Skocz do zawartości

[klamkomanetki] jakie na 3x7?

Orionus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Klamkomanetki Altus/Acera są dosyć tandentne, szybko łapią luzy i lubią się psuć. Ile możesz wydać? I czy nie lepiej osobno klamki i manetki? Dziś widziałem na Allegro rewelacyjny sprzęt - manetki STX RC 3x7 za 75zł. Do tego jakieś ładne klameczki i mamy świetny zestaw.

Zastanowie sie nad tymi STX, ale nie chcial bym wydawac zbyt duzo pieniedzy, gdyz rower wykozystuje glownie do jazdy po asfalcie i biegi zmieniam dosyc rzadko. Obecnie mam jakies najtansze gripy, ktore powoduja, iz trzymanie kierownicy na dluzszych trasach jest dosyc niewygodne.

Zastanowie sie nad tymi STX, ale nie chcial bym wydawac zbyt duzo pieniedzy, gdyz rower wykozystuje glownie do jazdy po asfalcie i biegi zmieniam dosyc rzadko. Obecnie mam jakies najtansze gripy, ktore powoduja, iz trzymanie kierownicy na dluzszych trasach jest dosyc niewygodne.

Jesli smigasz po asfalcie i rzadko zmieniasz przelozenia , to altusy nie beda takie zle . Podobnie jak Acery .

Altusy wytrzymaly 4 lata u mnie :blink: ponad 4 . I ponad 6000 km . Wiec az takie zle nie sa .

STX to klasyka , jesli znalazlbys jakas ciekawa oferte to nawet sie nie zastanawiaj ;) Lepsze niz 2 w/w grupy . Tyle ze drozsze

• Mod Team
Uściślijmy, legenda to STX-RC, a nie zwykła grupa STX.

Bądź co bądź STX-y też były dobre ;) A wracając do tematu jak zabraknie funduszy to polecałbym kupić klamkomanetki Alivio 2005. Będą dużo lepsze od Acery i pewniejsze od niesprawdzonego jeszcze Alivio 2006.

Bądź co bądź STX-y też były dobre :) A wracając do tematu jak zabraknie funduszy to polecałbym kupić klamkomanetki Alivio 2005. Będą dużo lepsze od Acery i pewniejsze od niesprawdzonego jeszcze Alivio 2006.

Ja z alivio 06 mam juz pewne doswiadczenia :) :) Zrobilem z nimi pare km i musze przyznac , ze sa calkiem ciekawe . Tyle , ze są nowiukie wiec jak wiadomo chodzą bardzo dobrze , lekko , precyzyjnie. Ale jestem dobrej mysli .

Jesli macie kiere 56 cm z rogami to polecam zmienic na dluzszą przy tych Kl-man. moze byc troche ciasno . Oczywiscie kwestia ustawienia , jednak lepiej troche dłuzsza kiere ( po 2 cm z kazdej strony i jest idealie - wiec kiedy 60 cm bodajze sie bardzo dobrze nadają)

Widzialem gdzies alivio na 7 ale nie dotyczy to chyba modelu na 2006 rok :P

Tyle ,ze teraz 2005 bedzie znacznie tanszy od nowych , ktore kosztują 110 zl .

Mam kompletną grupę Alivio 2006. Kierownica prosta 58cm Accent ledwo wystarcza dla całego zestawu (mam osobno klamki i manetki - w perspektywie tarczówka hydrauliczna na przód) - dodam lampkę i będzie naprawdę ciasno. Na szczęście licznik (BC1200) jeździ na mostku.

P.S. Komponenty STX i STX-RC można jeszcze znaleźć w sklepach rowerowych, tak samo jak legendarny SRAM 9.0SL (widziałem kompletną grupę, brakowało tylko tylnej piasty). W sklepach czasami zalegają takie starocie, aż miło pójść i obejrzeć "żywe legendy".

Ja też mam Altusy (mają 2 tys km), i w sumie dobrze się sprawują, dalej zmieniają dość precyzyjnie coprawda troche cięzko chodzą, prawa klamka mi sie telepie ale nie zmienia to pracy hampla. Nie mam zamiaru ich zmieniać w najbliższym czasie, postanowiłem je zajechac na śmierć :twisted:

postanowiłem je zajechac na śmierć icon_twisted.gif

Hehe ;) . Ja mam swoje klamkomanetki st-ef20 (nie wiem czy to altus czy acera) od 98 roku i o dziwo jeszcze działają. W prawej manetce dolna dźwignia złapała lekkie luzy, ale dokręciłem ją jak najmocniej i nie przeszkadzają za bardzo. Trudno powiedzieć czy zmienia precyzyjnie bo mam naped do wymiany (łancuch przeskakuje :glare: ). Niedługo założe nowy naped to się okaże. Tak jak Adamos postanowiłem je zmienić jak odmówią posłuszeństwa :twisted:

Hehe :D . Ja mam swoje klamkomanetki st-ef20 (nie wiem czy to altus czy acera) od 98 roku i o dziwo jeszcze działają. W prawej manetce dolna dźwignia złapała lekkie luzy, ale dokręciłem ją jak najmocniej i nie przeszkadzają za bardzo. Trudno powiedzieć czy zmienia precyzyjnie bo mam naped do wymiany (łancuch przeskakuje :glare: ). Niedługo założe nowy naped to się okaże. Tak jak Adamos postanowiłem je zmienić jak odmówią posłuszeństwa :twisted:

Moje altusy jeszcze sie trzymały ale jako ,ze zmienilem naped to postanowilem wymienic takze klamkomanetki B) Zakupilem cala nową grupe alivio i looz :> :D :D

Zobaczymy ile nówki wytrzymaja B)

nie chciałem tworzyć nowego tematu dlatego pisze tutaj:

Zamierzam sobie kupic klamkomanetki shimano i mam pytanie jaka jest różnica pomiędzy manetkami stef 28; stef 35 i stef 50? Cena jest mniej więcej taka sama. Która z nich jest najlepsza??

Według tego co znalazłem na stronie shimano:

st-ef50 - sa w grupie Alivio na 2006r. Sa to nowe manetki i ciężko coś o nich powiedzieć.

st-ef35 - grupa Acera. Kupowałem takie dla kolegi na allegro pod koniec wakacji (używane). Nie wiem po jakim przebiegu ale jakieś 5 miesięcy używane. Działały poprawnie luzów nie miały żadnych. Jak dla mnie tylko były niewygodne dźwignie zmiany przełożeń, ale to może z przezwyczajenia do swoich :) .

st-ef28 - nie ma ich teraz w ofercie na stronie shimano ale zaliczały sie do grupy Altus. (Teraz chyba je zastąpiły st-ef29.) Od moich st-ef20 różnią się jedynie tym że mają dźwignie hamulca na 2 palce a moje na 4. Ma je moja siostra w swoim rowerze. Ja też na takich przejeździłem jeden sezon, w większości jesień-zima. Nie nażekałem na prace, za bardzo się nie zniszczyły w przeciwieństwie do co po niektórych cześci w tym rowerku (klubowym :twisted: ).

W sumie to z tymi ostatnimi miałem doczynienia najwięcej. Ciężko mi porównać z manetkami z grupy Alivio czy wyższymi bo nie miałem z nimi styczności. Według mnie jeśli ceny są podobne to możliwe że różnią sie tylko wyglądem, albo nieznacznymi szczegółami w budowie. Jak na mój gust to st-ef35 nie pracują lepiej od st-ef28, przynajmniej ja nie zauwarzam różnicy.

P.S. st-ef50 są w zakładce Alivio na stronie ale jest napisane przy nich NON-SERIES w miejscu gdzie jest grupa.

Klamki od V-brakeów wybieraja więcej linki

trzeba by było ustawić klocki bardzo blisko rawki

i zostaje jeszcze jeden problem prawie kompletny brak modulacji.

W skrajnych przypadkach działają cyfrowo 0 nie hamujesz 1 blokujesz koło

Canti mają klamki na 3 lub 4 palce

IMHO stosowanie klamek od Canti do V-brakeów nie jest najlepszym pomysłem na dłuższą metę

jeździć nawet się dawało ale HEH lepiej tak nie experymentować. NIEBESPIECZNE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...