TPD Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Witam Szukam jakiegoś oświetlenia przód do 300zł jeżdzę 40% Miasto , 30% Teren , 30% Bezdroża Co byście mi polecili co patrze to zdjęcia są retuszowane itp a chce coś konkretnego żebym widział coś jak jade do 50m zastanawiałem się nad bocialarką lecz nie wiem gdzie ją dostać na allegro jest lecz trzeba kase przelać na konto nie ufam mu troche ktoś wie gdzie mozna dostać bocialarke 3.0 lub 4.0 ? na jakieś stronie internetoweJ? mam na oku coś takiego : 1.Sigma Pava 2.Sigma Lightster 3.Mactronic Noise 4.Bocialarka 3.0 < nie wiem gdzie dostać 5.Bocialarka 4.0 < nie wiem gdzie dostać Bardzo proszę o opinie tych sprzętów i może ktoś coś innego poleci i jak można linki do nie wiem gdzie te boćki dostać Pozdrawiam : TPD
ghazi Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Pava świeci wystarczająco do miasta i nawet spoko "na wioski", w szybki teren dużo lepiej sprawdza się Bocialarka, bo po prostu świeci dużo mocniej. Ew. latarka Grega (zaglądnij na forum swiatelka.pl) Tu masz wiarygodne testy lampek robione w tych samych warunkach bez retuszów http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=39&Itemid=59&lang=pl A Allegro właśnie na tym polega - przelewasz kase, dostajesz towar - jak każdy zakup w necie (nie ma co się tu rozwodzić, bo to nie na temat). P.S. Widzę u Kolegi problemy z interpunkcją i to dość poważne...
analog82 Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=bocialarka Nie masz sie co obawiac, sprawdzony sprzedawca. Natomiast co do samej bocialarki to nie wiem czy jest sens kupowania wersji 4.0. Szybciej baterie sie wyczerpuja i dosc mocno sie grzeje. Wersja 3.0 spokojnie wystaczy.
TPD Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 można jeszcze gdzieś dostać tą bocialarke 3.0 ? oprócz allegro
Minor Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Nie, bo ten człowiek sam je przerabia, i sam sprzedaje.
TPD Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 Nie, bo ten człowiek sam je przerabia, i sam sprzedaje. acha,a można jakiś namiar do niego ?
Minor Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Tomasz Boczkowski Usługi opto-elektroniczne Pańska 12 96-315 Wiskitki REGON: 141645650 NIP: 838-169-60-65 Tyle z konta allegro, co każdy może sobie zobaczyć. Czemu boisz się allegro? Facet sprzedał tyle towaru, na pewno cię nie oszuka... Dodatkowo tam masz z nim bezpośredni kontakt, przez formularze allegro.
analog82 Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 acha,a można jakiś namiar do niego ? Najszybciej bedzie jak wejdziesz na http://www.swiatelka.pl/ , zalogujesz sie i odezwij sie do Bociana.
Mathiu Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Napisz do niego przez Allegro. Ewentualnie Bocian jest też na forum swiatelka.pl Edit Hehe ale jest znany...
TPD Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 Napisz do niego przez Allegro. Ewentualnie Bocian jest też na forum swiatelka.pl Edit Hehe ale jest znany... Dobra dzięki lecz mam tylko 300zł na wydanie a ta bocialarka chyba sama 300zł do tego akumulatorki, uchwyt na kiere Edit: a ma ktoś tą sigme pava ? jakieś opinie macie o niej ?
analog82 Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Dobra dzięki lecz mam tylko 300zł na wydanie a ta bocialarka chyba sama 300zł do tego akumulatorki, uchwyt na kiere Edit: a ma ktoś tą sigme pava ? jakieś opinie macie o niej ? Dostajesz pelny zestaw: uchwyt, aku, ladowarka i etui. Warto pogadac z Bocianem przy zamawianiu, bo ma rozne uchwyty na kiere (oversized etc.)
TPD Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 Dogadałem się z nim lecz teraz mam pytanie co jest lepsze Bocialarka 4.0 czy 3.0 pod względem trzymania bateri + czy mocno się nagrzewa
szych Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Jeśli masz już brać coś innego niż 4.0, to bierz XM-La. Co do reszty - kupiłem niedawno u Bociana wersję 4.0 w opcji 10/30/65/100%. Obecnie dostępne wersje są na diodach o barwie światła w okolicach 5000K (i to ta barwa zdecydowała o dopłacie do 4.0. XM-Le są już sporo zimniejsze) - czyli neutralne światło dzienne. Biegałem z tym w weekend na nocnym rajdzie po lesie i powiem, że podczas szukania białej kartki na pniu w brzozowym zagajniku, to biła wszystkie inne Petzle i Sigmy na głowę. Było jasno a nie biało, bardzo dobrze było widać wszystkie nierówności, załamania czy dołki, świetnie wychwytywało wszelkie różnice kolorystyczne, człowiek nie szukał kształtu, tylko do razu znajdywał kolor. Zaświeciłem tym kilka razy przy ludziach i zawsze padało krótki pytanie - "co to za lampka, gdzie ją kupic?". Średnio jedno ogniwo trzymało mi prawie 3h, ale nie było cały czas odpalone. W trybie 100% wychodzi coś koło 70-80minut. Przy tej mocy mocno się grzeje, jak zostawiłem w domu na stole, żeby nowe baterie wyczerpać, to lekko parzyło. W nocy, na zewnątrz, w ruchu była jedynie ciepła. W trybie 65% osiąga moc XM-L i przyznam, że dodatkowe 280 lumenów wcale nie jest zbytkiem. Podczas spokojnej jazdy wystarcza (i oszczędza baterię), ale przy szybkich zjazdach z wielką chęcia zwiększam sobie zasięg światła Co do ceny - baterie i ładowarkę można kupić osobno. W cenie pierwszego ogniwa od Bociana dokupiłem właśnie identyczne 4 u tego allegrowicza. Zdecydowanie go polecam. Niskie ceny, świetny kontakt (odpowiada na wszystkie maile, wytrwale wszystko tłumacząc), błyskawiczna wysyłka (mi zapakował już w niedzielę, żeby w poniedziałek z samego rana wyszły). Do tego kupiłem 3, a dostałem gratis 4. Czas działania taki sam jak nówki od Bociana.
TPD Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 Kupiłem tego XM-l od bocianka heh http://allegro.pl/bocialarka-xm-l-u2-560lm-zestaw-2600mah-tr-001-fv-i2223065904.html#delivery zobaczymy jak przyjdzie
A7x Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Panowie, a jak się ma bocialarka, do L2P od Greega ? Bocialarka XM-L U2 560lm zestaw 2600mAh, TR-001 FV (2223065904) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Latarka SolarForce L2P 750lm Cree XM-L nowa custom (2217719794) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Miał ktoś może porównanie obu sprzętów ? Bo przy zakupie L2P od Grega cena wychodzi niemal identyczna: -Latarka 185zł -Ładowarka 35zł -Ogniwo 3100 ! 48zł -Uchwyt Led Lenser 37zł. Razem: 305zł Łączna cena wychodzi podobna, a to dwie zupełnie inne konstrukcje. L2P jest nieco dłuższa i większa, ale to też nie problem.
TPD Napisano 23 Marca 2012 Autor Napisano 23 Marca 2012 ja zamówiłem bocialarke XM-L od bociana i przyjdzie we wtorek mam nadzieje więc podziele się opinią tobie też radzę tego XM-La kupić
A7x Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Dzięki, w takim razie czekam z niecierpliwością na recenzję Wymiary zdecydowanie są na plus dla tej konstrukcji, przy pdoobnej cenie mamy ciekawą alternatywę- L2P. W zasadzie pewnie obie latareczki sprawdzą się bardzo dobrze, ta od Grega może mieć dodatkowo zabezpieczenie termiczne, co nie jest głupim pomysłem patrząc na temperatury, jakie ten sprzęt w pomieszczeniu może osiągnąć. PS. Uchwyt brałeś ten, co jest w komplecie, czy dopłacałeś to 30 zł ?
Piano Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Ta L2P od Grega więcej światła daje niż to: http://allegro.pl/bocialarka-xm-l-u2-560lm-zestaw-2600mah-tr-001-fv-i2223065904.html#delivery Tyle że obudowa jest większa trochę. Ale świeci lepiej. Do tego ogniwa Panasonic 3100 mAh najlepiej. TPD takie opinie "Tobie też radzę kupić bo ja kupiłem" to zachowaj dla siebie jeśli nie masz porównania pomiędzy jedną a drugą.
analog82 Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Panowie, a jak się ma bocialarka, do L2P od Greega ? Bocialarka XM-L U2 560lm zestaw 2600mAh, TR-001 FV (2223065904) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Latarka SolarForce L2P 750lm Cree XM-L nowa custom (2217719794) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Miał ktoś może porównanie obu sprzętów ? Bo przy zakupie L2P od Grega cena wychodzi niemal identyczna: -Latarka 185zł -Ładowarka 35zł -Ogniwo 3100 ! 48zł -Uchwyt Led Lenser 37zł. Razem: 305zł Łączna cena wychodzi podobna, a to dwie zupełnie inne konstrukcje. L2P jest nieco dłuższa i większa, ale to też nie problem. L2P z ta dioda mozna kupic taniej - http://mhunt.pl/latarka-solarforce-l2p-xm-l-t6-800lm-smo-5trybow Lub tez bardzo podobna jeszcze tansza - http://mhunt.pl/latarka-ultrafire-wf-501b-xm-l-t6-smo-800lm-5trybow Z tego co pisza chlopaki na forum swiatelka.pl to 800lm jest do wycisneicia z tej diody , wiec moze warto kupic. Jak bede mial zbedne 150zl to pewnie sie skusze, poki co sa wazniejsze wydatki
A7x Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Idzie kupić taniej, ale bez przeróbek. Jadąc na rowerze z oryginalną L2P może Ci się samodzielnie zmieniać tryb od wstrząsów (na forum światełek o tym ktoś wspominał). No wiem też, jak się ma to do sterownika. Czasami warto dołożyć te 35 zł i mieć sprawdzoną konfigurację Ja na razie cierpię na brak kasy, ale przyszłościowo dobre oświetlenie mam w planach kupić, dlatego zbieram jak najwięcej opinii. Co do ilości światła- obie pewnie mają wystarczający strumień (no jeszcze zależy kto i do czego ją potrzebuje), mi na pewno obie by się sprawdziły. Pozostaje kwestia niezawodności, ergonomii, nie wiem też, jak by wypadło porównanie strumieni ?
Piano Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Tylko że one obie mają reflektory SMO czyli gładkie co daje skupiony, mało rozproszony promień swiatła. Przez to masz stosunkowo wąski kąt światła. Czyli średnio się nadają na rower. Gregowa L2P ma reflektor OP (taka jak by skórka pomarańczy) co daje znacznie lepsze rozproszenie światła. Masz oświetloną szerszą część drogi i jeszcze światło bliżej przedniego koła. Większy promień światła generalnie.
A7x Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Panowie jeszcze mała prośba- jak macie możliwość, to zróbcie zdjęcia, jak te latarki wyglądają zamocowane na kierownicy Jakieś zdjęcie też by nie zaszkodziło w nocy Tak patrzę i nigdzie nie znalazłem zdjęcia tyłu Bocialarki. Piano- a co powiesz o tej ładowarce od Grega ? Są 2 rodzaje u Niego na aukcji i z tego, co widzę, to ta podstawowa za 35 zł naładuje to ogniwo 3100, ale nie do końca. Widzę, że ta 2 określona jako "specjalistyczna" ma większe napięcie na wyjściu, co "gwarantuje naładowanie do 100% pojemności". Bo bez sensu kupować najdroższy akumulator o tej pojemności i ładowarkę, która naładuje go do 90% PS chyba nawet korzystniej kupić tańszą ładowarkę i w cenie ogniwa za 45 złotych, tutaj mamy 5 ogniw: http://allegro.pl/li-ion-ogniwo-bateria-18650-2200-mah-3-7v-nowe-i2214102156.html Zawsze 2-3 zapasowe, naładowane można ze sobą wozić.
Piano Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Ja mam tą tańszą i wydaje mi się że laduje jak należy. Jak ja kupowalem w zeszlym roku nie bylo jeszcze tych "specjalistycznych" wiec trudni mi powiedziec czy faktycznie ta tansza nie laduje aku 3100 do konca. Musisz zapytac o to Grega bo szczerze nie mam pojecia jak to jest w tym wypadku. Ale jesli faktycznie istnieje roznica to 17zł jest zadna kwotą do dołożenia zamawiając caly zestaw czyli latarke, aku i ladowarkę. Edit: Te ogniwa co wrzuciłeś to o ile sie orientuje potrzebuja z kolei ladowarki z zabezpieczeniem ladowania do jakiejs tam wartosci, lub dokladnego pilnowania czasu ladowania. Latwo je uszkodzic jesli laduja sie za dlugo w ladowarce bez zabezpieczenia.
A7x Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Faktycznie ładowarka Grega nie posiada zabezpieczenia, co wynika z jego opisu. Za to Kolega od 2 latarki ma fajną, zgrabną ładowareczkę: Ładowarka automatyczna TR-001 Li-Ion 18650 16340 (2213608788) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Wkładasz ogniwa i zapominasz, z tym, że zastanawiam się, dlaczego ładowarki Grega są w takich cenach, skoro to zwykłe "analogi". Różnią się jedynie prądem ładowania 500mA, Grega 750mA- czyli szybciej naładujemy ogniwo co prawda... W zasadzie są dwa wyjścia: 1. Pakować się w większe koszty, kupić dobre ogniwo 3100+ lepszą ładowarkę- 100 zł pęka. 2. Mikroprocesorówkę +2-4 ogniwa z baterii laptopa i mamy w granicach 60-70 zł. Nie ma sensu ryzykować z tymi ogniwami, by je przeładowywać. Same ogniwo, to najmniejsze zło, jeśli by po prostu padło, ale na YT można zobaczyć, jakie mogą być skutki wielokrotnego przeładowywania takich ogniw- lepiej nie ryzykować. Dokłając do tego zabezpieczenie termiczne latarki (25zł chyba)- dobry patent w zasadzie, nie przegrzejemy elektroniki latarki, cena winduje do prawie 400zł- a to już jest spoooooro.
Piano Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Mnie caly zestaw wyszedl 285. Jesli chodzi o zabezpieczenie termiczne to wg. mnie zbedny bajer przy uzyciu rowerowym. Ta droższa ladowarka nie wiem ale uzywam tej tanszej i wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Bo tak to w sumie mozna by dokladac w nieskonczonosc. Tylko czy to nie przerost formy nad trescia?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.