marpok Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Zdecydowalem sie zalozyc osobny temat, bo nie uzyskalem odpowiedzi w innym watku na to pytanie, a troche mi zalezy na Waszych opiniach ...chce poeksperymentowac troche, poczatkowo mialem zmieniac mostek, chcialem wrzucic 120mm (obecnie 100mm) ale stwierdzilem, ze chyba lepszym wyborem bedzie sztyca z offsetem 2cm, bo przy checi szybszej jazdy przesuwam dupsko do tylu i o wiele lepiej i wygodniej mi sie jedzie. Moj wybor padl na http://allegro.pl/sz...2220593346.html. I tu moje pytanie-czy nie zalamie sie to pode mna (87kg)? Jak wogole z jakoscia tego producenta? Moze ktos z Was jezdzi na takiej? Szczerze mowiac to nie musi byc carbon, ta spodobala mi sie wizualnie jak i wagowo no i cena bo nie chcialbym przekroczyc 300pln. Z gory dzieki za wszelkie opinie... Pozdro Ps. W 80% jezdze teren Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lostek Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Jeśli jeszcze Cię to interesuje to dziś dostałem sztycę w rozmiarze 31,6, 400mm. Jeszcze nie zakładałem, alee wygląda po prostu pięknie! coś pięknego. I waga realna to 180-190g u mnie czyli min. mniej od katalogowego 190. Sztyca jest owalizowana, karbon gruby. Jak trochę pojeżdżę to będę mógł powiedzieć więcej. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 No to pojezdzij i nic tylko czekam na relacje , troche mi sie priorytety zmienily ale oczywiscie bede wdzieczny za jakies wnioski...jeszcze tylko powiedz ile wazysz, bo ja chyba ze wzgledu na swoj ciezar jakas fobie mam na punkcie carbonu , a ciagle cos mnie ciagnie w tamte strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Mam takową. Plusy to uniwersalne i łatwo regulowane jarzmo, niezła waga, urok (rzecz względna) Jeśli przycinałbyś ją to uważaj - potrafi się rozwarstwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 właśnie zastanawiam się na tą sztycą bontragera xxx lite bo moja jest za krótka i mam jeden dylemat. Czy te sztyce co pojawiają się allegro to są sztyce oryginalne? Są w cenie poniżej 50proc normalnej ceny katalogowej. Właśnie bontrager i fsa są najchętniej podrabiane przez chińczyków. Były artykuły rozróżnić podrabianego k-forca o xxx lite nic nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lostek Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 A jeszcze jedna sprawa. Mam połączenie karbon-karbon, moja waga 65kg. Czy Fiber grip będzie konieczny do używania tej sztycy? Co on właściwie daje? Tylko zwiększa tarcie? Trzeba go rozsmarować na całej schowanej części sztycy? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 tak zwiększa tarcie a w związku z tym smarowanie nim ma sens tylko w miejscu gdzie sztyca jest ściskana. Czy fiber grip jest konieczny? Zależy od powierzchni zacisku, twojej wagi itp. Tubka kosztuje kilkanaście złotych a starcza na naprawdę długo. Polecam jednak poszukać czegoś lepszego niż finishline bo jest gruboziarnisty i rysuje lakier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Sztyce z logo bontrager są oryginalne, to na świecie nie jest żadna super znana marka by warto było ją podrabiać, taką sztycę możesz kupic w chinach za mniej niż 2 stówy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luminox Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Sztyce z logo bontrager są oryginalne, to na świecie nie jest żadna super znana marka by warto było ją podrabiać, taką sztycę możesz kupic w chinach za mniej niż 2 stówy ....a tak na marginesie bo nie do konca jestem w temacie to jakie sztyce sa lub moga byc ewent podrabiane ze wzgledu na ich cene,popularnosc itp....??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Z rowerówki podrabia się przede wszystkim ciuchy jeśli już. Jeśli kupujesz w Chinach np na alibaba com to kupujesz albo części bez logo albo z logo danego sprzedawcy, nazwy śmieszne ale jednak inne niż te dużych znanych marek. Ja na razie jeszcze nie trafiłem na podrabiane części. To co możesz kupić to często kopie znanych produktów ale bez nazw albo ten sam produkt który potem nosi logo bontrager, scott czy inne - bo części te wychodzą często z tych samych fabryk. Bontrager nie jest jakąś specjalnie uznaną marką, jednak można kupić w Chinach sporo nołnejmów o takim kształcie, z takim samym mocowaniem siodła itd. Sprzedawca nie umieszcza w opisie informacj "sztyca taka sama jak bontrager", zwyczajnie ją sprzedaje taniej. Trafiłem na sporo mostków takich jak starszy karbonowy xxx lite. Kierownice trudniej rozpoznać. Mam ramę bez logo, która jest łudząco podobna do droższych lub tańszych ram uznanych producentów. Na co dzień obcuję z nimi, z logo wielkiego i znanego T Oczywiście, nie wykluczam istnienia podrabianych części. Z wieloma jest tak jak z np rogami smica - kupisz je z logo scott, pro, cannondale, accent - które są podróbką których? Zadne żadnych, jedynie cena je rózni, czasami drastycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lostek Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 A jeszcze odnośnie past do sztyc. Słyszałem, że zamiast fiber gripa można zacisnąć sztycę przez papier ścierny? Przeczytałem to na jakimś forum, że można wyciąć niewielki kawałek drobnoziarnistego papieru ściernego i gotowe. I wtedy sztyca byłaby porysowana w jednym miejscu a nie na całej schowanej powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 na allegro można było kupić chińskiego k-forca, w przypadku kierownicy różnił kształtem, długością i ~1/4 wagi ale malowanie i znak firmowy był identyczny jak w oryginale FSA walczy z podrĂłbkami a Specialized wycofuje z rynku rowery | Endurorider.pl na light-bike.com jest dośc spory temat o podróbkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Podróbka bontiego z ebajca czy alibaby nie ma logo żadnego producenta. Jest wykonana w technologii ud i ma takie samo jażmo siodła. Gdy patrzę na sztycę bontiego (mam taką) to nie widzę nic specjalnego, co miałoby skłaniać do podrabiania tej sztycy. Gdybam że być może bonti wychodzi z tej samej fabryki co te nołnejmy. Wielu alibabiarzy oferuje te sztyce wraz z ofertami na mostki, które wyglądają jak mostki bonti xxxlite. Ponownie przypuszczam że to mostki xxxlite bontiego, tylko bez logo. Patrząc na nie zastanawiam się za co trek chce kilka grubych stów za to coś, co piękne nie jest. Mostek strasznie odpustowy co do dizajnu. Myślę że ceny z alibaby to zawyżone ceny tego towaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Gdy patrzę na sztycę bontiego (mam taką) to nie widzę nic specjalnego, co miałoby skłaniać do podrabiania tej sztycy. Zapewne cena jest specjalna. Nie znalazłem ile katalogowo kosztuje xxxlite ale na przykładzie k-forca 700zł za rurkę(sztyca, mostek kierownica) a 250 na allegro to jest znaczna różnica.Nie chodzi mi o klony wykonane pod innym szyldem tylko części niewiadomego pochodzenia z oryginalnymi naklejkami i malowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Oryginał 529 zł u dystrybutora, to chyba cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lostek Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Kurde wystraszyliście mnie tymi podróbkami... Możliwe żeby mój Bontrager był podróbką? malowanie takie jak we wszystkich ale to jarzemko jest zrobione z chropowatego aluminium, a jak patrzę to we wszystkich jest ''śliskie'' jarzemko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Nie we wszystkich sztycach bonti jest świecące alu, mam wrażenie że w mniejszości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.