Skocz do zawartości

[do 3500 zł] cross czy mtb/crosscountry/xc?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zamierzam kupić rower cross Cube Nature Pro 2012. I chciałbym się dowiedzieć czy rowerem tym dałoby radę przejechać szlaki, które znalazłem w temacie "[szlaki górskie] Wasza ulubiona baza - miejscówa", np.:

Szlaki długodystansowe

Główny Szlak Beskidzki GSB ( nie dojechałem w Bieszczady )- rewelacja

Mały Szlak Beskidzki MSB - jak wyżej- rewelacja

Galicyjski Szlak Enduro GSE- jechałem tylko kawałkami- super

Lecimy pasmami górskimi

Beskid Śląski: czerwony szlak z Czantorii na Baranią Górę i zjazd niebieskim do Wisły Czarne

Beskid Żywiecki: czerwony szlak z Węgierskiej Górki na Halę Rysiankę i dalej zielonym na Halę Boraczą i zjazd niebieskim do Milówki

Gorce: żółty z Turbacza na Kudłoń i czerwony z Rabki na Turbacz.

Beskid Sądecki: czerwony szlak z Krościenka aż do Krynicy

Małe Pieniny: niebieski szlak graniczny z Wielkiego Rogacza do Szczawnicy

Beskid Mały czerwony z przełęczy Kocierskiej na Leskowiec.

Czy może lepiej zastanowić się nad innym rodzajem roweru tzn. MTB/Crosscountry/XC?

A także chciałbym się zapytać jaki rower moglibyście mi polecić zamiast wyżej wymienionego Cuba (do 3500 zł)?

Jestem z Katowic i głównie będę jeździł po okolicznych trasach, czyli asfalt i okoliczne lasy, na Pszczyne, Lędziny, Tychy, Mikołów itp., ale nie wykluczam jakiegoś wypadu w Beskid raz za kiedy.

Przepraszam bardzo ale zapomniałem dodać.

Mam 180 cm wzrostu, ok. 92 kg wagi. I nie wiem czy potrzebne akurat w tym temacie, długość nogi 84 cm.

Napisano

W całości nie przejechał byś wszystkich szlaków, ale zawsze można zaliczyć część trasy z buta.

Jeśli rower będzie używany głównie na asfalcie i leśnych szutrach to lepszy będzie rower crossowy.

Napisano

Szczerze mówiąc nie wiem co Ci odpowiedzieć, bo się za bardzo nie znam :) Według mnie rama powinna wytrzymać, wygląda dość solidnie.

A co do jazdy to nie wiem czy moje zdanie się liczy, bo poprzedni rower jaki miałem to był najtańszy marketowiec, a poza tym miałem ok. 4 lata przerwy od roweru. Ale mogę powiedzieć, że jedzie się naprawdę dobrze. Przerzutki chodzą jak marzenie :) Pozycja, jak dla mnie, też wygodna, tylko do siodełka muszę się przyzwyczaić :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...