krajan88 Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Witam, przy okazji wiosennego przeglądu roweru odkryłem dziwne hałasy dochodzące z tylnej piasty(od 12s. filmiku). Zastanawia mnie też zachowanie zębatki - widać że wychyla się podczas obrotu.
Airsofter Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Jeśli to piasta pod wolnobieg to "kołysanie" wolnobiegu jest efektem pogiętej piasty. Co do dźwięków to nie jestem pewien ale to chyba coś z łożyskami.
KornFanHead Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Jeśli to wolnobieg to możliwe, że oś jest bliska złamaniu. Radziłbym wykręcić oś i sprawdzić dokładnie.
Andrew Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 bzdura - wygięcie osi w żaden sposób nie wpływa na kołysanie się wolnobiegu. Za gibanie się wielotrybu odpowiada krzywa piasta oraz kiepsko wykonany wielotryb. Najlepiej będzie jeśli zdemontujesz wolnobieg i sprawdzisz jak koło kręci się bez niego. Jeżeli dalej piasta będzie wydawać podejrzane odgłosy, to niestety czeka Cię rozbiórka piasty.
LUKASZ1980 Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/ Polecam ten artykuł.Piastę rozkręć i nasmaruj.A to wychylanie się kasety jest najnormalniejszym objawem,niedawno poruszałem ten temat na forum z piastą Shimano. [Piasta Shimano] krzywy bębenek
Akuku Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Siemka witam jestem nowy wiec wybaczcie jak cos było poruszone lecz jest tego tyle na forum zę nie znalazłem konkretnej odpowiedzi . A wiec przymierzam sie do wymiany tylnej piasty w kole 26" i znalazłem dwie różne piasty . ( tzn dwa rózne rodzaje mnocowania kasety do pisty ) wiec normalna nakręcana http://allegro.pl/nowa-piasta-winzip-tyl-na-tryb-pod-tarcze-i2246788742.html taka oraz jakaś nakładana czy cóś http://allegro.pl/piasta-qando-tyl-tarcza-na-kasete-wyprzedaz-gdynia-i2245514068.html i chodzi o to czy na to pasuje kazda kaseta czy sa też dwa rodzaje kaset ?? dzięki i czekam na odp Akuku
Airsofter Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Czas wolnobiegów czyli "nakręcanych kaset" już dawno minął. Teraz głównie stosuje technologie z drugiej piasty czyli nakładanie kasety więc są dwa niekompatybilne standardy: wolnobiegu nakręcanego i kasety.
marpok Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 oraz jakaś nakładana czy cóś Piasta Qando Tył Tarcza na kasetę wyprzedaż Gdynia (2245514068) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i chodzi o to czy na to pasuje kazda kaseta czy sa też dwa rodzaje kaset ?? dzięki i czekam na odp Akuku Ta "nakladana czy cos" to jest wlasnie piasta pod kasete (Ty masz pewnie wolnobieg), zalezy tez jakie masz tarcze hamulcowe bo w tej co podajesz to jest mocowanie na 6 srub, a mozesz miec centerlock.
Akuku Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Wiem wiem o tarczach sie już zorintowałem czyli jak bym kupił tę piaste z na nakładanie to musze wymienić kasatę też ?? czy moja tez podejdzie pod to ?
marpok Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 czyli jak bym kupił tę piaste z na nakładanie to musze wymienić kasatę też ?? Ciezko sie czyta to jak piszesz...Tak kaseta tez do wymiany.
descanting Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Bujanie kasety to nie żaden normalny objaw. Krzywy lub źle osadzony bębenek. Sama kaseta też moze być fabrycznie niedorobiona albo źle osadzona i dokręcona
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.