TrzecieKolo Napisano 19 Marca 2012 Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Mało w mediach się o tym mówi w naszym piłkarskim kraju, ale żeby na forum rowerowym też nic nie było? Maja wygrała bardzo widowiskowo złoty medal w RPA, filmy i krótki tekst: http://forfunbike.blogspot.com/2012/03/maja-woszczowska-zwyciestwo-w-pucharze.html Trasa prawie jak w downhillu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 19 Marca 2012 Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Ciekawe co jest tego przyczyną, że tak mało mówi się o tym sporcie w naszych mediach? Niszowy sport? Tak samo niszowy jak biegi narciarskie, a o tym się trąbi na każdym kroku. Z ciekawostek trzeba dodać, że Nino Schurter wygrał na rowerze o kołach 27.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maltan Napisano 19 Marca 2012 Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Popieram moich przedmówców. Niby rower z roku na rok coraz bardziej popularny w naszym kraju, mamy coraz lepszych zawodników startujących w międzynarodowych wyścigach, a jak chcesz coś usłyszeć, zobaczyć w tv to nic nie wyszło . Dopiero w sobotę wieczorem po Wiadomościach w jedynce znalazło się miejsce na krótką informację o wygranej Włoszczowskiej i tyle. A przecież cały świat skupiony wokół kolarstwa MTB huczał już parę dni przed startem imprezy. W ogóle jakiś kanał tv relacjonował zawody ? Bo patrzyłem na Eurosport, Eurosport 2 i TVP Sport i tam nic nie było. Czekam teraz na skróty. Coś chyba powinno się pojawić w tym tygodniu na Eurosporcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piano Napisano 19 Marca 2012 Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 No z trasą faktycznie trochę przesadzili jak na XC. Tyle że za to jak widowiskowo się robi. Oby tylko nie kończylo sie zbyt wieloma wypadkami. A Nasza Maja jak zawsze swietnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 19 Marca 2012 Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Transmisje na żywo są w necie na stronie red bulla http://www.redbull.com/cs/Satellite/en_INT/UCI-Mountain-Bike-World-Cup-2012/001243176586155 Dobra jakość, fajnie się oglądało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maltan Napisano 19 Marca 2012 Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Jeszcze jedno, zna ktoś kolejność na mecie w jakiej przyjechały nasze dziewczyny z elity? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 19 Marca 2012 Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 1 Włoszczowska Maja - POL / CCC Polkowice 1:34:01 2 Batty Emily - CAN / Subaru - Trek +4 3 Pendrel Catharine - CAN / Luna Pro Team +23 4 Süss Esther - SUI / Wheeler - IXS Team +1:03 5 Bresset Julie - FRA / BH - SR Suntour - Peisey Vallandry +1:17 6 Nash Katerina - CZE / Luna Pro Team +1:24 7 Spitz Sabine - GER / Sabine Spitz Haibike Team +2:02 8 Hanlen Karen - NZL +2:17 9 Last Annie - GBR / Milka Brentjens MTB Racing Team +2:35 10 Kalentieva Irina - RUS / Topeak Ergon Racing Team +2:42 ... 20 Dawidowicz Aleksandra - POL / CCC Polkowice +6:12 31 Szafraniec Anna - POL / CCC Polkowice +8:08 33 Solus-Miśkowicz Katarzyna - POL +8:52 36 Sadłecka Magdalena - POL / CCC Polkowice +9:3 1 Schurter Nino – SUI 1:30:38 2 Stander Burry – RSA 1:30:49 3 Fumic Manuel – GER 1:31:37 4 Absalon Julien – FRA 1:32:19 5 Kulhavy Jaroslav – CZE 1:32:59 6 Flückiger Lukas – SUI 1:33:06 7 Hermida Ramos José Antonio – ESP 1:33:29 8 Tempier Stéphane – FRA 1:33:39 9 Fontana Marco Aurelio – ITA 1:34:00 10 Naef Ralph – SUI 1:34:22 ... 45 Brzózka Piotr – POL +8:57 48 Galinski Marek – POL +9:07 49 Konwa Marek – POL +9:07 85 Batek Dariusz – POL +17:49 Paula Gorycka w U23 niestety z powodu uszkodzonej przerzutki musiałą się wycofać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 20 Marca 2012 Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Mnie bardzo ciekawi jedna rzecz, dlaczego chyba żaden z zawodników nie używał pneumatycznej sztycy? Czyżby UCI zabroniło? Przecież na tych kłodach czy skalnych ogródkach obniżone siodło dałoby dużą przewagę, nie mówiąc już o bezpieczeństwie - mniejszym ryzyku przelecenia przez kierownicę... a nie chce mi się wierzyć, że waga byłaby ważniejsza od pewności na zjazdach na takiej trasie (choć może sie nie znam...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 20 Marca 2012 Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Te zjazdy tylko tak wyglądają . Po za tym np. mi bardzo źle się jeździ na zjazdach z opuszczonym siodłem, nie czuję się pewnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrzecieKolo Napisano 21 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Z tą ruchomą sztycą to myślę, że chodzi o wagę jednak. Poza tym one są dość awaryjne z tego co się naczytałem w necie. Poza tym, nie śledziłem co prawda całej trasy, wydaje mi się, że w takim xc nie mają aż tyle zjazdów,w końcu to nie downhill. Akurat na filmikach są sceny ze zjazdem, bo to najbardziej widowiskowe, no i Majka na zjeździe objechała pięknie rywalkę A czemu media olewają rowery? To nie mam pojęcia, ale mogę zgadywać np. patrząc po moich nie-rowerowych znajomych, to dla większości to straszne nudy, nawet jak latają, robią tricki, kilkunasto metrowe dropy, a co dopiero jak ktoś jedzie na rowerze Albo jak czasem czytam komentarze w necie pod filmami rowerowymi, jakiś super przejazd, albo super trasa, a ludzie piszą rzeczy typu: "zmarnowałem x minut mojego życia, nie wywrócił się" to mi ręce opadają. I to też pokazuje podejście do rowerów szarego człowieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 21 Marca 2012 Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Trzeba trzymać kciuki za Maję , bo ona ma charakter . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 21 Marca 2012 Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 te zjazdy były krótkie, chociaż chwilami strome. podejrzewam że sam moment obniżenia siodła - czyli przyciśnięcie go tyłkiem itp. to wybicie z rytmu, które więcej strat przyniesie niż potem zysków opuszczone siodełko. a co do polskich mediów - żenua, dopiero w poniedziałek chyba wp.pl wrzuciło jakieś info o zawodach. szary człowiek to jest wielkim znawcą 'sportu', z piwem w ręku przed telewizorem ogląda sobie piłkę nożną, złotopolskich i kubę wojewódzkiego, czasem włączył małysza, czasem kubicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 21 Marca 2012 Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Po za tym np. mi bardzo źle się jeździ na zjazdach z opuszczonym siodłem, nie czuję się pewnie. Kolega głównie w XC ciska, co? Bo jednak trochę inaczej to wygląda gdy puszcza się hamulce a rower lata na wszystkie strony, choć to oczywiście moja opinia (dużo też zależy od długości nóg...) Poza tym, nie śledziłem co prawda całej trasy, wydaje mi się, że w takim xc nie mają aż tyle zjazdów,w końcu to nie downhill. Oczywiście ze jest to nadal XC (choć niektóre fragmenty i do DH by się nadawały w moim mniemaniu...), ale było pare ładnych skalnych ogródków, była też jedna hopka i kilka dropów (największy z pół metra, czyli nie tak mało jak na maszynkę do XC) no i belki, za którymi Maja ledwo utrzymała się na rowerze jakoś na pierwszym kółku podejrzewam że sam moment obniżenia siodła - czyli przyciśnięcie go tyłkiem itp. to wybicie z rytmu, które więcej strat przyniesie niż potem zysków opuszczone siodełko. Być może, to już trochę sensowniejsze niż kilkadziesiąt gram Lub wspomniana wyżej kwestia awaryjności, choć tu patrzyłbym z przymrużeniem oka BTW, gwoli ciekawości, przy ujęciu na hopkę komentator mówił, że jedna z zawodniczek (chyba pierwsza z tej zwycięskiej trójki, niestety nie kojarzę ich zbyt dobrze) trenuje w zimę na BMXie - i stąd tak ładnie lata Dodam jeszcze, że trasa downhillowa też "typowo" zjazdowa nie była - gdzieś w połowie był całkiem ładny odcinek długiej prostej i miejscami szła po płaskim, masakrycznie wyczerpująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 21 Marca 2012 Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Kolega głównie w XC ciska, co? No, i to właśnie jest XC, po za tym to jest puchar świata i raczej takie zjazdy muszą być na trasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.