Skocz do zawartości
  • 0

rower do śmigania po mieście, coś jak kolarzówka

Gość patrol

Pytanie

Gość patrol
Napisano

Witam wszystkich!

Od października studiuję w Poznaniu i zauważyłem, że dużo ludzi porusza się tutaj na roweruch wyglądających właściwie jak kolarzówki: cienka rama, wąskie opony, duże felgi, wysokie siedzenie, z tym zastrzeżeniem, że kierownica jest strasznie wąska (zapewne po to, by łatwiej było się przeciskać między samochodami), pozbawione wszelkiego zbędnego osprzętu by zredukować wagę, zostawiony tylko jeden hamulec a często jego brak. Ludziki baardzo szybko na nich jeżdżą, co mi się podoba jako alternatywa dla zatłoczonej komunikacji miejskiej.

No więc pytanie: jak i gdzie szukać takiego roweru, czy da się kupić coś takiego już 'gotowe' czy trzeba składać, gdzie ewentualnie kupić i jaki jest przedział cenowy? Generalnie piszcie wszystko co może być przydatne i ważne w tej kwestii i co może mnie interesować. :)

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam!

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ciężko coś powiedziedzieć, wąskie kieownice mają i ostre i szosówki. Jazda na ostrym w mieście wymagałaby doświadczenia, jednak można takie coś założyc do szosy. Z czego sam widziałem były to stare rowery szosowe z kierownicami od ostrego.

Ostre jest najlżejszą z możliwych opcji, tu jest napisane co i jak:

http://www.forumrowerowe.org/topic/75263-ostrokolowe-faq/

Szosówka używa tradycyjnych przełożen, lecz jak pisałem ze zmianą tej kierownicy. Możesz sobie sam taką zrobić przycinając jakąś starą aluminiową, lub kupić. Mają one długość ok 20 cm, z czego widziałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...