Harmful Napisano 21 Marca 2012 Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Witam. Ułamała mi sie sprezynka (blaszka) przy klockach w wyzej wymienionym hamulcu. 1 klocek przez to ociera mi o tarcze. Nalezalo by kupic nowe klocki i miec nowa sprezynke. Co doradzicie? Nie ma zbytnio gdzie kupic klockow ze sprezynką. Moze kupic jakies gorsze klocki i wsadzic stare ale z nowa sprezynką? Tylko nie wiem czy sprezynka spasuje. Bardzo prosze o pomoc bo nie mam hamulca przez to ;/ Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supersam Napisano 21 Marca 2012 Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Ja tam w tych hamulcach nigdzie nie widziałem sprężynki przy klockach hamulcowych. Jest tylko śrubka mocująca klocki, a one w korpusie hamulca trzymają się na magnesikach które są częścią tłoczków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 21 Marca 2012 Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Sprężynki też są w tych hamulcach. Samą sprężynkę możesz kupić tu http://vincere.pl/sklep/index.php?p941,sprezyna-do-hamulca-hayes-ryde-033 (na razie nie ma) a na pewno jest ona w komplecie z klockami jagwire Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supersam Napisano 21 Marca 2012 Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Ja jednak uparcie twierdze że w hamulcach hayes stroke ryde nie ma żadnych sprężynek. Przynajmniej w tym modelu co ja mam, chyba że w jakiś nowszych modelach wprowadzili, lub w wyższych modelach były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 21 Marca 2012 Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Nie rozbierałem ich zbyt wiele razy, ale dobrze pamiętam, że w moich (OEM Cube 2010) blaszka odbijająca klocki na 100% była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harmful Napisano 21 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Dokładnie. Jest tam blaszka odbijająca. Czy jezeli zechciałbym dokupić nowy zacisk to klamka, przewod itp podpasowalyby do np zacisku shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supersam Napisano 21 Marca 2012 Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 A ja mam oema z 2008, tak więc pewno to zmienia sprawę. Widocznie były zmienione w następnych latach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Mam Acida 2010. Są w w nich H.Stroker Ryde. W zeszłym roku wypiekałem w nim klocki i taka sprężynowa blaszka jest na 100% Dokładnie taka jaką pokazuje kubek20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supersam Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Z instrukcji hayes na 2008, niema sprężynki http://www.hayesdisc...3EnglishWeb.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Ja jednak uparcie twierdze że w hamulcach hayes stroke ryde nie ma żadnych sprężynek. Ja sprężynke miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 supersam tak jak piszesz może pojawiły się w nowszych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harmful Napisano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 W moich hamulcach są sprężynki, a rower jest z 2011r. Powtarzam pytanie: Czy jezeli zechciałbym dokupić nowy zacisk to klamka, przewod itp podpasowalyby do np zacisku shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 22 Marca 2012 Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Nie, shimano pracuje na oleju mineralnym a hayes na płynie hamulcowym DOT4, przez co uszczelnienia w owych hamulcach nie są kompatybilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harmful Napisano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Wszystkie shimano działają na oleju mineralnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 24 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Wszystkie- z wyjatkiem tych na linkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harmful Napisano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 A jest możliwosc zalania hayesow olejem mineralnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supersam Napisano 25 Marca 2012 Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Tu masz temat co czym można zalewać [płyny hamulcowe] Dlaczego DOT nie zastąpi oleju, a olej DOT'a - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harmful Napisano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Wszystko jasne. Dzieki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.