Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Przód Do 300Zł

TPD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Człowieku 3 tygodnie wertowałeś internet ? :) Ja po 3 dniach wiedziałem, że mactronic odpada i wybór padnie na bocialarke hehe. Stoję przed podobnym dylematem. Nie liczyłem jeszcze wzsystkiego dokładnie, ale wydaje mi się, że jak się zacznie oddzielnie zamawiać oddzielnie uchwyt i ogniwa i ładowarkę to więcej z kosztów przesyłek wyjdzie, niż to warte. Ja zamierzam jeszcze sprwadzić ceny w sklepach stacjonarnych ładowarek z ogniwami. Na pewno uchwyt lepszy wezmę - ledlenser. I tą latareczkę, za te pieniądze jest ok i ponad 400 lm w zupełności wystarczy :)

O różniach w świeceniu między bocia a mactronic naczytałem się na tyle, żeby wiedzieć, że będzie lepiej bocialarka świecić. Inne zalety: łatwość wymiany ogniw w czasie wycieczki, może służyć jako zwykła latarka. Z tych tabelek o długości czasu świecenia wychodzi, że bocialarka świeci dłużej i to przy większej mocy.

Nie zawsze jest czas na czytanie oraz chęci, bo czym więcej czytam tym mniej wiem, poza tym szukałem czegoś stosunek jakoś-cena. Zawsze staram sie wyczerpać temat, żeby potem nie żałować wywalonej kasy w błoto albo, że pożałowałem 20 złotych :)

Napisano

Jedna uwaga - bierzcie ładowarkina minimum dwa ogniwa. inaczej po nocce będziecie cały tydzień aku ładować.

Co do akcesoriów - jak pisałme, wszystko prócz ogniw od Bociana/Grega. Ogniw szukajcie z odzysku laptopowego. Za 30zł komplet na całą noc na 100%.

Napisano

@szych

Nie bardzo rozumiem, czemu ma ładować cały tydzień ? To ile jedno ogniwo jest ładowane ? Wydaje mi się, że max koło 8 godzin. To przez cały tydzień to chyba bym 'naście' naładował... . Wytłumacz jak mam to rozumieć :) Czy to taka przenośnia była raczej ?

@mariusz231

Taki uchwyt chyba polecają jako najlepszy: http://allegro.pl/led-lenser-uchwyt-uniwersalny-obrotowy-p7-t7-i2259860205.html Wcześnieji był do dostania u bociana za dopłatą, teraz pewnie też da jak spytasz i zapłacisz.

Napisano

@szych

Nie bardzo rozumiem, czemu ma ładować cały tydzień ? To ile jedno ogniwo jest ładowane ? Wydaje mi się, że max koło 8 godzin. To przez cały tydzień to chyba bym 'naście' naładował... . Wytłumacz jak mam to rozumieć :) Czy to taka przenośnia była raczej ?

@mariusz231

Taki uchwyt chyba polecają jako najlepszy: LED LENSER UCHWYT UNIWERSALNY OBROTOWY P7 T7 (2259860205) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Wcześnieji był do dostania u bociana za dopłatą, teraz pewnie też da jak spytasz i zapłacisz.

Ok dzięki. Tylko jest dwa razy droższy i nie wiem czy wart swojej ceny, poza tym mam obawy czy latarka z niego nie wypadnie podczas szybkich zjazdów lub jazdy po wertepach.

Napisano

Nie musisz cytować wypowiedzi, które są powyżej.

Skoro jest lepszy i masz obawy, że latarka wypadnie, to w tym tańszym to chyba na taśmę będziesz musiał przyklejąć lampke ;) Wiem, że ludzie go ogólnie polecają.

Napisano

Ok dzięki. Tylko jest dwa razy droższy i nie wiem czy wart swojej ceny, poza tym mam obawy czy latarka z niego nie wypadnie podczas szybkich zjazdów lub jazdy po wertepach.

Nie wypadnie. Mam taki i w górach mimo wytrząsania lampka pozostała na swoim miejscu. Ale mam również zrobione zabezpieczenie - krótka smycz przełożona przez kierę i zamocowana do lampki (bocialarka przy włączniku ma dziurkę :icon_cool: przez którą możesz przewlec jakiś sznur)

Napisano

Mam standardowy od Bocialarki i ten drugi, który zdecydowanie lepiej trzyma się kierownicy (przy wkładaniu latarki nic się nie przekręca). W obu przypadkach lampka nie ma jak wypaść, chyba że glebę zaliczysz.

Napisano

Nie będzie. Po pierwsze uniemożliwia szybkie wyjmowanie latarki (wbrew pozorom nie jest to wcale taka rzadkość w nocy), po drugie nie ma regulacji kąta w poziomie. A to też ma znaczenie, szczególnie jak kierownica jest gięta lub mamy na niej więcej akcesoriów, bo wtedy zamiast drogi oświatlamy pół pobocza). O wypadanie się nie martwcie, trzeby by niezłe OTB zaliczyć, aby latarka sie wyczepiła. Ja jeżdżę na podstawowym uchwycie, miałem w nocy parę niespodzianek na zjazdach i ani razu Bocia nie zginęła (a jest ciężka).

@szych

Nie bardzo rozumiem, czemu ma ładować cały tydzień ? To ile jedno ogniwo jest ładowane ? Wydaje mi się, że max koło 8 godzin. To przez cały tydzień to chyba bym 'naście' naładował... . Wytłumacz jak mam to rozumieć :) Czy to taka przenośnia była raczej.

Ze stoperem nie stałem, ale dwa Samsungi 2200mAHh ok. 10-12h ładowało. U mnie wyszło jedno ładowanie na dobę. Maksymalnie zużyłem na rajdzie 5 aku, więc na pojedyńczej by mi cały tydzień musiało działać, aby uzupełnić wyczerpane ogniwa. A co w zimę, gdy wyjeżdżasz kilka wieczorów w tygodniu? Warto mieć podwójną ładowarkę (a nawet dwie, gdy np. jesteśmy na etapówce czy wycieczce wielodniowej) i zapas tak na 2 ładowania, więc minimum 5-6 ogniw. Wtedy można spokojnie mysleć o całonocnych rajdach i nie przejmować się, że po weekendzie zawodów będziemy chcieli wieczorkiem do lasu wyskoczyć na 3-4h.

I jeszcze fotka pokazująca wielkośc Boci 4.0. Największej z rodziny. Będę w domu, to zrobię zdjęcie jak to na kierownicy wygląda.

dscn1149pe.jpg

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...