Bezio Napisano 20 Marca 2012 Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Witam, stało się tak, że mam niemalże zanik mięśnia uda prawej nogi. Coś tam jest, lecz szału nie ma ( w porównaniu do mięśnia lewego takie tyci tyci. ). Nie bede sie rozpisywał dlaczego tak jest, długa historia. Chcę odbudować ten mięsień, w związku z czym proszę o rady. Mam 175-7cm wzrostu. Mam szybką przemianę materii, stąd waga ok. 55kg. Póki co trenuje "nożyce" z obciążeniem 2 kg. Jak jeździź, kadencyjnie, czy siłowo? Warto może wspomnieć że prawdopodobnie mam chromolodacje (lekarz przepisał osseinę, oraz spożytanie substancji "galaretowatych") Jakieś porady, coby go odbudować? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Na odbudowę mięśnia najlepsze chyba będą ćwiczenia siłowe z obciążeniem. Te nożyce na nic się zdadzą. Nie wiem co jest powodem tego zaniku - jakiś wypadek czy choroba? Na pewno nie dobieraj ćwiczeń sam. Jeżeli lekarz pozwoli na ćwiczenia to niech cię skieruje na jakąś rehabilitację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Mój kolega ma podobnie (miał jakiś czas jedną nogę w gipsie), teraz w sumie nie widać różnicy ale przez jakiś czas po wyjęciu z gipsu wyglądało to komicznie, jedna noga była większa druga mniejsza.. Od tam tej pory jeździ i w sumie mu się wyrównuje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresowiak Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Masz CHONDROMALACJĘ, też to mam, dosyć paskudna sprawa, brakuje smarowania w kolanach, także ostrożnie z treningami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Także to mam po wypadku ale mi to nie przeszkadza w jeździe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 chondromalacja to nie brak "smaru", a rozmiękanie chrząstki stawowej, tego się nie cofnie, można jedynie spowolnić ten proces. Co się robi: wzmacnia głowę przyśrodkową mięśnia czworogłowego, rozciąga pasmo biodrowo-piszczelowe i mięśnie kulszowo-goleniowe, w zależności od przyczyny dorzuca się do tego np. mobilizację rzepki, czy taping. Ćwiczenia powinny być przeprowadzone pod okiem fizjoterapeuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bezio Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Co do treningu to lekarz po prostu powiedział że mam ćwiczyć.. i kazał te nożyce robić. Czy to jest chromolodacja, to nie wiem na 100%, z pewnością mam braki mazi. Obecnie robie różne ćwiczenia na ten mięsień. Co do jazdy to ona jest dla mnie zbawienna jeżeli chodzi o kolano, jeżeli jestem chory i przez tydzień leżę, to mnie boli kolano. W zimie nie mogę siedzieć nawet 1h ze zgiętą nogą bo boli. W sezonie po jeździe wszystko znika. Miałem fizykoterapię (laser, prądy i komora magnetyczna czy jakoś tak.). Przyczyną zaniku jest brak pracy mięśnia (musiałem nosić calą zimę opaskę stabilizującą rzepkę, nikt nie wspomniał o ćwiczeniach i znikł. ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 zbawienie, zbawieniem, tylko zwróć też uwagę, że w czasie jazdy na rowerze bardziej pracuje głowa boczna mięśnia czworogłowego (czyli ta co nie powinna), przez to konieczne jest rozciąganie wyżej wymienionych przeze mnie struktur, po każdej jeździe. Gdy dojdzie do ich obkurczenia np. na skutek wysiłku fizycznego pojawia się ból. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bezio Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Czyli mam rozumieć, że po każdej jeździe mam się rozciągać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Zasadniczo tak najlepiej byłoby gdybyś robił to po każdej jeździe, przy czym jak to zrobić powinien pokazać fizjoterapeuta - liczy się technika i dokładność, bo zamiast lepiej równie dobrze może być gorzej, dlatego z początku jak się rozciągać powinien pokazać ktoś, kto się na tym zna. Youtube w tym przypadku nie jest dobrym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Bezio posiłkowanie się forami internetowymi jako źródłem wiedzy na temat posiadanych chorób nie jest rozsądne. Nie odbieraj tego jako złośliwość. Po prostu osoby piszące na forach, mający nawet wykształcenie medyczne, nie posiadają wiedzy na temat konkretnie Twojego przypadku czyli wyników szczegółowych badań więc wszelakie rady mogą przymieść więcej złego niż pożytku (z całym szacunkiem do osób wypowiadających się w powyższych postach). Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości pytaj lekarzy znających historię Twojej choroby. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresowiak Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 W najnowszym bikeboardzie (albo tym drugim, nie pamietam) jest skromny artykuł o chondromalacji. Piszą tam tylko tyle żę należy zmniejszyć masę ciała, rozciągać się itp, a żadne suple jak wyciąg z rekina czy inne takie nie pomagają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bezio Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 W kwietniowym? Jeszcze do mnie ten numer nie dotarł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Skonsultuj się z innym lekarzem, a najlepiej z więcej niż dwoma - jeśli opinia dwóch, trzech jest taka sama to ok, jeśli się różnią to szukaj kolejnego. W internecie są opinie na temat lekarzy, nie polegaj na nich ale warto się zaznajomić. Dobrze byłoby zweryfikować także rehabilitanta - w moim przypadku kobieta zdziwiła się że ten sam zabieg za każdym razem mam wykonywany w innym miejscu (elektrody aparatu były w większej liczbie i trudno było odczuć różnicę, która jednak w tym przypadku miała znaczenie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 W kwietniowym? Jeszcze do mnie ten numer nie dotarł. Tak w kwietniowym ale to krótki artykuł i nic konkretnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresowiak Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 W tych wszystkich pseudo-profesjonalnych gazetkach zawsze dają tak fachowe artykuły, że po lekturze jest się jeszcze głupszym :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Nie mogą dać zbytnich konkretów, bo to przecież nie książka ani czasopismo medyczne to są typowo ogólnikowe artykuły popularnonaukowe, w bb jeszcze nie jest aż tak źle. Totalne ogólniki to się dopiero zaczynają w mr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Sory, ten artykuł jest w kwietniowym MR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.