Skocz do zawartości

[rura podsiodłowa] jak wyprostować zdeformowane gniazdo sztycy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Składam rower na stalowej ramie i zauważyłem, że szczyt rury podsiodłowej jest zdeformowany. Aktualnie siedzi tam największa sztyca jaka się zmieściła czyli 25,4mm. Ma ona luzy i nie mogę jej stabilnie zacisnąć. Myślę, że przy prostej rurze weszłoby 25,6mm. Jak mogę wyprostować szczyt zdeformowanej rury podsiodłowej?

Napisano

Może włożyć jakiś stalowy pręt i zacisnąć opaską np. do tłumików samochodowych. Tylko nie wiem czy nie uszkodzisz lakieru.

Napisano

Może włożyć jakiś stalowy pręt i zacisnąć opaską np. do tłumików samochodowych. Tylko nie wiem czy nie uszkodzisz lakieru.

Lakier to pikuś, i tak muszę odciąć fabrycznie przypawany zacisk rury podsiodlowej (jest taki jak w starszych kolarkach). W jego miejsce wyląduje już zakupiony zacisk aluminiowy.

Najlepszy byłby pręt o średnicy sztycy z zaostrzonym czubkiem. Niestety nie wiem jak coś takiego wykombinować i zastanawiam się, czy byłbym w stanie to wyjąć, gdyby się zaklinowało w ramie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...