Skocz do zawartości

[amortyzator/wyjęcię/wymiana]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam rower Arkus sport 505 ht chciałem sobie zamienić mój amortyzator jak można się domyśleć słabej jakości na coś w rodzaju sr suntour xcm ,mam jeden problem jak wyjąć obecny widelec/amortyzator z ramy ? nazwa amortyzatora obecnego to zoom 381 endura

Odkręcasz i wyciągasz TOP-CAP'a, odkręcasz śruby z mostka, Wyciągasz do góry mostek i ewentualne podkładki. Uważaj na stery, żeby Ci nic nie powypadało. Powyciągaj te luźne elementy z górnej części sterów. Uważaj przy tym na dolne łożyska. Warto przesmarować od razu łożyska. Będziesz musiał nałożyć nowy smar, bo podczas wymiany Ci trochę wyjdzie. Za jednym zamachem zrobisz jedno i drugie. Potem czeka Ciebie walka z dolna podkładką od sterów, która jest nabita na rurę sterową. Musisz ją wyjąc nie uszkadzając niczego (szczególnie podkładki) i nabić na nowy amortyzator.

• 1 miesiąc temu...

wczoraj od nowa za to się zabrałem jestem amatorem więc będe panu opisywal każdą czynność własnymi słowami, wykręciłem śrubkę tą że tak powiem na samym czubku,wyszła mi długa śrubka,po czym odkręciłem 2 z mostka i zdjołem mostek oraz tą nakładkę co była pod wcześniejszą długą śrubką,

ukazał mi się tak widok:

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym!

http://zapodaj.net/c...88b0fe.jpg.html

nie wiem co dalej na samej górze wystającej rurki jest zgrubienie pod na są jakby takie nakrętki czy coś w tym stylu ale nie idzie ich wykręcić przez zgrubenie na samym dole też jest tylko pusta dziura co teraz :) ?

pociągnij tom pogrubioną rure bo to nie jest AHED. rura może nie chcieć wyjść bo na dole jest coś w rodzaju klina któergo dociągała ta dłóga śruba, żeby puściło to wkręć lekko tą śrube i młotkiem puknij ,poten wyciągnij tom pogrubioną rurke i odkeć te nakrętki .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...