Skocz do zawartości

[hamulce]Potrzebna pomoc w sprawie zamiany/zmiany hamulcow.

MaciejGimi324ski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczow!

Na wstepie przepraszam za brak polskich znakow (wina oprogramowania). Przejdzmy do rzeczy. Jestem posiadaczem kilkuletniego roweru widocznego na zdjeciach (jestem lajkiem, zdjecia robilem wdlg. uznania [czy tu klamka taka wejdzie, czy tu tarcza sie taka czy owaka zmiesci itp.]). Rower z przodu ma jak widac uklad hamulcowy tarczowy mechaniczny, zas z tylu zwykle "v-brejki". Fakt faktem jest, iz hamulce trafily sie w tym rowerku calkiem dobre, jednak przednia tarcza po naprawde silnym "usyfieniu" wymaga juz silowania sie z klamka, na co niezbyt mozna se pozwolic w trakcie szalonego zjazdu...

Z przodu chcialbym zamontowac tarcze hydrauliczna, zas na tyl (o ile nie bd. to wymagalo duzo pracy) przeniesc tarcze mechaniczna -koniec koncow i tak tyl to hamulec pomocniczy-.

Lekko mowiac nie znam sie specjalnie na hamulcach, dla tego prosze was o porade:

- w co zainwestowac jezeli chodzi o hamulec przedni hydrauliczny(do ok. 300zł)?

- czy jest mozliwe przeniesienie przedniego ukl. hamulcowego na tyl (jezeli tak, to jak?[cena nieokreslona])

Jezeli gdzies wyrazilem sie niejasno, pisac. Jezeli zrobic dodatkowe zdjecia, pisac.

Nie wiem czy moj styl jazdy ma w tej kw. cos do gadania. Jezeli tak, to powiem ze jestem szalonym, lesnym rowerzysta.

Lubie se poszalec w lesie na trudnym terenie. Rower ogolnie rzecz biorac uzywam do "half downhillu", o ile moge sie tak wyslowic.

ZDJECIA >>> http://imageshack.us/photo/my-images/11/dscn03081.jpg/

Z tego co widzę na zdjęciu to nie masz mocowania do tarczy hamulcowej przy tylnym kole. Musiałbyś kupić piastę tylną z mocowaniem pod tarcze, do tego przeplecenie koła + ewentualnie koszt szprych. Moim zdaniem gra nie warta świeczki, na tył lepiej kupić lepsze klocki do v-ek lub lepsze v-ki :)

Rama z tyłu nie ma mocowania IS, ale są specjalne adaptery (prędzej do dostania za granicą niż w pl). Zawsze możesz na tył dać Magurę HS11 lub 33.

Natomiast z przodu musiałbyś wymienić klamkomanetkę na manetkę i klamkę hamulca hydraulicznego. Taniej będzie zmienić zacisk (osobiście polecam Hayes MX-2) i kupić większą tarczę - myślę, że 180/185 mm powinno wystarczyć, choć nie wiem co na to ten XCR, może tego nie wytrzymać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...