Skocz do zawartości

[hamulce] Deore XT BR-M770 vs Avid BB5

amnesia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chciał bym wymienić swoim rowerze hamulce wraz z dźwigniami na jakieś porządne bo aktualnie w swoim pojeździe mam coś co ciężko nazwać hamulcem... Niby jakoś tam działa ale momentami jak wjadę w jakiś ciut cięższy teren to przy szybszej jeździe boje się o siebie ;)

Mam do wydania około 300zł i dwa pomysły

1. Deore XT BR-M770 (v-brake) na przód i tył plus dźwignie DEORE LX BL-M571 lub DEORE XT BL-M770, taki zestaw wyniósł by mnie około 300zł

2. Avid BB5 na tył (niestety na przód już nie starczyło by pieniążków, a najczęściej używam jednak do hamowania tyłu) plus jakaś dźwignia (tutaj w sumie nie wiem co wybrać więc liczę na poradę), oczywiście w tym wypadku przedni hamulec zostaje bez zmian.

Rower to http://www.str-bikes.../16_Storm.xhtml rozmiar ramy 19, mój wzrost 175cm plus 74kg żywej wagi :D

Prosił bym o poradę co lepiej wybrać i co było by, że tak powiem łatwiejsze w użytkowaniu bo póki co jedyna czynność jaką potrafię wykonać przy rowerze to zadbanie o czystość napędu ;) Jak, że brak zdolności manualnych hamulce oczywiście założy serwis, żebym rowerowi krzywdy nie zrobił :D

Ja bym brał na Twoim miejscu V XT. A tak na marginesie to hamujemy przodem a tył jest hamulcem pomocniczym. ;)

przy hamowaniu przodem zawszę boje się, że nura przez kierownice dam xD ale to tak na marginesie ;)

w sumie to zapomniałem dopisać, że nie obrażę się jeśli ktoś rzuci jakieś propozycje inne od moich ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...