Zuczek Napisano 3 Marca 2006 Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Witam. Nie znalazłem na forum podobnego temetu w innych kategoriach więc piszę tutaj. Zamierzam skopletować drugikomplet kół do Wheleera 4600 rama 21. Obecnie mam 28" na V-kach. Tylna przerzutka (DEORE kaseta 9) Jakie będzie najlepsze(najbardziej optymalne) rozwiązanie: 1. Hamulce tarczowe mechaniczne czy hydrauliczne ? 2. Muszę zmienić piasty na pasujące do tarczowych w kołach 28" i zakup nowych obręczy 26" z dodatkowymi tarczami. Czy ktoś zrobił już coś takiego? Zależy mi na informacji czy taki zabieg jest opłacalny i czy w ogóle ma sens ? Orientacyjnie wydać mogę na to ok 1300 PLN. Pozdarwaim, Zuczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 4 Marca 2006 Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Czy jest opłacalny ? No nie wiem, a co z tego będziesz miał... ? Czy ma sens ? Też dobre pytanie Co chcesz osiągnąć zmieniając koła na 26 ? Bo za bardzo nie wiem jakie informacje chciales uzyskać pisząc tego posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nasti Napisano 4 Marca 2006 Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Zła nazwa tematu brak [ ], topic w złym dziale. Myślę że takie działanie nie ma sensu. Lepiej złóż jeden dobry komplet, bo po co ci dwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybek Napisano 4 Marca 2006 Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Według mnie jedynym powodem zmiany kół może być to, że jest większy wybór opon 26 calowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 4 Marca 2006 Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Co chcesz osiągnąć zmieniając koła na 26 ? Bo za bardzo nie wiem jakie informacje chciales uzyskać pisząc tego posta Na jazdę po mieście i płaskich okolicach Bielska 28" sprawdza sie rewelacyjnie. Natomiast wyjeżdżając na wyprawę w góry (Skrzyczne, Szyndzielnia) trasy kamieniste, miejscami grząskie i dość strome to wtedy skorzystałbym z 26". Zależy mi nie tyle na obwodzie koła co na szerokości opony a co się z tym wiąże to większą wytrzymałościa na jazdę po kamieniach. Z tego co się dowiadywałem to i tak już chyba szerszej nie dostane niż ta dawana fabrycznie przez Wheelera. Poza ty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuczek Napisano 4 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Zła nazwa tematu brak [ ], topic w złym dziale. Przepraszam, ale nie wiedziałem gdzie mam napisać tego posta... W grę wchodzi jeszcze wymiana hamulców, abym mógł korzystać z nich jednocześnie na 26" i 28" Myślę że takie działanie nie ma sensu. Lepiej złóż jeden dobry komplet, bo po co ci dwa? Na to pytanie odpowiedziałem jako gość Dzięki i pozdrawiam Żuczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Platek Napisano 4 Marca 2006 Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 daj sobie spokój z takimi wynalzkami można kupic szerokie opony 28"!! tylko trzeba poszukac!! do szerkości 1,75" (700-45) to spokojnie. cyklotur_chociażby Dalej może byc problem, ale to i tak jest, jak dla mnie, wystarczająca szerokośc. nie ma sensu jak dla mnie wydawac 1300 zeta na szersze opony opłacalnośc: 1 za zaoszczędzoną kase możesz sobie gdzieś pojechac np (to taka propozaycja, jesli masz problemy z lokowaniem środków ) a jeśli nie... to moge Ci dac mój nr konta :> pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuczek Napisano 4 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 daj sobie spokój z takimi wynalzkami można kupic szerokie opony 28"!! tylko trzeba poszukac!! do szerkości 1,75" (700-45) to spokojnie. cyklotur_chociażby Dalej może byc problem, ale to i tak jest, jak dla mnie, wystarczająca szerokośc. Dzięki za link nie ma sensu jak dla mnie wydawac 1300 zeta na szersze opony opłacalnośc: 1 1300 to nie tylko opony ale hamulce hydrauliczne... za zaoszczędzoną kase możesz sobie gdzieś pojechac np (to taka propozaycja, jesli masz problemy z lokowaniem środków ) a jeśli nie... to moge Ci dac mój nr konta :> Jakbym nie miał problemów z kasą to bym tutaj nie pisał Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Platek Napisano 7 Marca 2006 Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Spoko Spoko udanego upgradu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.