wojtus025 Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Cześć, Potrzebuję jakiejś porządnej mapy która by się nadawała na wyjazdy rowerowe - chodzi mi o dokładność dróg i wszystkich nazw miejscowości. Zaczynam w tym roku robić dłuższe wyjazdy w Polskę i zabierałbym ze sobą taką mapkę. W ub. roku jeździłem z telefonem i z niego odpalałem trasę ale mi się to nie widziało... Coś w stylu atlasu samochodowego (one są dosyć dokładne). Fajnie by było gdybym dostał od was jakieś linki do stron, np. allegro żeby takową rzecz zakupić - nie wiem jakie są ceny ale myślę że tak ponad 50zł by się znalazło. Pozdrawiam
Warthog Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Jeśli masz gdzieś w pobliżu to może warto rozejrzeć się w księgarni kartograficznej. Generalnie najbardziej precyzyjne będą wszelkiej maści mapy wojskowe. Zależy Ci na jakimś konkretnym rejonie czy szukasz mapy Polski ? Bo jeśli Polski, to może być problem rozmiaru czegoś takiego, jeśli chcemy kupić coś dokładnego (tak jak wspomniałeś, byłoby to pewnie coś typu atlas, tj. 'książkopodobny' twór, który niekoniecznie wygodnie jest ze sobą wozić.)
sosna119 Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Mapy wojskowe są dokładne, ale niestety ciężko dostępne i format mało przystępny. Najdokładniejszym cywilnym rozwiązaniem bedzie coś takiego: http://193.23.48.133/polska-encyklopedia-drogowa-i2163504887.html Niestety, spora księga ;] Polecam atlasy samochodowe w skali 1:200 000, ewentualnie 1:250 000.
PandaTeam Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Sosna119 do takiej księgi to trzeba przyczepkę mieć ;p polecam ten sklep internetowy: http://www.mapy.net.pl/pl/c/Turystyczne/158 jest tutaj sporo map turystycznych Europy i Polski
yacek12 Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Jest firma Compass, która robi porządne mapy z reguły w skali 1:50tys. a więc dla rowerzystów w sam raz. Mapy są dość dokładne. Oczywiście każdej dróżki, ścieżki tam nie znajdziesz. Wydaje mi się jednak , że jadąc w trasę na kilka dni wystarczy zaopatrzyć się w jedną czy dwie mapy określonego obszaru i problem masz z głowy. Ja jeżdżę z GPS-em a mapy kupuję sobie w trakcie wyprawy i też jest OK!
wojtus025 Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 No może takiej bibli to ja nie potrzebuje - ale teraz przegrzebałem trochę allegro i znalazłem sporo różnych mapek (coś w stylu segregatorków:)) w skali 1: 200,250,300tys. Nie wiem - ale chyba przyzwoite:) A co do kupowania w trasie to nie wiem czy to taki dobry pomysł bo gdzie niby mam taką mapkę kupić...nie wszędzie się je dostanie - łatwiej popytać ludzi o drogę do konkretnego miejsca:) Jakąś 100-200 stron mogę zabrać( jeżeli w miękkiej oprawie z jako-takim papierem to spokojnie się zmieści). W końcu nie waży dużo...
Piotrek111 Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 A może drukować mapy z internetu? Dobre rozwiązanie moim zdaniem. Drukujesz wybraną trasę razem z opisami dróg, masz też nazwy miejscowości.
Warthog Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Drukowanie z internetu przerabiałem i nie polecam, nie jest to takie łatwe, proste i przyjemne jakby się mogło wydawać, dopasować tą skalę trzeba jakoś sensownie, a i tak zostaje sporo niepotrzebnych głupot, które tak czy siak drukujesz, no i nie zwykle na jednej kartce się nie skończy tylko trzeba ich wydrukować kilka, a i wytrzymałość czegoś takiego marna, nie polecam, za dużo zabawy z tym. Lepiej kupić jakąś rozsądną mapkę danej okolicy (taką składaną), przystępna forma, a i ceny nie są jakieś przerażające. A jak nie to navi
hassanbey Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Ja osobiście używam aplikacji Alpine Quest na Adnroida. Mapy z zaznaczonymi nawet przecinkami w lesie. Można "wyciąć" sobie oczywiście mapy offline. Jednak jeśli nie lubisz takiej formy polecam wydawnictwo WZKART - Wojskowe Zakłady Kartograficzne. Nie znajdziesz chyba dokładniejszej wersji papierowej....no chyba że tzw. sztabówki ale tutaj trzeba mieć wejście do wojska.
yacek12 Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 A co do kupowania w trasie to nie wiem czy to taki dobry pomysł bo gdzie niby mam taką mapkę kupić...nie wszędzie się je dostanie Z reguły w pierwszej lepszej księgarni kupisz dobre mapy. Ja nie widzę tu żadnego problemu.
apaula Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Dobre turystyczne mapy papierowe po wszystkich regionach Polski w skali 1:50 000 - 1:100 000 kupisz tutaj mapy turystyczne Najlepiej kompletować mapy w trakcie planowania wyprawy. Trudno zakupić dokładne mapy na teren całego kraju naraz, bo Polska to jednak dosyć spory kawałek ziemi Ale zbieranie map samo w sobie może być fascynujące Jeżeli chodzi o kupowanie na trasie, to jeżeli poruszasz się po terenie uznanym za "atrakcyjny turystycznie" i są dla niego dla niego wydane mapy turystyczne różnych wydawców, to możesz liczyć na zakup po drodze. Jeżeli chodzi o resztę kraju, czyli tereny "zwykłe", to nie licz na to, chyba że starczy Ci mapa samochodowa województwa. No ale na takiej nie znajdziesz np. dróg polnych czy szlaków turystycznych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.