Kamil515 Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Witam, Problem jest dość prosty a jednocześnie skomplikowany. Przerzutka przednia nie zrzuca na blat 22t. Śrubka ograniczająca wykręcona, linki brak - wózek ociera o łańcuch. Brakuje dosłownie 1-2mm dodatkowego przesunięcia wózka przerzutki, żeby łańcuch spadł z 32t na 22t. Na początku zmontowałem to z łańcuchem Connex 908. "kurde łańcuch nie spada, to pewnie wina tego, że connex jest węższy niż łańcuchy shimano i srama. Wymienię łańcuch na Sram'a. Nie ma poprawy" Do suportu XT dodana została podkładka 2,5mm. Jednak uwaga -> w instrukcji jest napisane, że owa podkładka nie powinna być używana w ramach z mufą BB92. Podczas zrzucania z 44t na 22t łańcuch spada bez problemu, bo po prostu leci z jakąś tam prędkością. Manetki - X0 Przerzutka przód - Shimano XTR FD-m971 Przerzutka tył - X0 Suport - pressfit XT Korba - SLX 44/32/22 Łańcuch - Sram PC971/ Connex 908 Kaseta PG-990 11-32t Wszystkie części są nowe oprócz przerzutki przedniej. Rama to Scott Scale 10 - mufa suportowa BB92 Macie jakiś pomysł? Mi na razie przychodzi do głowy, żeby założyć podkładkę 1-2mm na oś korby w miejscu styku korby z łożyskiem suportu. Pomocy
sosna119 Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 A prowadnik przerzutki jest równolegle do linii łańcucha? Może trzeba przeregulować?
Kamil515 Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 Prowadnik przerzutki jest ustawiony równolegle do blatów korby.
Gość Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 A jak założysz przerzutkę na "sucho" bez przeciągniętej linki to obsługuje wszystkie blaty ? (jak poruszasz nią ręką)
Kamil515 Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 Obsługuje blat środkowy i największy. Jak przerzutka jest na luzie, to łańcuch jest na środkowym blacie i ma ochotę zeskoczyć, ale potrzebowałby jeszcze troszkę pomocy ze strony prowadnicy
rzezniol Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Takie pytako ... Nie jestem w 100% zorientowany co do press fit ale ... w HT2 do odpowiedniej szerokosci mufy zakłada się odpowiednią ilośc podkładek ... Na szybko przeleciałem przez sklepy internetowe i zauważyłęm że suporty press fit też występuja pod różne szerokości mufy ... Suport masz odpowiednio dobray do ramy ?? Jak wszystko jest sprawe, przerzutka bez linki na wykręconej srubce ograniczajacej nie zrzuca to zły suport to jedyne wytlumaczenie ... korba za blisko rury podsiodłowej. Pozdro
abstinent Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 przerzutka wcześniej jeżdżona, działa prawidłowo? sprawdzić jeszcze wysokość przerzutki można spróbować delikatnie ją przekręcić w prawą stronę, tak żeby prawa strona prowadnika poszła delikatnie w lewo (tak 2mm) u siebie mam jedną podkładkę z prawej strony, specjalnie dla lepszej linii łańcucha przednia XT, korba LX i działa prawidłowo może coś wpadło w przerzutkę ?
lyndowss Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 można spróbować delikatnie ją przekręcić w prawą stronę, tak żeby prawa strona prowadnika poszła delikatnie w lewo (tak 2mm) Ja bym nie ryzykował. Przerzutka oczyszczona z piasku, błota i jakichkolwiek zanieczyszczeń, oraz nasmarowana? Sprawdź jeszcze raz czy śruby wyciągnięte, przerzutka dobrze zamocowana w ramie i czy prowadnik jest równolegle do korby i czy nie zahacza o jakąś zębatkę, lub jeden ząbek.
abstinent Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 a co tu ryzykować napisz jeszcze jaka średnica ramy, i czy redukcja jest założona
lyndowss Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 a co tu ryzykować Nie doczytałem. Myślałem, że chodzi o wygięcie prowadnika. Można spróbować, ale jak wszystkie inne metody zawiodą i rzeczywiście nie da się tego prawidłowo wyregulować.
Kamil515 Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 średnica mocowania przerzutki 34,9, redukcja nie jest założona.
abstinent Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 nie napisałeś co z przeszłością przerzutki zrób parę zdjęć, tylko nie całkiem z bliska
gogollo Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Najpewniej jest zła linia łańcucha, czyli źle założony/dobrany suport (pewnie zła ilość podkładek). Sprawdź sobie jeszcze tylko, czy przypadkiem nic do przerzutki się nie dostało i nie zblokowało. Wysokość przerzutki też wypadałoby skontrolować, dla pewności..
abstinent Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 ja mam korbę LX M582, przednią XT M771 i jedną podkładkę po stronie przerzutki i działa normalnie mało prawdopodobne że to wina podkładek mufa 68mm
radeks23 Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Witam. Mam podobny problem, tylko że do tej pory wszystko działało jak należy. Od dzisiaj przerzutka nie zrzuca na najmniejszy blat, brakuje jeszcze kilka mm żeby prowadnica zepchnęła łańcuch, a dzieje się tak bo pewna tulejka dotyka korpusu przerzutki i nie ma miejsca na dalsze przesunięcie. Dla jasności dodam jeszcze zdjęcie o co dokładnie mi chodzi. Nic nie jest wygięte ani przestawione.
lyndowss Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Wykręcałeś już śrubę L? Możesz masz złą linię łańcucha i suport powinien być dłuższy. jest tez opcja, że brud się tam dostał. Dziwne jest to, że wszystko działało i nagle przestało.
radeks23 Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Nie jest to spowodowane ani brudem ani śrubką, nie pisał bym na forum jak było by to takie łatwe Linia łańcucha jest prawidłowa, dwie podkładki po lewej, jedna po prawej, przez rok działało to bardzo dobrze a nic nie było ruszane, więc to nie to Na środkową i największą zębatkę wrzuca i zrzuca Ok. Może ktoś kto ma podobną przerzutkę, mógł by sprawdzić ile jest wolnej przestrzeni między tulejką a korpusem, po zrzuceniu na najmniejszą zębatkę?
abstinent Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 zrób jakieś lepsze zdjęcia na rowerze od góry jak jest na młynku z linią łańcucha linka jest luźna jak zrzucasz?
radeks23 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Oczywiście postaram się zrobić jakieś lepsze zdjęcia:) ale do tego czasu może ktoś zna inne prawdopodobne przyczyny takiego stanu rzeczy? To jest bardzo dziwna sprawa, wszystko wygląda Ok ale nie działa to jakiś drobiazg musi być
lyndowss Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 linka jest luźna jak zrzucasz? radeks23 Próbowałeś tego sposobu? To może być to. Regulowałeś ostatnio przerzutkę?
radeks23 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Linka jest luźna, nawet jak bym ją odczepił to przerzutka nie przesunęła by się w lewo bo tak jak pisałem, ramie dotyka już korpusu.
abstinent Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 sprawdź ręcznie jak idzie go góry czy jest odpowiedni opór, czy nie ma pęknięć, daj na blat, przemyj wodą porządnie może coś wpadło i blokuje, zobacz czy sprężyny sa na swoim miejscu i czy wózek jest w miarę równo względem zębatek, ewentualnie lekko w stronę koła nie ma bata żeby nie działało
radeks23 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Zrobiłem kilka nowych zdjęć i nawet filmik nagrałem Picasa Web Albums - Radosław Słowiński - Gmail Na tym filmiku widać istotę problemu, ale o co chodzi, jak tak nagle mogło przestać to działać?? Tak jak by korba przestawiła się bliżej ramy, ale to niemożliwe:D
abstinent Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 no, a czemu śruba jest wkręcona korba była demontpowana, albo zębatki były zdjemowane?
Mod Team Maniak Napisano 14 Maja 2012 Mod Team Napisano 14 Maja 2012 Czemu mam wrażenie że plastik w który wchodzą śruby jest jakiś pęknięty? Nie mam tej przerzutki więc nie wiem jak wygląda on normalnie ale i tak wg mnie śruby są dosyć mocno wkręcone.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.