Skocz do zawartości

[piasta] dziwne odgłosy i wychylenia

krajan88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przy okazji wiosennego przeglądu roweru odkryłem dziwne hałasy dochodzące z tylnej piasty(od 12s. filmiku). Zastanawia mnie też zachowanie zębatki - widać że wychyla się podczas obrotu.

Napisano

Jeśli to piasta pod wolnobieg to "kołysanie" wolnobiegu jest efektem pogiętej piasty. Co do dźwięków to nie jestem pewien ale to chyba coś z łożyskami.

Napisano

bzdura - wygięcie osi w żaden sposób nie wpływa na kołysanie się wolnobiegu. Za gibanie się wielotrybu odpowiada krzywa piasta oraz kiepsko wykonany wielotryb.

Najlepiej będzie jeśli zdemontujesz wolnobieg i sprawdzisz jak koło kręci się bez niego. Jeżeli dalej piasta będzie wydawać podejrzane odgłosy, to niestety czeka Cię rozbiórka piasty.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Siemka witam jestem nowy wiec wybaczcie jak cos było poruszone lecz jest tego tyle na forum zę nie znalazłem konkretnej odpowiedzi .

A wiec przymierzam sie do wymiany tylnej piasty w kole 26" i znalazłem dwie różne piasty . ( tzn dwa rózne rodzaje mnocowania kasety do pisty )

wiec normalna nakręcana

http://allegro.pl/nowa-piasta-winzip-tyl-na-tryb-pod-tarcze-i2246788742.html

taka

oraz jakaś nakładana czy cóś

http://allegro.pl/piasta-qando-tyl-tarcza-na-kasete-wyprzedaz-gdynia-i2245514068.html

i chodzi o to czy na to pasuje kazda kaseta czy sa też dwa rodzaje kaset ??

dzięki i czekam na odp Akuku

Napisano

Czas wolnobiegów czyli "nakręcanych kaset" już dawno minął. Teraz głównie stosuje technologie z drugiej piasty czyli nakładanie kasety więc są dwa niekompatybilne standardy: wolnobiegu nakręcanego i kasety.

Napisano

oraz jakaś nakładana czy cóś

Piasta Qando Tył Tarcza na kasetę wyprzedaż Gdynia (2245514068) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

i chodzi o to czy na to pasuje kazda kaseta czy sa też dwa rodzaje kaset ??

dzięki i czekam na odp Akuku

Ta "nakladana czy cos" to jest wlasnie piasta pod kasete (Ty masz pewnie wolnobieg), zalezy tez jakie masz tarcze hamulcowe bo w tej co podajesz to jest mocowanie na 6 srub, a mozesz miec centerlock.

Napisano

Wiem wiem o tarczach sie już zorintowałem :)

czyli jak bym kupił tę piaste z na nakładanie to musze wymienić kasatę też ??

czy moja tez podejdzie pod to ?

Napisano

Bujanie kasety to nie żaden normalny objaw. Krzywy lub źle osadzony bębenek. Sama kaseta też moze być fabrycznie niedorobiona albo źle osadzona i dokręcona

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...