Skocz do zawartości

[rama] finalny wybór

zibra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie ma speca. Byl cube reaction. Znow zdecydowanie lepsza 18 niz 20. Calkiem spoko ramka lekka i ladne matowe malowanie. Spec mi chyba nie dany;/

Lepszy jeśli chodzi o dopasowanie ramy, cały czas o tym piszę, chyba nie trudno to zauważyć, co komu ko sztywnej ramie kiedy jest za krótka a większy rozmiar jest za duży (za wysoki), dla chłopa 182 cm rama o długości 578 mm ? :blink:

Sam sobie teorie dorabiasz ;) Zdążyłem się już do tego przyzwyczaić :D

Napisano
Na 20 Meridy majac rower miedzy nogami czulem sie malo komfortowo w kroczu. Przy L Scotta nie bylo takiego problemu.

Może to zrozumiesz, rama L Scotta to 19" i jest długa ....tyle, że Scott ma nisko przekrok ...

Napisano
Scotta i Meride mierzylem. Scott pasowal mi bardziej w rozmiarze L, a Merida w 18

Merida pasowała mu w rozm. 18" bo nie jest tak wysoka jak 20", a nie dlatego, że jest optymalna, chciał również mierzyć Speca 19", ponieważ to normalny rozmiar dla 182 cm.

Napisano

Jestem! po treningu squashowym:D

20 cali odpada zdecydowanie, czy to Merida, czy to Cube. Szczegolnie daloby sie to odczuc w terenie - no chyba, ze fundujecie mi wymiane strzaskanych jajek:D Ja na obu 20 mam krocze przy rurze i to mi sie zdecydowanie nie podoba. Nie wiem jaki to odpowiednik L w Scoccie, ale tu bylo calkiem inaczej - wlasnie ze wzgledu na bardziej opadajaca gorna rure. Sprzedawca w sklepie powiedzial w sumie, ze roznica miedzy M a L w Scoccie jest bardziej na dlugosc niz na wysokosc. Niestety ta rama odpada ze wzgledu na cene - nie udalo sie wyrwac do 1300zl to trudno.

Moze dla ulatwienia dodam, ze teraz mam Rockridera, rozmiar L, ktory tez wydaje mi sie ciut za duzy albo po prostu ja preferuje troszke mniejsze rowery lub nieco inna geometrie. Tutaj mam moze 3-4cm od krocza do rury jak stoje w rozkroku. Sam RR ma gorna rure bodajze 570mm wiec to tez krociutko chyba.

W Cubie Reaction od razu wyczulem, ze ramka musiala byc leciutka bo pomagalem dziewczynie w sklepie sciaghnac z gory i byl jak piorko. Do tego bardzo fajne matowe malowanie, ktore zdecydowanie preferuje od polysku ( podobnie Scale).

Co do Speca 17.5 - wydaje mi sie, ze odpowiadalby M Scale? Ja mialem odczucie, ze jest "mniejszy" niz przykladowo 18 Meridy czy Scotta. Natomiast 19 to taki chyba max, ale przy fajnej geometrii typu Scale czy Rockhopper(?). Moze ktos ma w Katowicach taki rower i da sie przymierzyc? :D

Cos sie wyjasnia i generalnie na pewno odpadaja wszelkiego typu 20 calowe rowery. Ciagle za malo praktyki tylko suche przymiarki w sklepie lub na trenazerze.

EDIT: Aha w Twomarku mierzylem 19 calowego Cannondale - sprzedawca mowil, ze podobna geometria do Speca, ale nie pamietam swoich odczuc do konca - mialem chyba mieszane uczucia. Bede chcial jutro/w weekend podjechac jeszcze do sklepow na przejazdzke:)

Napisano
Co do Speca 17.5 - wydaje mi sie, ze odpowiadalby M Scale?

Model 2011/2012 był by dłuższy niż Scale M, był by też nieco dłuższy niż 18", wg. mnie był by dla Ciebie akurat.

Napisano

Problem jest taki, ze ciezko wydac ponad 1k zl bez przymiarki, chocbym bardzo chcial to troche zbyt pochopne. Chocby przez to jak sie czuje na 20 roznych firm. Kolejny przyklad Centurion - nie pamietam modelu (wygieta na przodzie gorna rama), ale 18 byla lepsza niz 20 - tu juz szuralem kroczem. Mimo wszystko 18 wydala mi sie troszke zbyt mikrusowata.

Napisano

Moge tzlko, ye na rame mialem pocyatku pryeynacyzc y 700yl potem uroslo do 1000, a teray coray bardyiej mi sie roybudya apetzt. Nie chce stracic zdrowego rozsadku..

A uzywke moge kupic, ale nie bez przymiarki. Poszukam jeszcze Specow przez weekend w tych sklepach, ktore sie wyswietlily z Twojego linku.

F**k klawa:P

Napisano

A nie możesz zapolować na Rockhopper 17,5" z rocznika 2011 ?

Chyba ciut przegiales. Chlop ma 182cm i 17,5" rama? Sam mam 3 cm wiecej i jakos nie widze siebie w takiej rozmiarowce.

Napisano

Dzis przymierzylem sie do Rockhoppera - na ramie widnieje jak byk 17, a nie 17,5 cala. 19 nie bylo niestety, ale za to mieli w sklepie 19 Hardrocka. Troszke inny typ ramy, bardziej spokojny, ale znow mialem wrazenie, ze 19 jest troszke za duza. Przeswit miedzy kroczem, a gorna rura to jakies 2-3 cm. Do tego jakas taka wyprostowana pozycja na "duzym" rowerze - czulem sie jak na rowerze dziadka.

Na 17 bylo znacznie lepiej, mimo, ze rower wydaje sie troszke za maly - siodelko wyciagnalem dosyc wysoko. Byl zmaontowany krotki, bodajze 70mm mostek, wiec mozna by bylo skombinowac cos dluzszego. Generalnie lepiej sie czulem w tym mniejszym rowerku.

Nie wiem jak sie ma Hardrock do Rockhoppera, ale jesli podobne to chyba bralbym 17 cali co mnie troche zdziwilo. Widocznie wole troche mniejsze i zwrotniejsze dwa kolka. No chyba, ze 19 Rockhoppera jest podobnie wysoka jak 17.5, a tylko dluzsza? Hardrock 18 byl za wysoki i malo zwrotny przy tym "maluchu".

Napisano
sie do Rockhoppera - na ramie widnieje jak byk 17, a nie 17,5 cala

17" to rocznik 2008, 2009, 2010, rocznik 2011/2012 ma 17,5 " i taki polecam ;) jest trochę wyższy i dłuższy niż 17" i będzie wg. mnie optymalny.

Merida 18" ma taką długość jak SpecRockchopper. 17"

Napisano

Ewentualnie dluzsza 18 calowa rama, hmm. Przynajmniej problem rozmiarowki w miare rozwiazany.

Byly jeszcze ramy Bullsa - Copperhead. Niestety duzy rozmiar. Co to za firma?

Merida ma dl gornej rury 590mm przy 18, a Rockhopper 596 przy 17,5 - czy to az, taka roznica? Czy ja wiem?

Napisano

Większa długość ramy to nie jedyna różnica (choć przy Twoim wzroście dobre i 6 mm) Rockchopper ma też większy rozstaw kół, dzięki temu jesteś bardziej "wyważony" w ramie - rower nie jest nerwowy na zjazdach i nie staje dęba na podjazdach.

Napisano

Rozstaw kol to tez z 3-4 mm zdaje sie :D

Generalnie sklaniam sie ku Twojej argumentacji i popytam o 17.5 Rockhoppera, ale nie wydaje mi sie, zeby to skreslalo 18 typu HFS czy Cube Reaction. Tak jak mowilem, obecnie mam ciezka 19 z gorna rura 570mm. Komfort jazdy i tak powinien sie zwiekszyc. Nie wyobrazam sobie na pewno 20, a 19 i tak jest bardziej klopotliwa w jakims wymagajacym terenie.

Zaciekawil mnie jeszcze Felt RXC One z karbonowym widelcem - chyba rozmiarowka 17.5. Niestety na stronie Felta nie ma geometrii tej ramy.

Moze przeoczylem jakas inna ciekawa ramke?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...