Skocz do zawartości

[Rower] CUBE LTD CC 2012 vs LTD RACE 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W przyszłym tygodniu zamawiam któryś z nich czy jest ktoś kto posiada model CC? Testowałem model RACE. I zastanawiam się czemu ramy anodyzowane CUBE nie mają oznaczenia modeli tzn. "PRO, SL, RACE, CC itp." Niestety CC dostępny tylko w jednym kolorze anodyzowanym. Z tego co mi wszyscy radzili CC lepszy geometria praktycznie ta sama na ramie 18" do mojego wzrostu 178 pozycja dobra.

Pozdrawiam

Jak to jest z ramą? CC ma gorszą od Race?Który warto kupić za 3900zł po rabacie?

Wyczytałem, że CC ma gorszą ramę od LTD RACE te same ramy co CC mają ACID'y. Więc wychodzi na to, że CC to taki ACID ubrany w osprzęt xt....Troszkę się zawiodłem bo się na niego napaliłem....A rama w końcu jest najważniejsza...RACE ma gorsze hamulce, korbe manetki ehhh nie wiem co wybrać......

Napisano

Acid i CC nie mają tej samej ramy - mają tą samą geometrię (wycieczkową). Race ma bardziej sportową (co nie znaczy stricte sportową). LTD generalnie są lżejsze, a niżeli niższe serie (o ile konkretnie - nie wiem bo Cube w tym roku produkuje z 6061, dotychczas 7005)...

Co wybrać - to na czym się wygodniej jeździ bo właśnie w tym tkwi sekret istotności ramy ;)

Napisano

CC ma właśnie podwójne (podobnie jak race i cała seria LTD) - jeśli chcesz potrójne, to dopiero reaction pro (z 7005)... natomiast wszystko co poniżej LTD nie jest cieniowane w ogóle

Napisano

CC ma bardziej zrelaksowaną geo, więc coś jest na rzeczy, że to taki podpimowany Acid - czyli sprzęt bardziej do turystyki niż szaleństw.

Race jest trochę bardziej sportowy, powinien lepiej podjeżdżać, aczkolwiek są na rynku bardziej sportowe maszyny. Co nie znaczy, że nie da się na nim ścigać, albo że to generalnie słaby sprzęt.

Co do osprzętu - Race może i ma słabszą korbę, ale za to renomowany widelec i jest lżejszy. Zmieniarkami bym się nie przejmował, bo łatwo je - nomen omen - zmienić. Hamplami też, bo tak długo jak hamują, są ok i wcale nie jestem przekonany o jakiejś szczególnej wyższości MT2. Szkoda tylko, że nie ładują już Formuli, kiedyś warto było brać Cube choćby dla niej.

Co do jazdy - od siebie mogę powiedzieć, że jest ok. Ale ja jestem dość wysoki (188) i krótkość ramy z której LTD jest znany muszę rekompensować długim mostkiem. Sprzęt wymaga wtedy zdecydowanej ręki i najlepiej risera. Szczególnym demonem podjazdów nie jest, na zjazdach potrafi być nerwowy - ale generalnie nie boi się terenu i daje dużo fanu.

Co do pytania - weź ten na którym czujesz się lepiej. Jeżeli nie masz jak porównać, a dobrze czujesz się na Race, bierz Race.

Napisano

Bo poczytałęm na stronie i opisy technologi ten cc ma taki sam jak acid a race ma rame 7001 co radzisz wybrać? CC nigdzie nie przymierze bo wszędzie jest na zamówienie do Poznania specjalnie pojechałem przymierzyć RACE, LTD, LTD PRO

Tyle co po sklepie sie przejechałem to było fajnie mam dwa sklepy które po 3900 mi sprzedadzą każdy z tych modeli. Nawet w skiteam gościu gadał, że CC ma gorszą ramę ale jest tym osprzętem nafaszerowany...Z początku sądziłem, że CC jak i Race mają tą samą ramę...

Napisano

Acid - Alu Lite AMF 6061 RFR-Geometry, Disc only

CC - Alu Superlite AMF 6061 Double Butted, RFR-Geometry, Disc only

Race - Alu Superlite AMF 6061 Double Butted, RFR-Geometry, Disc only

Jeśli brał bym ja - Race, wszelkie graty zmienia się łatwiej niż ramę ;) ale bierzesz Ty, a nie wiem do czego i jak często będzie Ci on służyć ;)

Napisano

Widzisz w opisach tak samo jest napisane ale na stronce CUBA w zakładce "technologie" jest rozpisane, że race ma aluminium stop 7001 a CC ten drugi sam to dopiero dziś znalazłem:

http://www.rowery-cube.pl/kolekcja-2012.php#

Widzisz jested fachowiec od CUBE radzi CC drugi ty fachowiec od CUBE RACE ehh co tu wybrac......Jedni,że REBA lepsza inni, że FOX to legendarny najlepszy amor......

Chcem jak najwięcej jeździć w różne tereny jakieś fajne trasy trochę w teren nie mieszkam w górach a na zachodzie w Gorzowie, a czasem na jakimśmożliwym terenie też chciałbym troche poszaleć w jakimś tam stopniu, też poczuć jakiś cięższy teren

Jednak faktycznie się dziwiłem czemu CC za te same pieniądze ma taki dobry osprzęt a diabeł tkwi w ramie...Gdyby RACE miał mieć taki sam osprzęt kosztował by ponad 5 tys orginalnie 4599.....Teraz to już sam nie wiem co robić pociesza mnie fakt, że z RACE miałem doczynienia na mój wzrost 178 18" idealna...

Napisano

Terenowo patrząc Race będzie lepszym wyborem niż CC.

Nie sugeruj się opiniami o lepszości tego czy tamtego, bo jak to opinie, w dużej mierze zależą od upodobań tego kto je wygłasza.

Jeździłem np. na Foxach, które działały jak cegła i jeżdżę na Rebie, którą generalnie chwalę, ale musisz wiedzieć, że ten amor wymaga trochę pracy przy ustawieniach.

Osprzętem bym się nie sugerował, bo jest wymienny, a oba rowery są wystarczająco dobrze wyposażone by od razu ruszać w teren.

Nie jest też tak, że jeden jakoś szczególnie wyróżnia się na tle drugiego. Oba mają dobre amory, a to że Race ma pozagrupową korbę to kwestia bardziej estetyczna, bo i tak jest lżejszy niż CC.

Napisano

Wybrać nie to co radzą "fachowcy" tylko to co podpowiada zdrowy rozsądek. Geo RFR (acid i cc) sprawdzi się w trzech przypadkach - bardzo nieproporcjonalna budowa anatomiczna (krótki tułów) to raz, dwa to rower na niedzielne wypady, a trzy to rower do "slalomu" między przeszkodami (szybkie, techniczne i wymagające precyzji singielki). Reba a Fox - takich tematów się nie zaczyna. Rock Shox ma swoich zwolenników, Fox ma swoich i koniec. Jeden i drugi będzie ok (choć na foxach się nie znam - foxiaże mówią, że wszystkie lisy są lepsze niż rs-y). Po race nie spodziewaj się dramatycznie innej geometrii - będzie po prostu bardziej sportowa, ale tak jak napisałem nie stricte sportowa (taką mają wyższe modele) co wydaje się optymalne dla osoby rozpoczynającej przygodę z kolarstwem górskim ;)

Napisano

Materiałowo CC ma IDENTYCZNĄ jak Race (przynajmniej tak wynika z OFICJALNEJ strony Cube.eu). Geometrycznie się różnią...

Napisano

[Gdyby nie rabat 15% to brałbym zwykłego LTD i na tym by się skończyło.....A, że oba modele mogę mieć po 15% rabacie za 3900zł to więc wydaje mi sie, że są warte uwagi...

To już sam nie wiem...ja się na tyle nie znam tyle co na polskiej stronie CUBE w zakładkach "technologie" przy każdym z modeli wyczytałem, że CC ma rame z aluminium 6061 a RACE, LTD, LTD PRO 7001

Napisano

Jeżeli nawet to nie ma to żadnego znaczenia. Po pierwsze to nieprawda, że 6061 jest gorszy, znaczenie ma głównie to jak rama jest zrobiona pod względem jakościowym, a tutaj Cube nie daje powodów do narzekania. Po drugie i tak nie odczujesz różnicy w praktyce.

Więc nie myśl o drobiazgach, tylko o tym czy Race pasował. Jeżeli pasował, to bierz i eot.

Napisano

Sol ma racę - nie przejmuj się materiałem (rodzajem alu, gdyby tu chodziło o karbon, było by pole do popisu w dyskusji). Najważniejsze jest, żeby się dobrze jeździło - czyli odpowiednio dobrana geometria.

Swoją drogą polską stronę pisze jakiś kretyn - nie widziałem jeszcze (no chyba, że mało widziałem) Cube na ramie 7001 :blink:

Napisano

Widzisz poczytałem i LTD CC nie ma tej samej ramy co inne LTD. Wiecie po czym poznałem po siodełku takie same montują w niższych modelach acid i geometria idealna jak modele acid. W danych technicznych są błędy w zakładkach technologie i na cube.eu poniżej opisu danego modelu także są obrazki zastosowanych technologii i wyraźnie widać, że rama LTD CC to 6061 a reszty LTD 7001 podwójnie cieniowana nie wiem co za baran te opisy o produktach CUBE robi bo prawie się w błąd dałem wprowadzić......Nie chciało mi się wierzyć, że za tą samą cene co RACE pełny xt

Napisano

Więc jakaś hała.....

Basiq jak wejdziesz na cube.eu wejdź na zakładke HARDTAL wybierz model LTD CC pod opisem komponentów masz technologie i pierwszy obrazek "aluminium lite" opisóje rame to samo zrób z modelem LTD, LTD PRO, LTD RACE, LTD CC każdy z nich ma pod opisem części w technologi pierwszy obrazek "aluminium superlite" i oto wytłumaczenie na polskiej stronie podobnie wystarczy kliknać w zakładke "technologie" opis elementów jest błędny i mylny

Napisano

Zgadza się LTD CC ma w opisie - aluminium lite, pozostałe LTD - aluminium superlite, nawet jeśli są z tego samego stopu, to w innej technologi.

Katalog na stronie ma błędne opisy, LTD CC to tzw. wabik gorsza rama ale w grupie LTD ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...