne objawy. Damper wysłałem do Proshoxa na serwis i w tygodniu do mnie wróci. U mnie był efekt zapowietrzonego tłumika, siorbał przy uginaniu. Dodatkowo przez uszczelkę na popychaczu tłoczyska wydobywał się olej. Możesz zrobić eksperyment i wylać ten olej z komory powietrznej, przejechać się i jeżeli pojawi się olej w komorze to znaczy że tłumik puszcza olej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Spytam pro forma- sprawdzałeś ,jaki masz SAG? Sam fakt,że przy 10 barach tłumik wykorzystuje cały skok nie musi świadczyć o jedo awarii. BTW- jaka rama? co do ramy to iron horse MkIII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 25 Marca 2012 Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Juz jako ciekawostke napisze, ze uzywajac wzoru mam saga 6mm, czyli w przedziale sugerowanym przez gianta sprawdzilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Jaki masz SAG? W IH sugerowane było chyba w okolicach 30%. Tak czy inaczej 10 bar to pod Twoją wagę zecydowanie za mało. Tak a propos głównego pytania- czy po tym "wycieku" sprawdzałeś,czy tłumik działa poprawnie ( przede wszystkim regulacja tłumienia odbicia)? To ,ze mocno siada to normalne przy tak niskim ciśnieniu i sporej wadze rowerzysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Jaki masz SAG? W IH sugerowane było chyba w okolicach 30%. Tak czy inaczej 10 bar to pod Twoją wagę zecydowanie za mało. Tak a propos głównego pytania- czy po tym "wycieku" sprawdzałeś,czy tłumik działa poprawnie ( przede wszystkim regulacja tłumienia odbicia)? To ,ze mocno siada to normalne przy tak niskim ciśnieniu i sporej wadze rowerzysty. Co do pro pedal to wydaje sie ze jak przestawiam to jakiejs wiekszej roznicy nie widze(chyba sie sie musze jeszcze raz temu przyjrzec).Co do Sag-u to sprobuje sprawdzic na tygodniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 25 Marca 2012 Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Jeżeli zmiana pozycji czerwonym pokrętłem nie zmienia szybkości powrotu, to straciłeś tłumienie przez wyciek oleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 co do tlumienienia to odbija ,dzisiaj w koncu zmierzyłem SAG i wychodzi ze 45%,pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 31 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Nie za duży? Zejdź do 30% i zobacz jak zawiecha będzie pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Nie chodzi o to czy odbija tylko z jaką prędkością, i czy ta prędkość zmienia się wraz z przekręcaniem czerwonego pokrętła. Jeżeli straciłeś olej to platforma przestanie działać, a damper będzie szybko odbijał i regulacja czerwonym pokrętłem nie będzie nic zmieniała. W skrajnym położeniu damper powinien wracać bardzo powoli. Jeżeli SAG jest 45%, to masz zdecydowanie za niskie ciśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Odbijać to odbija i amor bez tłumika...chodzi o to żeby wolno odbijał przy skręconej na maksa regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 aż dziw bierze, że nikt na taki pomysł nie wpadł wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Wpadł, wpadł. Rozwiązanie znane od paru lat. Wiem, że na przykład trek dodawał do niektórych fulli ten tzw. SAG meter. Przynajmniej tak to widniało na ich stronie, bo jak ja kupowałem swój rower to u nas nie było go w komplecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 31 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Razor, przeca SAGometry ma choćby Trek czy Lapierre- zresztą zrobic samemu SAGometr to żadne wyzwanie- pytanie czy jest on aż tak konieczny? IMO ciekawszym rozwiązaniem jest takie cuś ,co Fox wymyślił dla Speca Dmuchasz, siadasz ,naciskasz i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.