Skocz do zawartości

[Puchar Świata XC] Maja Włoszczowska - złoty medal

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe co jest tego przyczyną, że tak mało mówi się o tym sporcie w naszych mediach? Niszowy sport? Tak samo niszowy jak biegi narciarskie, a o tym się trąbi na każdym kroku.

Z ciekawostek trzeba dodać, że

Nino Schurter wygrał na rowerze o kołach 27.5

:whistling:

Popieram moich przedmówców. Niby rower z roku na rok coraz bardziej popularny w naszym kraju, mamy coraz lepszych zawodników startujących w międzynarodowych wyścigach, a jak chcesz coś usłyszeć, zobaczyć w tv to nic nie wyszło . Dopiero w sobotę wieczorem po Wiadomościach w jedynce znalazło się miejsce na krótką informację o wygranej Włoszczowskiej i tyle. A przecież cały świat skupiony wokół kolarstwa MTB huczał już parę dni przed startem imprezy. W ogóle jakiś kanał tv relacjonował zawody ? Bo patrzyłem na Eurosport, Eurosport 2 i TVP Sport i tam nic nie było. Czekam teraz na skróty. Coś chyba powinno się pojawić w tym tygodniu na Eurosporcie ;)

1 Włoszczowska Maja - POL / CCC Polkowice 1:34:01

2 Batty Emily - CAN / Subaru - Trek +4

3 Pendrel Catharine - CAN / Luna Pro Team +23

4 Süss Esther - SUI / Wheeler - IXS Team +1:03

5 Bresset Julie - FRA / BH - SR Suntour - Peisey Vallandry +1:17

6 Nash Katerina - CZE / Luna Pro Team +1:24

7 Spitz Sabine - GER / Sabine Spitz Haibike Team +2:02

8 Hanlen Karen - NZL +2:17

9 Last Annie - GBR / Milka Brentjens MTB Racing Team +2:35

10 Kalentieva Irina - RUS / Topeak Ergon Racing Team +2:42

...

20 Dawidowicz Aleksandra - POL / CCC Polkowice +6:12

31 Szafraniec Anna - POL / CCC Polkowice +8:08

33 Solus-Miśkowicz Katarzyna - POL +8:52

36 Sadłecka Magdalena - POL / CCC Polkowice +9:3

1 Schurter Nino – SUI 1:30:38

2 Stander Burry – RSA 1:30:49

3 Fumic Manuel – GER 1:31:37

4 Absalon Julien – FRA 1:32:19

5 Kulhavy Jaroslav – CZE 1:32:59

6 Flückiger Lukas – SUI 1:33:06

7 Hermida Ramos José Antonio – ESP 1:33:29

8 Tempier Stéphane – FRA 1:33:39

9 Fontana Marco Aurelio – ITA 1:34:00

10 Naef Ralph – SUI 1:34:22

...

45 Brzózka Piotr – POL +8:57

48 Galinski Marek – POL +9:07

49 Konwa Marek – POL +9:07

85 Batek Dariusz – POL +17:49

Paula Gorycka w U23 niestety z powodu uszkodzonej przerzutki musiałą się wycofać.

Mnie bardzo ciekawi jedna rzecz, dlaczego chyba żaden z zawodników nie używał pneumatycznej sztycy? Czyżby UCI zabroniło? Przecież na tych kłodach czy skalnych ogródkach obniżone siodło dałoby dużą przewagę, nie mówiąc już o bezpieczeństwie - mniejszym ryzyku przelecenia przez kierownicę... a nie chce mi się wierzyć, że waga byłaby ważniejsza od pewności na zjazdach na takiej trasie (choć może sie nie znam...).

Z tą ruchomą sztycą to myślę, że chodzi o wagę jednak. Poza tym one są dość awaryjne z tego co się naczytałem w necie.

Poza tym, nie śledziłem co prawda całej trasy, wydaje mi się, że w takim xc nie mają aż tyle zjazdów,w końcu to nie downhill.

Akurat na filmikach są sceny ze zjazdem, bo to najbardziej widowiskowe, no i Majka na zjeździe objechała pięknie rywalkę :)

A czemu media olewają rowery? To nie mam pojęcia, ale mogę zgadywać np. patrząc po moich nie-rowerowych znajomych, to dla większości to straszne nudy, nawet jak latają, robią tricki, kilkunasto metrowe dropy, a co dopiero jak ktoś jedzie na rowerze ;)

Albo jak czasem czytam komentarze w necie pod filmami rowerowymi, jakiś super przejazd, albo super trasa, a ludzie piszą rzeczy typu:

"zmarnowałem x minut mojego życia, nie wywrócił się"

to mi ręce opadają. I to też pokazuje podejście do rowerów szarego człowieka ;)

te zjazdy były krótkie, chociaż chwilami strome. podejrzewam że sam moment obniżenia siodła - czyli przyciśnięcie go tyłkiem itp. to wybicie z rytmu, które więcej strat przyniesie niż potem zysków opuszczone siodełko.

a co do polskich mediów - żenua, dopiero w poniedziałek chyba wp.pl wrzuciło jakieś info o zawodach.

szary człowiek to jest wielkim znawcą 'sportu', z piwem w ręku przed telewizorem ogląda sobie piłkę nożną, złotopolskich i kubę wojewódzkiego, czasem włączył małysza, czasem kubicę.

Po za tym np. mi bardzo źle się jeździ na zjazdach z opuszczonym siodłem, nie czuję się pewnie.

Kolega głównie w XC ciska, co? :D Bo jednak trochę inaczej to wygląda gdy puszcza się hamulce a rower lata na wszystkie strony, choć to oczywiście moja opinia (dużo też zależy od długości nóg...) ;)

Poza tym, nie śledziłem co prawda całej trasy, wydaje mi się, że w takim xc nie mają aż tyle zjazdów,w końcu to nie downhill.

Oczywiście ze jest to nadal XC (choć niektóre fragmenty i do DH by się nadawały w moim mniemaniu...), ale było pare ładnych skalnych ogródków, była też jedna hopka i kilka dropów (największy z pół metra, czyli nie tak mało jak na maszynkę do XC) no i belki, za którymi Maja ledwo utrzymała się na rowerze jakoś na pierwszym kółku ;)

podejrzewam że sam moment obniżenia siodła - czyli przyciśnięcie go tyłkiem itp. to wybicie z rytmu, które więcej strat przyniesie niż potem zysków opuszczone siodełko.

Być może, to już trochę sensowniejsze niż kilkadziesiąt gram :) Lub wspomniana wyżej kwestia awaryjności, choć tu patrzyłbym z przymrużeniem oka ;)

BTW, gwoli ciekawości, przy ujęciu na hopkę komentator mówił, że jedna z zawodniczek (chyba pierwsza z tej zwycięskiej trójki, niestety nie kojarzę ich zbyt dobrze) trenuje w zimę na BMXie - i stąd tak ładnie lata :D Dodam jeszcze, że trasa downhillowa też "typowo" zjazdowa nie była - gdzieś w połowie był całkiem ładny odcinek długiej prostej i miejscami szła po płaskim, masakrycznie wyczerpująca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...