Skocz do zawartości

[pancerze] piłują ramę - jak temu zapobiegać?

Plastyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki oto problem: pancerze są tak poprowadzone i cięte, że ocierają o ramę piłując lakier. :down: U kolegi widziałem spory kawałek lakieru spiłowany do gołego.

Macie jakieś sposoby, żeby temu zaradzić?

Mam czarną ramę, więc nie ma problemu z kolorem. Ja tymczasowo użyłem taśmy izolacyjnej. Słyszałem też, o jakiejś taśmie samoprzylepnej z tkaniny, ale nie wiem jak się nazywa i do czego się jej używa.

(Szperałem na forum ale nie znalazłem takiego tematu. Jeżeli jest, proszę o usunięcie i lik na pw :icon_wink:)

Napisano

Mialem kiedys podobna sytuacje w Treku Liquid - mnie udalo sie zamontowac dluzsze kable i po krzyku! Ewentualnie sprobuj okleic pancerz tasma izolacyjna, zrob podluzny jajowaty ksztalt i moze to zapobiegnie wycieraniu sie ramy? W ktorym miejscu Ci trze?

Napisano

Mam w swoim rowerze podobne gumku na pancerzach od nowości, a i tak lakier pod nimi się wyciera(ale na pewno wolniej niż bez nich)... Nie wiem, może to tylko u mnie, albo poprostu ja mam jakiś dziwny lakier..

Napisano

Dzięki za zainteresowanie tematem. pancerzyki są akurat, ale przy ostrych skrętach i na rurze podsiodłowej trą mimo wszystko. Zobaczcie do garażu, moja Merida ma tylną amortyzację, może to trochę wyjaśni problem. :icon_wink:

Taśma izolacyjna jest ok, ale wymieniam ją średnio co 2 tygodnie, bo też się przeciera. Oklejanie czymkolwiek pancerzyków nic specjalnego nie daje, a czasami są jeszcze bardziej niszczycielskie :(

Kiedyś skądś pożyczyłem :icon_cool: na próbę właśnie taką gumową osłonkę i mam ją w jednym miejscu, ale potrzebuję w sumie 4.

Z wężykiem od hydrauliki musiałem zastosować metodę drastyczną aczkolwiek skuteczną. Poruszał się do 1cm ale jest sztywny, więc tarł mocno. Nie mam zamiaru wydłużać hydrauliki :no: więc przykleiłem w tym miejscu do ramy gumę (1,5mm gr. ;1,5cm szer.; 2,5cm wys.) wziętą z tego co zostało od lampki, działa doskonale. Polecam, ale nie sprawdzi się to np. z przodu, na górnej rurze, gdzie pancerze trą przy obrocie, tam myślałem o takich gumkach-osłonkach, ale nie miałem pojęcia, gdzie je kupić.

Temat na pewno przyda się innym, więc jeżeli macie jeszcze pomysły, piszcie.

Napisano

mam matową czarną ramę i zrobiłem tak jak Ty. Podkleiłem miejsca na ramie taśmą izolacyjną. Dodatkowo końcówka linki od przedniej przerzutki ocierała rurę podsiodłową i również tam okleiłem taśmą. czasem się przyglądam czy nadal tam jest bo naprawdę tego nie widać.

Napisano

Dokładnie tak. Zapytałem o te naklejki w jednym ze sklepów w Olsztynie. Sprzedawca przyniósł i nie chciał kasy. Aż byłem zdziwiony. Też mi pancerze zaczęły lekko rysować lakier. Przyklejone, po problemie.

Napisano

Nie przeciera się, aczkolwiek jak są lichej jakości to mogą zostać ślady kleju na ramie.

Idź do jakiegoś sklepu rowerowego, często takie rzeczy za darmo dają ;)

Byłem. Każdy inaczej, dyskutowali ze mną na temat różnych rozwiązań, po 10 minutach do niczego konkretnego nie doszliśmy, a chłopaki byli z głową. Jedn mówił o naklejkach, drugi o taśmie, ja o osłonkach, ale że akurat bajzel był, dostawa spora, to nie wiedzieli gdzie szukać takich pierdółek.

A przyszedł mi do głowy pomysł właśnie. A gdyby znaleźć jakiś gumowy wężyk, z miękkiej gumy? Widziałem kiedyś coś takiego w zabawkowym wozie strażackim dla dziecka. Gdyby dostać coś z cienkimi ściankami, o średnicy 4-6mm można by pociąć na kawałki i zipami pospinać malutkimi. Ale skąd wziąć taki wężyk?

Napisano

Nie wiem czy to dobry pomysł ale jżeli ci to nie będzie przeszkadzać to czemu nie. Niektórym przeszkadza nawet kabelek w liczniku. Bez urazy dla posiadaczy STS-ów.

Napisano

Nie wiem czy wężyk + zipy + szukanie tego wszystkiego nie wyjdą drożej niż te gumki, o których wspomniał safian. A jeszcze nie ma pewności, że ten wężyk będzie wystarczająco miękki. Ja używam takich gumek i nic się nie obciera, żadnych śladów przy główce ramy.

Napisano

Nie wiem czy to dobry pomysł ale jżeli ci to nie będzie przeszkadzać to czemu nie. Niektórym przeszkadza nawet kabelek w liczniku. Bez urazy dla posiadaczy STS-ów.

Jestem z tych, co uważają, że ma najpierw działać a potem wyglądać.

Ale rzeczywiście może nie być to zbyt miłe dla oka rozwiązanie, popytam w serwisie jak będą mieli luz i pewnie coś dostanę, naklejki albo osłonki.

Napisano

W poprzednim rowerze który był lakierowany, obklejalem pancerze mikrogumą. Taki paseczek szerokości 1cm i długości takiej jak obwód pancerza. Klejone na cyjanoakryl w miejscach styku z ramą. Teraz mam w jednym miejscu taką przezroczystą naklejkę ale wygląda gorzej niż rama tam gdzie jej nie ma. ;)

Napisano

Ja opowiem się obiema rękami za przezroczystymi naklejkami. Nie pamiętam skąd, w każdym razie dorwałem jakoś parę takich sztuk i już nie ma problemu z wycieraniem lakieru :), najważniejsze jest, żeby były grube.

Pozdrawiam

Napisano

Jakiekolwiek nakładki na linki nic nie pomogą, bo zawsze dostanie się piasek pomiędzy ramę, a linkę i nadal będzie ten sam efekt- po jakimś czasie zobaczycie czyste aluminium Waszej ramy (ew. carbon, stal).

Jedyne, co można zastosować, to folię ochronną.

Nie warto kupować folii, które są na aukcjach przeznaczone typowo pod rower, bo to zwykłe kawałki folii wycięte i sprzedawane w kosmicznych cenach, na dodatek raczej są to małe kawałki.

Ja u siebie zastosowałem tą folię: (przeznaczenie- na progi samochodowe) długość 11cmx1m

FOLIA OCHRONNA NA PROGI PRZEZROCZYSTA - D79922 (2198572055) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Dosyć gruba, bardzo elastyczna o mocnym kleju. Spokojnie można przykleić, a jeśli się znudzi, odkleić- nie pozostawia żadnych śladów, jednak trzeba użyć trochę siły do odklejenia.

Ja nią nawet zabezpieczyłem rurkę przy kasecie, zamiast neopranu i świetnie zdaje egzamin.

Jeśli chodzi o kwestię estetyki- folia jest przeźroczyta i nie rzuca się jakoś bardzo w oczy, ale wiadomo- czarów nie ma i widać ją, jeśli ktoś się z bliska przypatrzy.

Dlatego wybór pozostaje- nieco mniej estetyki, lub przetarta rama w przyszłości i brak jakiejkolwiek estetyki :)

Napisano

Odnośnie arkusza folii z kilku postow wstecz. Nie polecam. Żółknie, co na białej ramie widać, po zerwaniu zostawiają cały klej na jakim były co dodatkowo uporczywie przypomina nam o tym, że byliśmy w posiadaniu tegoż produktu. <br />Folia poliweglanowa nie bedzie dobra. Nadaje się jedynie na całkowicie płaskie powierzchnie, co wyklucza ją przy wielu ramach. Lepszym pomysłem byłby zakup folii reklamowej, firmy której teraz nie pamiętam, ktora jest dostępna w wielu wersjach kolorystycznych (również przezroczysta), jest tania, wystarczy na kilka rowerów (arkusz 140x200 kosztował 16zl), nie żółknie, klej ma gwarancje 5lat nie pozostaje po odklejeniu, jest gruba ale nie na tyle gruba i sztywna by nie dało się jej użyć przy drobnych załamaniach (jeśli ktoś odnajdzie mój stary temat z rowerem canyon to w pierwszym poscie będą zdjęcia z taką folia tylko na korbie).

Gdyby ktoś był chętny to mogę pomóc w zakupie.

Wysłane z mojego 15rl18j.png za pomocą wrxb2d.png.

Napisano

Odnośnie arkusza folii z kilku postow wstecz. Nie polecam. Żółknie, co na białej ramie widać, po zerwaniu zostawiają cały klej na jakim były co dodatkowo uporczywie przypomina nam o tym, że byliśmy w posiadaniu tegoż produktu. <br />Folia poliweglanowa nie bedzie dobra. Nadaje się jedynie na całkowicie płaskie powierzchnie, co wyklucza ją przy wielu ramach. Lepszym pomysłem byłby zakup folii reklamowej, firmy której teraz nie pamiętam, ktora jest dostępna w wielu wersjach kolorystycznych (również przezroczysta), jest tania, wystarczy na kilka rowerów (arkusz 140x200 kosztował 16zl), nie żółknie, klej ma gwarancje 5lat nie pozostaje po odklejeniu, jest gruba ale nie na tyle gruba i sztywna by nie dało się jej użyć przy drobnych załamaniach (jeśli ktoś odnajdzie mój stary temat z rowerem canyon to w pierwszym poscie będą zdjęcia z taką folia tylko na korbie).

Gdyby ktoś był chętny to mogę pomóc w zakupie.

Masz na myśli folię, którą przedstawiłem ?

Bo chyba nie mówimy o tej samej- ta z mojego linku nie pozostawia żadnych sladów i jest elastyczna.

Co do żółknięcia- nie mam pojęcia, bo mam ją dopiero od miesiąca, póki co jest z nia wszystko ok.

Jest na tyle tania(jak na wymiary), że nawet co sezon można ją wymieniać- test dopiero będzie, jak pojawi się solidne słońce.

Na upartego z jednego arkusza można obkleić około 5-6 rówerów robiąc to umiejętnie.

Napisano

Są takie przezroczyste naklejki:

http://allegro.pl/me...2171228999.html

Najlepiej się sprawdzają te naklejki właśnie i żadne inne kombinacje tutaj nie pomogą. To że z bliska je trochę widać w niczym nie przeszkadza. A z odległości 1m już trzeba sie wpatrywać zeby je zobaczyć. Poza tym to zresztą wcale nie szpecą roweru a spełniają swoje zadanie najlepiej.

Napisano

@A7x, mam na myśli arkusz naklejek które zaproponował karbeti. Dobre są by dac je za free...

Folia którą zaproponowałes może być podobna do tej o której wspomniałem. Dodam jeszcze, ze folia jest termoplastyczna co doskonale ulatwia jej montaż.

Wysłane z mojego 15rl18j.png za pomocą wrxb2d.png.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...