amnesia Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Witam chciał bym wymienić swoim rowerze hamulce wraz z dźwigniami na jakieś porządne bo aktualnie w swoim pojeździe mam coś co ciężko nazwać hamulcem... Niby jakoś tam działa ale momentami jak wjadę w jakiś ciut cięższy teren to przy szybszej jeździe boje się o siebie Mam do wydania około 300zł i dwa pomysły 1. Deore XT BR-M770 (v-brake) na przód i tył plus dźwignie DEORE LX BL-M571 lub DEORE XT BL-M770, taki zestaw wyniósł by mnie około 300zł 2. Avid BB5 na tył (niestety na przód już nie starczyło by pieniążków, a najczęściej używam jednak do hamowania tyłu) plus jakaś dźwignia (tutaj w sumie nie wiem co wybrać więc liczę na poradę), oczywiście w tym wypadku przedni hamulec zostaje bez zmian. Rower to http://www.str-bikes.../16_Storm.xhtml rozmiar ramy 19, mój wzrost 175cm plus 74kg żywej wagi Prosił bym o poradę co lepiej wybrać i co było by, że tak powiem łatwiejsze w użytkowaniu bo póki co jedyna czynność jaką potrafię wykonać przy rowerze to zadbanie o czystość napędu Jak, że brak zdolności manualnych hamulce oczywiście założy serwis, żebym rowerowi krzywdy nie zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Ja bym brał na Twoim miejscu V XT. A tak na marginesie to hamujemy przodem a tył jest hamulcem pomocniczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amnesia Napisano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Ja bym brał na Twoim miejscu V XT. A tak na marginesie to hamujemy przodem a tył jest hamulcem pomocniczym. przy hamowaniu przodem zawszę boje się, że nura przez kierownice dam xD ale to tak na marginesie w sumie to zapomniałem dopisać, że nie obrażę się jeśli ktoś rzuci jakieś propozycje inne od moich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Jak sadze upewniles sie ze mozesz zamontowac tarcze do swoich kol(w razie BB5)?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amnesia Napisano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Jak sadze upewniles sie ze mozesz zamontowac tarcze do swoich kol(w razie BB5)?! upewnił bym się pewnie dopiero w sklepie bo szczerze mówiąc to nawet nie wiem jak miał bym to zrobić i na co patrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Z lewej strony piasty powinno być 6 otworów na śruby tarczy. A na ramie mocowanie pod zacisk na dwie śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amnesia Napisano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 na ramie na pewno zacisk jest a co do piasty to będę musiał sprawdzić bo rower w garażu stoi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Jak już to mocowanie pod zacisk. Piasty jak widać że zdjęcia są pod V. Więc pod tarcze trzeba kupić nowe piasty i przeplatać koła, szprychy też nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amnesia Napisano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 No to wybiliście mi z głowy tarczówki to zostajemy przy V a jest jeszcze coś godnego uwagi z V w podobnych cenach do tych Deore (+-50zł)? Chciał bym, być pewny, że hamulce mnie nie zawiodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 XT to bardzo dobre hamulce ale ja bym kupił Avidy SD5 albo 7 i do tego klamki FR5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amnesia Napisano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 SD5 z FR5 w sumie wyniosły by mnie nawet taniej bo 241zł a SD7 z FR5 to wydatek 356zł więc obie propozycje jak najbardziej do rozważenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Mam v-ki XT .Bardzo mocny hamulec.Polecam.Klamka deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 tu masz zestaw http://allegro.pl/avid-zestaw-hamulce-klamki-single-digit-7-2012-i2221850102.html ale jak koledzy piszą można kupić XT i do tego klamki FR5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amnesia Napisano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 dzięki wielkie za linka z aukcją przy takiej cenie na pewno skuszę się na te avidy tym bardziej że czytałem cały topic o nich i same pozytywne opinie miały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 23 Marca 2012 Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Jeździłem na SD7 i jeździłem na zwyklakach i nie poczułem dużej różnicy, duże znaczenie ma sztywność ramy i widelca, klocki w komplecie do SD7 też są kiepskie, za to klocki w XT mają dobre opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amnesia Napisano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 to szczerze mówiąc już sam nie wiem co kupić xD jedni mówią Avid drudzy Shimano... tobike a mam pytanie czy FR5 będą lepsze od tych klamek, które podałem w pierwszym poście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 23 Marca 2012 Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Nie jeździłem na tych klamkach LX i XT więc tu nie pomogę, jeździłem za to na kopiach FR5 czyli DeOne i były naprawdę dobre duża siła lekkie, prosta konstrukcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 23 Marca 2012 Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Klamki DeOne + Hamulce Alivio v-brake przy Twojej jeździe, gdzie tylni hamulec jest hamulcem głównym, wystarczy, widać że nie jeździsz w wymagającym terenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.