Skocz do zawartości

[do 3000] Rower dla grubasa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałbym kupić rower niestety jestem w tym totalnym laikiem, wiem że ma ramę dwa kółka i jeździ. Dodatkowo mam mały problem jestem grubasem, za 2 miesiące mam mieć operacje na zmniejszenie żołądka do tego czasu chciałem trochę pomóc lekarzom :D mam 180 cm i 157kg (ciągle spada). Trasy to raczej 50% na 50%. Pytanie jaki rower? W sklepie mi powiedziano żebym się z kasa tak nie rozpędzał bo im droższe rowery tym bardziej delikatne, że spokojnie do 2000 zł coś dostane i ewentualnie cos wymienić oraz że powinien to być raczej rower zjazdowy. Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Napisano

Inok gratuluję zawziętości i chęci zmiany swojego zdrowia. Znam to z mojego "podwórka" - mój teściu przy 165 cm waży 110 kg . Co do roweru to nie do końca jest prawdą że droższe rowery muszą być delikatniejsze. Owszem drogie rowery mocno odchudzone są "delikatniejsze" ze względu właśnie na swoje odchudzenie. Ale dobry średniej klasy cenowej rower ma lepszą ramę , lepsze spawy, lepiej zaprojektowane i wykonane łączenia wszystkich rur - miejsc newralgicznych, lepsze obręcze(z oponami i dętkami(wersje light)może być różnie) , lepsze hamulce - musisz umieć zatrzymać swoją masę. Reszta też powinna wytrzymać. Wieś gminna niesie, że rowery górskie są testowane do ok. 100 (tolerancja 20 kg)kg z wagą roweru. Zjazdowe są na pewno wytrzymalsze, ale ich geometria i waga(dochodząca do 20 kg) jest raczej wykluczajaca je jako rower dla Ciebie.

Dochodzi jeszcze kwestia Twojej kondycji ogólnie jako takiej - kwestia wygody wsiadania i zsiadania z roweru i pozycji na rowerze to oprócz wytrzymałości samego roweru rzecz najważniejsza - musi Ci się chcieć jeździć , to ma być przyjemność. Mój teściu przymierzając się do różnych rowerów wybrał ten

http://www.bikepedia...a%20W&Type=bike - mógł siedzieć opierając stopy o ziemię, ale nie pojeździł na nim długo właśnie ze względu na geometrię - mały kąt rury podsiodłowej - żle mu się pedałowało. W końcu przesiadł się na swój stary rower trekingowy. Poza tym rower raczej delikatny - nie dla Ciebie. Ale trzeba mierzyć i długo pojeździć na rowerze przed zakupem, jak nie pozwalaja pojeździć to trzeba zmienić sklep.

Kup wygodny, nie za tani dobry rower, zmień opony na wytrzymalsze i ciesz się jazdą - ale na spokojnie tak co by kolana wytrzymały.

Dużo wytrwałości i powodzenia.

Napisano

A czy każada rama, amor wytrzyma moją wagę?? bo w kazdym sklepie slyszalem różne opinie, że niby lepiem rama cromo, że amorek to minimum 120mm. Rozumiem że co nie kupie to kola bede musiał wzmocnić/wymienic. Możecie jakies propozycje podrzucic?? Z drugiej strony niedlugo po operacji zjade kolo 40-45kg( tak planuje) no i tu pytanie może sie lepiej wstrzymać?

Napisano

Akurat ten rower który podałem ma stosunkowo ciężki ale solidny i bardzo dobry jak na tą cenę amortyzator z osią 20 mm więc najlepszy do Twojej wagi ( również do wagi 120 kg będzie najlepszym wyborem) .

Rama też mocna, rower nadaje się do szybszych zjazdówjest porządnie wykonany i dobrze wyposażony w osprzęt jak za tą cenę.

Jest to porządny rower, a do wagi 120 kg też niczego lekkiego kupować nie powinieneś, więc nawet jesli będziesz czekał niewiele się zmieni.

Problem w tym, że jeśli go teraz nie kupisz, to model na rok 2012 kosztuje 4500 zł i ma słabszy amortyzator :blink:

Napisano

Według mnie to słusznaa decyzja, za takie pieniądze bardzo trudno kupić nowy podobnie wyposażony rower z tak mocnym amortyzatorem.

Życzę zadowolenia z zakupu.

Napisano
mam 180 cm i 157kg (ciągle spada)
nie wiem czy rower jest dla ciebie przy tej wadze. Praktycznie powyżej 115 kg nie powinno się jeździć ze względu na bezpieczeństwo podczas hamowania. Przy twoim wzroście mam 94 kg i podparcie się ręką podczas wypadku (hamowanie z małej prędkości) kosztowało mnie złamaniem w łokciu. Może zamiast bicykla poszukał bym na twoim miejscu trójkołowca poziomego, albo zaczekał aż waga spadnie jeszcze z 35 kg.
Napisano

Jeżdżą tacy klienci z brzuchami ponad 120 kg. na jakichś starociach z wystawki i łokci sobie nie łamią ;) , a wypadki mogą zdarzyć się każdemu.

To, że ty miałeś pecha nie znaczy, że powinieneś uogólniać, sam miałem niezłe loty przez kierownicę przy wadze ponad 100 kg. (kiedy tyle ważyłem) i nic sobie wtedy nie połamałem.

Napisano

100 kg, a 120k przy których się nie zatrzymasz robi różnicę. Nie wiem czy nawet tarczowe są do wyhamowania takiej masy przystosowane. Rowery elektryczne mają górne ograniczenie 115kg (rower+kierowca), nie dlatego że rower się rozleci, tylko dlatego że można nie wyhamować, a w razie zderzenia przechodzień może doznać poważnych obrażeń.

Napisano

Tofi, miałem nie pisać , ale nie mogę. Weź się chłopie ogarnij jakoś czy coś, skąd Ty takie informacje bierzesz, podaj źródło.Skąd Ty wiesz gdzie ten człowiek będzie jeździł? Może po swoim podwórku. Idąc Twoim tokiem rozumowania to nie powinienem z domu wychodzić bo się można przewrócić.

Napisano

Jeszcze takie pytanko czy te kola w A gangu 26" wytrzymają? czy lepiej mysleć nad wymiana np na 29"? z gory dzieki za odpowiedz

Napisano

Im mniejsze koła tym bardziej wytrzymałe, na inny rozmiar ich nie wymienisz :P . Do lekkiej jazdy nawet przy twojej wadze wytrzymają, ale uważaj na kraweżniki itp :P. Jaki rozmiar zamówiłeś ?

Napisano

Im mniejsze koła tym bardziej wytrzymałe, na inny rozmiar ich nie wymienisz :P . Do lekkiej jazdy nawet przy twojej wadze wytrzymają, ale uważaj na kraweżniki itp :P. Jaki rozmiar zamówiłeś ?

hehe to dziwne, wierzę w to co piszesz, ale w każdym sklepie mowili mi wlasnie ze wieksze koła hehe jestem troche zdezorientowany :D

Napisano

w sensie ramę?? byłem w sklepie i mierzyłem się do innych z kołami 26" cali i 21" rama była za duża, natmoiast 19" byla w sam raz więc zamówiłem 19"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...