Skocz do zawartości

[Hamulce] Wybór nowego hamulca tarczowego

3oda

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje nowego hamulca tarczowego do 200zł na tył, mój poprzedni hamulec (Tektro Draco), poszedł na gwarancje i oddali mi pieniądze. Została mi po nim tylko tarcza 160mm i myślę nad:

http://rowerowy.com/czesci/hamulce/hayes_mx_4

http://allegro.pl/hamulec-hydrauliczny-shimano-deore-tyl-wyprzedaz-i2211339347.html

Czy też Avid BB5,7.

Co byście mi doradzili.

• Mod Team

Ta tarcza od Shimano jest tylko pod klocki żywiczne. jak byś chciał w przyszłości metaliki to będzie lipa. Poza tym tarcze Shimano poniżej XT nie mają dobrych opinii. Ja polecę od siebie Accenta:

TARCZA hamulcowa Accent Freezer 7" |2327 (2222301645) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

tu 180ka, 160ka będzie ciut tańsza. Ja mam właśnie 180ki, jeżdżone już 3ci sezon, używane z klockami metalicznymi i jest jak najbardziej OK.

Ed/ 1500 post, trzeba to uczcić :D

• Mod Team

Nie, tylko 596. Lepsze klocki (większy wybór w razie wymiany), klamka z Servo Wave, ogólnie wszystkie heble w podobnej cenie mocno odstają od Deorki. Dobrze radzę, jak nie masz teraz dozbieraj, te 30-40pln to nieduża kwota, a będziesz się cieszył dobrym hamulcem.

• Mod Team
230 hamulec +30/40 adapter + 20 przesyłka czyli wychodzi mniej więcej 280/290 zł

Huh, jak tak liczysz to chyba żadnego hamulca nie kupisz ;D

Hamulec z wysyłką za 214 zł: Hamulec hydrauliczny tył Shimano Deore 2012 BR-M596, BL-M596 - Sklep rowerowy Kross - rowery, odzież rowerowa i części.

Adapter z wysyłką za 20 zł: Adapter tylny IS/PM 160mm (2230670397) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Co daje 234 zł a nie 290, różnica chyba jest?

Może jak poszukasz to znajdziesz taniej ;F

Jak koniecznie chcesz wydać mniej to chyba tylko hamulce mechaniczne Avid BB5 / BB7 + klamki FR5 / SD7

witam podczepie sie pod teamt mam zamiar wymienic hamulce mechaniczne na hydrauliki i sie zastanawiam nad deorkami m596 czy moze dodac ta 100zl do slx a jak juz slx to czy nie lepsze byly by avidy 5 mimo wszytsko kasa nie szanstam jakos strasznie ale moze dalbym rade na poczatek wymienic jeden z hamulcow tylko czy jest jakas zanczaca roznica miedzy deorka a slx oraz czy juz lepszy jest slx czy avid

• Mod Team

Shimano lepiej kupić niż Avidy (zakładam ze chodzi o Elixiry). Może jeśli chodzi o silę i modulację dużych różnic nie będzie, ale hamulce Shimano są mało awaryjne i banalne w obsłudze. W przypadku Avidów ostatnio jakość poleciała na pysk, o czym już Andrew pisał kiedyś. Z kolei jeśli chodzi o wybór Dere czy SLX; jeśli jeździsz XC Deorki starczą w zupełności, jak lubisz cięższy teren (góry), warto pomyśleć o SLXach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...