zibra Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Witam Ostatnio troche mecze ludzie co do wyboru ramy. Na placu boju ostaly sie 3 mozliwosci - identyczne kolory: http://images.quebarato.com.br/T440x/bicicleta+merida+hfs+1000d+ano2009+campos+do+jordao+sp+brasil__6330A5_8.jpg http://www.leisurelakesbikes.com/images/ProductImages/fullsize/Bikes/Scott/1240SCALE.jpg http://www.specialized.com/OA_MEDIA/2009/bikes/9192-18_RH_exp_white_d.jpg Czyli Scale vs HFS vs Rockhopper Scotta i Meride mierzylem. Scott pasowal mi bardziej w rozmiarze L, a Merida w 18. Rockhoppera nie mam jak przymierzyc, rama 19. Mam 182 cm 81 dl nogi do krocza, 90kg. HFS sama rama 18 zwazona tylko z zaciskiem to 1600 gr. Scale w L nie mam pojecia ile wazy - ktos wie? Powiedzmy, ze ceny to 1300 Scale, 1100 Rockhopper, 900 HFS. 1. Czy warto doplacac do Scale i dlaczego? Jakies rzeczowe argumenty? 2. Jak wzgledem obu ram wypada Rockhopper? Warto na niego stawiac w ciemno? Podobna wygoda/styl jazdy do ww? 3. Ktora rama najlepiej wypada technologicznie/tlumi drgania itp? Jesli ktos uzytkowal/uzytkuje ww ramy i ma porownanie prosze o podzielenie sie swoimi wrazeniami. Kazdy detal czy info moze przewazyc szale zwyciestwa na ktoras strone. Dzieki!
Obes Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Bardzo dziwne to co piszesz, ponieważ Scott w rozm. L ma ramę o 20 mm dłuższą niż Merida 18" , a to jest bardzo duża różnica. Jak dla mnie ponieważ masz przy 182 cm. krótkie nogi a co za tym idzie dłuższy korpus powinieneś brać dłuższą ramę żeby nie wydziwiać z długaśnym mostkiem.
zibra Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 Nie wiem, moze inna budowa gornej rury powodowala takie odczucia. Na 20 Meridy majac rower miedzy nogami czulem sie malo komfortowo w kroczu. Przy L Scotta nie bylo takiego problemu. Przyznaje jednak, ze nie przymierzalem sie dokladnie, a raczej tak po lebkach i jestem umowiony pod koniec tygodnia na dokladne przetestowanie obu ram z przejazdzka. Rozmiarowka rzecz subiektywna i tu sobie poradze - bardziej chodzi mi o inne kwestie i zwiazane z tym zwiekszone wydatki. Co ma Scott lepszego, ze warto wydac 400zl wiecej. Sztywnosc? Stabilnosc? Czy to tylko znaczek/marketing itp? Jak w porownaniu do nich wypada Rockhopper? Lepiej/gorzej, pod jakimi wzgledami? A moze wszystko jedno co wybrac i kierowac sie tylko wzgledami wizualnymi i wygoda? Czy jestem w stanie ocenic wygode na podstawie przejazdki kilkuminutowej i porownac wplyw 2 cm wiecj w dlugosci rury czy rozstawie kol? Na Specu sie nie przejade w ogole i to tez ma troche wplyw na moja decyzje - czy go od razu skreslac? Chetnie poczytam komentarze ludzi jezdzacych dluzej na tych ramkach, nie popadajace w fanatyzm "bo mam".
Obes Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Jak dla mnie, a mam wzrost jak Ty, 18" Meridy jest za krótka a zakładanie długiego mostka to nieporozumienie, generalnie to jeżdżę na Specu i to z ramą prawie jak "L" Rockhopper, celował bym w Scotta lub Speca. Co do sztywności ram to nie zzauważysz różnicy, natomiast rowery prowadzą się inaczej, a na pewno duża jesy różnica między jazdą na 18" Meridy a 19" Scotta i Speca, niestety każdy musi sam wybrać rower stosownie do preferencji.
topol Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Oto dostepne nowe ramy speca: http://www.rowery-ry...l-frameset.html http://www.dobrerowe...26-p-10992.html W AirBike zostały tylko 17,5. Jeśli mogę trochę podpowiedzieć to polecam rockhoppera.Cena wszak większa niż wcześniej pisane 1100,lecz otrzymujemy doskonały produkt. Moja 17,5 waży 1610g.Dobrze dobrana pozycja na rowerze pozwoli nam naprawdę cieszyć się zwrotnością ramy.Jej sztywność jest na zadowalającym poziomie. Wizualnie na początku trochę onieśmiela,niesymetryczny tylni trójkąt i brak w nim "łącznika" obu dolnych rurek tuż za mufą potęguje wrażenie,że czegoś tu brakuje.Nic z tych rzeczy,wszystko jest idealnie inżynieryjsko dopieszczone.Szlifowane spawy dziś stają się normą,spec normę tą opanowł idealnie. Z ciekawych nowinek podpowiem,że do rockhoppera otrzymujesz gratis sztyce i siodło oraz zintegrowane stery FSA oraz co też nie pozostawia speca na przegranej pozycji dożywotnią imienną gwarancje na ramę /dla pierwszego właściciela/ Może zaistnieć mały organizacyjny problem.Jeśli ramę kupisz przez neta poproś sprzedawce o podbicie w gwarancji "okienka" że graty do ramy instalowała osoba kompetentna,czyli konkretna osoba tzw serwisant.To ważne by w razie reklamacji taki wpis istniał.
analog82 Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Po prostu powinienes przejechas sie na Rockhopperze 19' i Scale'u L, innego wyjscia nie widze. Poki sam nie zobaczysz jak Ci sie jezdzi to nie wiesz co mozesz stracic. Obie ramy sa wykonczone podobnie, wiec raczej nie licz na jakies nowinki. Kazdy bedzie zachwalal swoje, wiec ciezko brac po uwage opinie uzytkownikow na temat swoich rowerow. Rowniez moge CI powiedziec ze polecam Speca jako ze uzytkuje go na codzien. Co mozna o Specu powiedziec to ze jest bardzo wygodny, kilka razy dawalem przejechac sie znajomym i zawsze slyszalem ze "wszystko jest na swoim miejscu tak jak byc powinno", oczywiscie pozostaje jeszcze kwestia mostka, ale to zawsze mozna zmienic.
zibra Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 Sek w tym ze na specu nie mam mozliwosci przymiarki co go troche eliminuje. Ponadto sprzedawca stwierdzil ogolnikowo, ze spec to merida
analog82 Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 A nie mozesz podjechac do najblizszego miasta, gdzei jest dealer Speca? Chyba warto to zrobic skoro chcesz wydac na rame ok 1,5Kzl.
zibra Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 Kupuje w twomarku, ale nie maja gotowca na ramie speca. Co do scotta to sie wyjasnilo - ramy jednak nie ma, sa tylko tegoroczne modele za 1700 zl. Podziekuje. Chyba zdecyduje sie na rockhoppera w tym wypadku.
Obes Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Rockhopper to dobra rama, oczywiście najlepsza była by przymiarka ponieważ w grę wchodzi również Rockhopper 17,5" z rocznika 2011/2012 (wcześniejsze nie, są krótsze) , jest dłuższy niż Merida, a przy Twoich nogach przekrok 19" może być nieco za wysoki ... w każdym bądź razie speca mogę polecić.
zibra Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 Rockhopper to dobra rama, oczywiście najlepsza była by przymiarka ponieważ w grę wchodzi również Rockhopper 17,5" z rocznika 2011/2012 (wcześniejsze nie, są krótsze) , jest dłuższy niż Merida, a przy Twoich nogach przekrok 19" może być nieco za wysoki ... w każdym bądź razie speca mogę polecić. No nie mam jak sie przymierzyc. Na Scoccie L bylo ok, a na Meridzie 20 juz zle. Gdzie znajde gotowce Speca do przymiarki w Katowicach i okolicach?
Obes Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Tutaj znajdziesz : http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCDealerLoc.jsp W Bielsku Twomark ma nowy super salon Speca, tam powinny być ...
zibra Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 Do Bielska kawalek jest. Skiteam? Nie kojarze - tram chyba jest GoSport heh. Twomark w Chorzowie nie ma. Zostaje Sosnowiec i Tychy. Dzieki. Jade do skiteam, bo to chyba w centrum handlowym.
Obes Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 No to możesz usiąść na Stumpjumpera w rozm, 19", ro samo co Rockhopper, będziesz wiedział czy nie za duży, Rockhopper 17,5" jest już dłuzszy niż Stumpy 17m więc tu przymiarka nie do końca ...
zibra Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 Nie ma speca. Byl cube reaction. Znow zdecydowanie lepsza 18 niz 20. Calkiem spoko ramka lekka i ladne matowe malowanie. Spec mi chyba nie dany;/
Obes Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Trudno, sam musisz wybrać, rozumiem, że 20 są za wysokie z powodu długości Twoich nóg, jeśli pasują Ci przy tym krótkie ramy ... ja i tak uważam, że zdecydowanie lepszy Rockhopper 17,5" niż Merida czy Cube 18"
kadargo Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Lepszy bo? Akurat Reaction to już wysoka półka. Dość lekka, wytrzymała i cholernie sztywna rama.
Obes Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Lepszy jeśli chodzi o dopasowanie ramy, cały czas o tym piszę, chyba nie trudno to zauważyć, co komu ko sztywnej ramie kiedy jest za krótka a większy rozmiar jest za duży (za wysoki), dla chłopa 182 cm rama o długości 578 mm ?
Obes Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 588 mm to i tak mniej niż Spec 17,5", w dodatku mniejsza baza kół, jak nic w ramie Speca będzie lepiej "wyważony"
kadargo Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Od Rocka jest centymetr krótszy od Stumpa 2mm i ma nawet dłuższą bazę kół... Ja mam 178cm i 18" jest bardzo ok. Ale myślę że 20" Cube dla autora mogłoby być w sam raz.
radeks23 Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Obes jest jakimś specjalistą, dokładnie wie jak wygląda rozkład masy dynamicznego układu rowerzysta-rower Autor napisał że Cube 18" mu pasuje, chyba że napisał gdzieś że pasuje mu mniej niż spec, ale tego nie zauważyłem, natomiast zauważyłem że nie potrzebuje rad w kwestii geometrii Zibra, jak czujesz się na Cube dobrze to go bierz, nie zastanawiaj się, to spoko rama tak jak Katargo napisał
Obes Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Ja mam 178cm i 18" jest bardzo ok. Ale myślę że 20" Cube dla autora mogłoby być w sam raz. Gdybyś łaskawie zauważył, że taką mierzył i mu nie pasowała, to by było miło jest wysoki a ma krótkie nogi, więc siłą rzeczy powinien szukać niższej ale dłuższej ramy a nie 20 " radek23Obes jest jakimś specjalistą, dokładnie wie jak wygląda rozkład masy dynamicznego układu rowerzysta-rower Ty za to nie masz o takich rzeczach pojęcia, nie rozumiesz, że przymiarka w sklepie to nie jazda w terenie ... nie wiesz co to baza kół ...
radeks23 Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Ale Obes skąd Ty wiesz że ten spec pasuje mu lepiej niż cube?? No proszę Cię, wytłumacz mi bo ja nie widzę logiki w Twoich wypowiedziach Za to widzę że wiesz lepiej od wszystkich kto i na czym najlepiej się czuje
Obes Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Jeśli nie widzisz logiki, to przeczytaj wszystko jeszcze raz, i jeszcze, itd ... aż zrozumiesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.