A7x Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Chyba troszeczkę tak. Co do tego zabezpieczenia termicznego- sam nie wiem, czasami w domu się używa, a niebezpieczeństwo może wystąpić, jak się odłoży latarkę na trybie 100% gdzieś na koc i pozostawi w bezruchu. Ale prawda jest taka, że nic nie zastąpi zdrowego rozsądku Jeszcze takie pytanie odnośnie ładowania- ile ładujesz 1 ogniwo to 3100 ? Te 4h i pilnujesz czasu ?
doms Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 W latarce od Grega nie ma sensu dopłacać do zabezpieczenia gdyż w domu nie będziesz na pewno używać trybu 100% (Jest bardzo mała różnica w trybach 60 i 100). Ja kupiłem na allegro ogniwa Sanyo za 8zł (razem z przesyłką) niby nowe z laptopów. Czy to prawda to nie wiem, ale trzymają tak jak należy.
Piano Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Te ogniwa nie laptopowe nie trzeba pilnowac przy ladowaniu. Zostawiam na cala noc i jest ok. One maja zabezpieczenie wbudowane. Ladowarka nie musi miec. Laptopowe nie maja bo pilnuje tego system.
A7x Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Piano, to mi teraz klina zabiłeś... Sądziłem do tej pory, że ogniwa, które sprzedaje Greeg na swoich aukcjach są ogniwami przemysłowymi właśnie bez zabezpieczenia. Tym bardziej, że jest napisane w aukcji: • zasilanie: wyłącznie 1x ogniwo Li-ion 18650, preferowane bez zabezpieczenia Jesteś przekonany, że te ogniwa mają zabezpieczenie ?
Piano Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 To jest brak zabezpieczenia stanu maxymalnego rozładowania o ile się orientuję. Zabezpiecza to przed zbyt szybkim ogólnym zniszczeniem ogniwa czyli jego lifetime. Jest o tym gdzieś na światełkach. Natomiast ogniwa które sprzedaje Greg to nie są żadne przemysłowe tylko normalne. Jak je wrzucam do ładowarki to najpierw świeci sie pomarańczowa lampka a później jak już jest naładowane zapala się zielona a ładowarka przechodzi w stan podtrzymania. To w sumie jest bardziej funkcja ładowarki niż ogniwa w tym wypadku, ale fakt jest taki że tych ogniw od Grega nie da się tak normalnie za dużo naładować a te z laptopów tak i trzeba ich pilnować.
doms Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Piano, to mi teraz klina zabiłeś... Sądziłem do tej pory, że ogniwa, które sprzedaje Greeg na swoich aukcjach są ogniwami przemysłowymi właśnie bez zabezpieczenia. Tym bardziej, że jest napisane w aukcji: Jesteś przekonany, że te ogniwa mają zabezpieczenie ? Kolega Piano się myli. Zabezpieczone ogniwa są dłuższe o 2-3mm. Zabezpieczenie dotyczy nadmiernego rozładowania a nie naładowania. Większość dobrych ogniw (Sanyo, Sony , Samsung...) nie posiadają zabezpieczenia. W lampce Grega jest ono nie potrzebne (Greg poleca ogniwa nie zabezpieczone) gdyż sterownik latarki sam przełącza tryby na niższe gdy napięcie spada do 2,8V.
Piano Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Tak tak. Poprawiłem się wyżej apropos zabezpieczenia przed rozładowaniem. Choć jest tez cos co odcina ladowanie w momencie kiedy ogniwo jest pelne w tych normalnych aku a czego nie ma w laptopowych i trzeba pilnowac zeby nie przeladowac. Tak jak napisalem wyzej jest gdzies o tym na swiatelkach. Jesli chodzi o latarke Grega to po takim rozladowaniu ogniwa przy ktorym latarka swieci w trybie 1, 2 czy 5% da sie je rozladowac na upartego i tez Ktos tam nawet probowal tak sie bawic ale szkoda niszczyc akumulatorek.
A7x Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Dokładnie tak, dlatego ogniwo nie potrzebuje zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem, bo tą funkcję posiada latarka. Odnośnie samego ładowania: Jak je wrzucam do ładowarki to najpierw świeci sie pomarańczowa lampka a później jak już jest naładowane zapala się zielona a ładowarka przechodzi w stan podtrzymania. To w sumie jest bardziej funkcja ładowarki niż ogniwa w tym wypadku, ale fakt jest taki że tych ogniw od Grega nie da się tak normalnie za dużo naładować a te z laptopów tak i trzeba ich pilnować. Jak to możliwe ? Zabezpieczenie ogniwa polega więc na ochronie przed nadmiernym rozładowaniem. Ładowarka od Grega, to ANALOG, nie ładowarka mikroprocesorowa, która sama kontroluje stan naładowania. Idąc tym tokiem myślenia wychodzi na to, że są one przeładowywane, jeśli przekroczą czas ładowania tych 4h na ogniwo, obojętnie o jakich ogniwach mówimy (tych od Grega i tych z laptopów) ? Chyba, że ogniwa mają jakieś dodatkowe zabezpieczenie przed nadmiernym naładowaniem, a z tego wynika, że nie mają takiego zabezpieczenia, bo to zazwyczaj jest funkcja ładowarki mikroprocesorowej. Wybaczcie Panowie, ale totalnie się już zakręciłem
doms Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Mam ładowarkę od Grega za 35zł. Po naładowaniu ogniwa zapala się dioda zielona i wtedy ją odłączam z kontaktu (czasem po jakimś czasie ale raczej nie większym niż 1h). Ładuję ogniwa zarówno rozładowane jak i również w połowie rozładowane. Czasy ładowania są różne (zielona dioda zapala się w różnym czasie np: po 1h lub po 4h). Nie mam pojęcia czy może się coś stać jak zostawię ładowarkę włączoną przez kilkanaście godzin gdyż tego nie robię.
szych Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Ładowałem niedawno Samsunga od Bociana i jednocześnie takie same ogniwo odzyskane z laptopa od allegrowicza z linka, który zapodałem (widzę, że już mu zeszły). Różnica żadna, naładowały się w identycznym czasie, świeciły później też tak samo. Ładowarka sama wszystko przypilnowała i odłączyła (Tr-001 od Bociana). Za ogniwo od Bociana dałem 35 zł, za 4 ogniwa od allegrowicza 33 z wysyłką. Jak na rajdzie pieszym, gdzie latarka chodziła może z połowę czasu, zeszły mi prawie 3 ogniwa, stwierdzam stanowczo, że lepiej mieć w zapasie kilka laptopówek (nawet niech mają 80% pojemności nominalnej), niż by miało zabraknąć. Za tydzień lecę na rowerowy rajd nocny, prawdopodobnie wyjdzie od zmierzchu do świtu, zobaczymy czy 5 ogniw wystarczy
TPD Napisano 26 Marca 2012 Autor Napisano 26 Marca 2012 TPD takie opinie "Tobie też radzę kupić bo ja kupiłem" to zachowaj dla siebie jeśli nie masz porównania pomiędzy jedną a drugą. podzieliłem się swoją opinią ponieważ mój kumpel ma tą bocialarke i widziałem jak daje ... więc ogólnie polecam dziś dotarł sprzęt do mnie i jestem zadowolony lecz ten uchwyt co dodają to jest do kitu
A7x Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Bo to jest ten tani badziew, który wtykają na allegro do odpustowych latarek: uchwyt LedLenser-a jest o niebo lepiej wykonany, ale ma swoją cenę.
tommek7 Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 swoja cena ... ? co ty gadasz za 30zł jest A co wg ciebie to mało jak za uchwycik? Nie musisz mi odpowiadać... W zasadzie to nie wiem nad czym się tak rozwodzicie. Ogniwa 3100, po co? 2600 są wystarczające i nie widzę za bardzo sensu płacenia 2x tyle za perę minut dłuższej pracy. No i ta dyskusja o zabezpieczeniach... zabezpieczenie przed przegrzaniem, zwyczajny bajer, ale jak ktoś już chce to czemu nie. Co do ładowarki to przecież jest tam dioda sygnalizująca, myślicie że trzeba siedzieć przy tym ze stoperem w ręku? Bez przesady panowie...
claas86 Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 Znowu to samo. Chce sobie kupić człowiek porządne oświetlenie, myśli sobie wyda się max 200 zł i będzie ok, a tu się okazuje, że sam przód kosztuje 300 Czy ta lampka od Bociana to rzeczywiście takie och i ach ? Cena/Jakość z tego co czytam na pewno. Ale nie polecicie nic innego w tej kwocie ? Czy nie zastanawiać się i brać od Bociana ?
DominikM Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 Czy ta lampka od Bociana to rzeczywiście takie och i ach ? Cena/Jakość z tego co czytam na pewno. Ale nie polecicie nic innego w tej kwocie ? Czy nie zastanawiać się i brać od Bociana ? 200 tak, ale za 300 ? Sorry ale to już inna kategoria jakościowa : Lampa Magicshine MJ-868 pakiet 4400mAh Cree XM-L
analog82 Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 Raczej ta sama kategoria, bo dokladnie ta sama dioda, pozostaje jeszcze optyka, ale pewnie na podobnym poziomie. Kwestia zasilania to raczej kto co woli, bo ja zdecydowanie wole wiezc 3 aku w plecaku niz miec je przypiete do ramy. Poza tym bocialarka jest duzo bardziej poreczna, nawet jako latarka na jakis dluzszych wyprawach.
szych Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 Na XM-Lu jest Bocialarka XM-L za 200, za 300 jest Bocialarka 4.0 na XP-G. Czy warto? Moim zdaniem, jeśli dużo jeździsz po zmierzchu, to jak najbardziej. Światła daje to od cholery, jest małe, poręczne, a komplet baterii na całą noc zajmuje tyle miejsca co portfel. Mam Bocię od niedawna, a zdążyła poświeci już na rowerze, na nocnym marszu i przy samochodzie. W domu praktycznie codziennie do czegoś się przydaje. Portfel boli, ale z zakupu jestem cholernie zadowolony. Niedawno był znajomy z jakimś chińczykiem z Allegro i porównanie wypadało prawie na remis. Potem powiedziałem mu, że to jedynie 30% mocy i pokazałem pozostałe tryby KO Jeśli 4.0 przekracza Twój budżet, spokojnie możesz brać XM-La. 560lm to sporo i do jazdy w nocy wystarczy, a ma lepszy przełącznik niż 4.0 (możliwość programowania trybów). Niestety obecnie dostępne są wersje na zimnych diodach.
claas86 Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 Na XM-Lu jest Bocialarka XM-L za 200, za 300 jest Bocialarka 4.0 na XP-G. W takim razie ta jest na XM-Lu i kosztuje 300 ? http://allegro.pl/bocialarka-xm-l-u2-560lm-zestaw-2600mah-tr-001-fv-i2223065904.html#delivery Czy źle patrze ?
claas86 Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 To co jest lepsze ? Bocialarka http://allegro.pl/bocialarka-xm-l-u2-560lm-zestaw-2600mah-tr-001-fv-i2223065904.html od Bociana czy http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2p-750lm-cree-xm-l-nowa-custom-i2217719794.html od Grega ?
doms Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 Sam zdecyduj co Ci jest bardziej niezbędne: więcej światła czy mniejszy rozmiar. Solarforce jest dodatkowo tańszy (185+35+30+20=270). W Solarforce możesz też wybrać diodę neutralną. Kup to co bardziej Ci się podoba. Ja mam L2P i jestem zadowolony (nie miałem nigdy okazji porównać jej z Bocialarką), więc nie jestem obiektywny.
claas86 Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 To więcej świała daje Solarface ? I co daje dioda neutralna ?
Phantombunny Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 Rozbijałem się do tej pory z czołówką Tikka XP - całkowicie wystarcza do jazdy po lesie w nocy. Jeśli chcesz pojeździć na serio - góry + noc + duża prędkość + maraton na orientację wtedy polecam produkty Lupine. Cena nawet się zgadza. Tylko że jest w Euro. Osobiście zbieram na Betty: http://www.lupine.de/web/en/products/helmetlights/betty/6/ http://www.youtube.com/watch?v=yZxctIQb-LA Co do lumenów i diod. Największym problemem w przypadku diod wysokiej jasności jest odprowadzenie ciepła. To że w latarce siedzi 4W dioda nie znaczy że świeci z pełną mocą. Moc strat musi zostać odprowadzona. Jeśli nie to zniszczeniu ulegnie struktura diody. Następną sprawą jest fakt że w miarę podnoszenia się temperatury struktury maleje jej efektywność. Powoduje to zmniejszenie mocy światła wydzielanego przez diodę. Większość producentów nie podaje w jakich warunkach i jakim sprzętem dokonuje pomiarów. Nie wierzę więc ilościom lumenów na opakowaniu. Gdybyście mieli pytania techniczne służę pomocą.
A7x Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Bo deklarowane wartości przez producentów na opakowaniach mają się nijak do rzeczywistości. Latarka Grega na trybie 100% musi mieć zapewniony chociaż minimalny "ruch powietrza", chyba, że dodadtokowo się dobierze do latarki zabezpieczenie termiczne (dodatkowa opcja). A lumeny w tym przypadku zostały przez Niego zmierzone- 750 realnych, na wyjściu 873. Oczywiście można stwierdzić, że nieco podkoloryzował, ale nie sądzę- na forum, na którym ją sprzedaje by Go zjedli.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.