Skocz do zawartości

[linki i pancerze] jaki wpływ na zmianę przełożeń

jacekkoz

Rekomendowane odpowiedzi

Elo,

tak się zastanawiam jaka bedzie różnica w zmianie biegów jeśli zalozę pancerz Accenta za 5 pln/met i jakieś linki shimano a zestawem Clarksa za 100pln.

W jednym sklepie mówą że koniecznie Clarksa a w drugim ze spokojnie moge jechac na tańszym zestawie.

Jacek

Szczerze to też się nad tym zastanawiałem i raczej zostane przy zwykłym zestawie. Ogólnie chyba bardziej chodzi o wytrzymałość i dł. eksploatacji niż o działanie bo próbowałem różne zestawy na różnych bikach z lepszym napędem i wszystko wydawało mi się takie same :/

• Mod Team

Te bardzo drogie będą pewnie lżejsze ale raczej nie wierzę w to żeby jakoś specjalnie lepiej działały. Poza tym linki i pancerze i tak co jakiś czas trzeba wymienić więc szkoda kasy na takie drogie.

ten zestaw clarksa, na pewno jest z teflonem. tj. jak przykładowo zahamujesz, to z linki wycisnie sie troszke teflonu, dzieki czemu praca w pancerzu będzie o wiele wiele lepsza i plynniejsza.

moje pancerze i linki (mimo zakupu nowych linek) wymagają jednak wymian y ;<

Różnica jest wyczuwalna przy dobrych, dobrze wyregulowanych przerzutkach. Jak do starego sisa włożysz clarcsy to nic mu nie pomoże. Natomiast jeśli masz sprzet za kilka(naście) tys zł, to nie ma sensu upośledzać pracy napędu stosując tanie linki i pancerze, szczególnie że oszczędność w stosunku do ceny całego roweru będzie niewielka...

jak przykładowo zahamujesz, to z linki wycisnie sie troszke teflonu

:blink:

Różnice zauważysz po wymianie na nawet najtańsze linki i pancerze, bo będziesz mieć nowe. Nie warto inwestować w zestaw za 100 zł bo jak pisał skrzynia różnica jest prawie niezauważalna.

jak przykładowo zahamujesz, to z linki wycisnie sie troszke teflonu

:lol: Jakbyś nie wiedział to teflon jest powłoką na linkach a nie smarem :blink: i raczej go nie wyciśniesz przy hamowaniu :lol:

Jeździłem na drogich i tanich pancerzach i linkach i wniosek jest jeden - nie warto wywalać tu pieniędzy. Wytrzymałość i jakość działania jest identyczna zarówno w tanich jak i w drogich komponentach.

Ja jeżdżę na linkach za 2 zł i pancerzach za 3 zł i pracuje wszystko tak jak powinno.

do siso podobnego sprzetu nie ma co kupowac drogiego okablowania. jesli jednak masz lepszy sprzet to warto sie zastanowic. oczywiscie clarksy to przesada, wedlug mnie za duzo sie cenia. kupic najlepiej jakies posrednie, nie za drogie a dobre. zmiana linek na teflon i dobry (lub chociaz nowy) pancerz znaczaca poprawia jakosc i plynnosc dzialania co zauwazysz szczegolnie podczas hamowania. ja niedawno zmienialem wlasnie wysluzonego jagwire (oby pan zeslal zaraze na ta firme) na acora i jestem zadowolony, bo nie przeplacilem a efekt pozadany

zmiana linek na teflon i dobry (lub chociaz nowy) pancerz znaczaca poprawia jakosc i plynnosc dzialania co zauwazysz szczegolnie podczas hamowania

Podczas hamowania? Wg mnie prędzej idzie coś zauważyć przy przerzutkach, gdyż przy hamowaniu działamy siłą naszych palców - no chyba że mówimy o odbijaniu hamulca.

gdyż przy hamowaniu działamy siłą naszych palców

no i właśnie przy nowych linkach i pancerzach musisz wkładać w to mniej siły co znacznie poprawia komfort hamowania.

Wg mnie najważniejsze żeby to wszystko było czyste a wywalanie 100 zeta na linki i pancerze to strata kasy.

wywalanie 100 zeta na linki i pancerze to strata kasy.

Lepiej bym tego nie ujął. Miałem raz taki zestaw i już dziękuje. Żadna rewelacja a cena z kosmosu :blink: Ktoś wyżej napisał, że te drogie są lżejsze - otóż nie są, ważyłem różne. W przypadku zwykłej linki i teflonowego Ripcorda za 20zł różnica w wadze to.... 0,4g. Podobnie jest z pancerzami.

Nie uważam też, żeby te tanie upośledzały w jakiś sposób działanie napędu z wyższej półki, ale nie zamierzam się spierać na ten temat - każdy wybiera to, co uważa za słuszne.

a pozatym to clakr to badziew a przynajmniej ten model ktory chodzi po okolo 8zł za metr pancerzea i 8zł za linke-w tej samej cenie mialme shimano M-system i to dluzszy nieco a po przebiegu prawie 3000km i tak chodzil lzej niz clarks :blink:

Ja wiem tyle- pancerze są różne- widziałem takie "gumowate" ala rurka izlolacyjna zaciskana ogniem[wiecie o co chodzi] i wtedy czuc ze to sh*t, ale przy czyms troche lepszym i noramlnie pomyslanym raczje nei bedzie duzej roznicy.

' date='3.03.2006, 18:12' post='165961']

Różnice zauważysz po wymianie na nawet najtańsze linki i pancerze, bo będziesz mieć nowe. Nie warto inwestować w zestaw za 100 zł bo jak pisał skrzynia różnica jest prawie niezauważalna.

:lol: Jakbyś nie wiedział to teflon jest powłoką na linkach a nie smarem ;) i raczej go nie wyciśniesz przy hamowaniu :lol:

nie chcę się spierać, ale proponowano mi taki zestaw w harfie-harrysonie we wroclawiu i Arnik mówił mi o tym.

• 1 rok później...

Może Clark i kosztują pare złoty więcej, ale za to są dopracowane, pancerze bardzo sztywne , końcówki metalowe, jak je dotniesz równo to bardzo dobrze siedzą w końcówkach, w zestawie masz 4 naklejki na ramę przeciw otarciom i dwie końcówki na linki po ich skróceniu (wiem że to pierdoły ale cieszą) , 80 zł to nie jest przesada przesadą jest 240 zł za zestaw NOKON a, ale i to jest relatwyne, zależy kogo na co stać i na co chce te pieniądze wydawać,

Ja wczoraj testowałem pancerze "Accenta" które niedawno założyłem. Co mogę powiedzieć 7 niebo. Znacznie lepiej chodzi niż na zwykłym pancerzu świeżo czyszczonym i smarowanym. To pierwsza zaleta. Druga to że pancerze te mają w osłonkach takie malusieńkie simmeringi które uszczelniają pancerz.

Cena:70zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...