akbluebird Napisano 20 Marca 2012 Napisano 20 Marca 2012 Witam, Szukając roweru trekingowego (do 2000 zł) natrafiłem na CUBE LTD CLS 2012 (http://www.cube.eu/pl/tour/cls/ltd-cls/). Niestety nie mogę znaleźć w internecie żadnych ciekawych informacji na jego temat, a mam dylemat bo dobrze mi się na nim jechało jednakże sprzedawca namawia mnie na SPECIALIZED CROSSTRAIL 2012 (http://www.synkros.pl/product-pol-3233-Specialized-CROSSTRAIL-%C2%B412-M.html). Nie jestem ekspertem, więc potrzebuję pomocy. Rowerek będzie mi służył zarówno do codziennego jeżdżenia po mieście, parku, czasami po lesie, jak również do dłuższych wycieczek (rzędu 50-100km) z obciążeniem (sakwy). Szczególnie ciekawi mnie ten CUBE. Niewiele słyszałem o tej firmie, a rower sprawił dobre wrażenie. Niestety nie mogłem pojechać na dłuższą i bardziej urozmaiconą trasę aby dokonać lepszej oceny. Dziękuję i pozdrawiam.
Obes Napisano 20 Marca 2012 Napisano 20 Marca 2012 Na pewno Cube jest lepiej wyposażony, mimo takiej samej ilości przełożeń, osprzęt jest bardziej niezawodny/precyzyjny, jeśli czułeś się na nim dobrze to nie ma się nad czym zastanawiać. Co prawda najważniejsze jest odpowiednie dobranie ramy (nie tylko rozmiaru, ale np dlugości , a ta u różnych producentów jest różna), jednak aby Spec zbliżył się osprzetem do Cube musiał by to być Crosstrail sport Specialized Bicycle Components : Crosstrail Sport
akbluebird Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 Pytanie jest czy ta rama CUBE'a jest warta pieniędzy. Sprzedawca w sklepie twierdził, że SPECIALIZED ma lepszą ramę, o lepszej geometrii, jednakże jednocześnie mówił, że oba rowery mają praktycznie taki sam osprzęt, więc chyba nie jest wiarygodny. A może miał ktoś z Was do czynienia z tym rowerkiem?
Obes Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Oba rowery nie mają takiego samego osprzętu, wyraźnie napisałem, że osprzęt Speca który podałeś jest gorszy, pisałem również, że wyższy model Speca ma zbliżony osprzęt, więc jeśli lepiej czuł byś się na ramie speca, musiał byś więcej zapłacić za rower z podobnym osprzetem. W tym przedziale cenowym, nie ma lepszej technicznie ramy, lepsza jest ta która Ci pasuje .
akbluebird Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 Zrozumiałem Obes co napisałeś wcześniej, dlatego poddałem wątpliwość wiarygodność sprzedawcy. Dzięki za pomoc. Tak w ogóle jak ma się marka CUBE do takiego KROSSa, Authora, Merivy czy właśnie Specialized?
Obes Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Cube w tym samym przedziale cenowym ma rowery na podobnym poziomie technicznym z tymi które podałeś, na pewno nie są gorsze a od niektórych lepsze.
cambel Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Witam ja mam speca crostrail i jestem mega zadowolony na rame u speca masz dożywotnią gwarancję osprzet zawsze można zmienić . Ja wybrał btm speca
Obes Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Tak, jeśli mu podajdzie geometria , do tego za wyposażony tak jak Cube musi więcej zapłacić ... bo tego który podał na pewno nie osprzęt jak w rowerze z marketu ...
cambel Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Niestety ostatnio to Cuba można spotkać w markecie a Speca tylko w sklepach rowerowych
Obes Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Sam mam Speca, ale nie jestem fanatykiem, napisałem też żeby ewentualnie się przymierzył jednak Cube mu pasuje, a Spec z podobnym osprzętem jest droższy, co stego że Speca przedają w sklepie rowerowym skoro ma osprzęt jak z tandetnego roweru z marketu
cambel Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Sam mam Speca, ale nie jestem fanatykiem, napisałem też żeby ewentualnie się przymierzył jednak Cube mu pasuje, a Spec z podobnym osprzętem jest droższy, co stego że Speca przedają w sklepie rowerowym skoro ma osprzęt jak z tandetnego roweru z marketu To że Cube spada w dół i ratuje sie jak może panie kolego
Obes Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 A co te Twoje dywagacje mają wspólnego z wyborem lepszego roweru ?
cambel Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 To że osprzęt zawsze może dokupić a na rame ma dożywotnią gwarancję
cambel Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 No i...? No i po avatarze widzę że dalsza dyskusja nie ma sensu Pozdrawiam
kadargo Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Czemu? Bo moja rama z 2006 przeczy Twojemu objawieniu? Nie bądź śmieszny.
cambel Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Czemu? Bo moja rama z 2006 przeczy Twojemu objawieniu? Nie bądź śmieszny. A ile ma , miała twoja rama gwarancji ? niektórym starszym osobo ciężko jest coś przetumaczyć dlatego nie jestem śmieszny i ustępuje .Starszym osobą które pozjadały wszystkie rozumy . Pozdrawiam
kadargo Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Ale jakie ma znaczenie ile miała gwarancji? Rower ma być wytrzymały, Cube taki jest. Pisanie że jak coś nie ma dożywotniej gwarancji to "market" jest śmieszne. Mój mostek i kierownica miały np. 5lat a są z najwyższej półki. Market?
cambel Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Czytaj ze zrozumieniem potem się wypowiadaj . Za bardzo się nakręcasz ale rozumiem bronisz swego . I dobra rada nie napinaj się na forum tylko korzystaj z pogody i wsiadaj na rower . Pozdrawiam
Obes Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Widzę, że wyszła dyskusja o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia, skoro zakładającemu temat pasuje Cube to niech go kupuje, Ciekawe co strasznego może się stać rowerowi crossowemu , rama na pewno wytrzyma do momentu aż znudzi się właścicielowi, nawet gdyby to był rama crossa za 1000 zł Nie powiem , że ja wybrał bym Cube, bo akurat na żadnym z nich nie siedziałem, gdyby mi podpasował Spec to wolał bym dołożyć do wersji z osprzętem w klasie jak Cube, ale to nie ja kupuję nie ma firmy rowerowej i roweru z geometrią która pasuje każdemu i jest "jedynie słuszna" jak linia partii i chwała za to inaczej rynek rowerowy stał by się nudny
maciej83 Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 bo jak wiadomo ramy rowerów które nie mają dożywotniej gwarancji pękają jak zapałki...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.