Skocz do zawartości

[dętka, obręcz] przecięcia dętek

longmen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem następujący problem z kapciami na tylnim kole.

Obręcz: Mach 1 MX Disc / Opona: Schwalbe Racing Ralph Evo 26x2,1

Ciśnienia w oponie min 2 bar / max 4 bar

rower kross level A8 2011

moja waga to 86 kg

Rowerek nowy. Napompowany w sklepie przejechał ze 40 km. Po tym jak zakupiłem pompkę dopompowałem oba koła do ciśnienia 3,5 bara. Pojechałem na wycieczkę - 85% trasy to asfalt i nagle po zatrzymaniu się na ocpoczynek stwierdzam kapcia. Po rozebraniu koła stwierdziłem duże 2mm przecięcie dętki od wewnętrznej strony obręczy. Rozcięcie w zasadzie idealnie od wewnętrznej strony dętki. Uznałem, że może nie równo była założona gumowa osłona na otwory w obręczy prze które przykręcane są szprychy. Wyrównałem osłonkę założyłem nową dętkę (bTwin z decatlona) napompowałem do 4 bar (maxymalne ciśnienie dopuszczane przez oponę) i pojechałem dzisiaj na wycieczkę (70% asfatl reszta teren szutrowy). Zrobiłem 22 km dojechałem do domu i było OK. Po dwóch godzinach biorę rower żeby go wyczyścić i widzę kapcia. Po rozebraniu znów rozcięcie 2mm od wewnetrznej strony dętki (od strony obręczy), a kawałek dalej dwa nacięcia ale jeszcze nie dziury. Na razie mam podejrzenia że rozcięcia powstają od otworów w obręczy. Ale czy to możliwe bo przecież są załonięte paskiem gumy. Czy to możliwe, że napompowana dętka wciska osłonową gumę w otwory i sama ulega uszkodzeniu ? Czy można pompować koła do ciśnień wskazywanych na oponie ? Czy wagę użytkownika trzeba jakoś uwzględniać w ciśnieniu pompowanego koła ? Bo zawsze uważałem że im cięższy osobnik to większe ciśnienie oraz przy większym ciśnieniu trudniej przebić dętkę.

Czy mieliście takie problemy ? Co mam zrobić ? Do sklepu na razie nie pojadę bo się boję wybuchu śmiechu panów jak im powiem jaki mam problem.

pozdrawiam

Napisano

gumowa opaska to nie jest szczyt techniki...

zmień na coś normalnego ok 10zl to nie majątek

przy okazji zobacz czy jakaś szprycha nie wystaje czy coś w tym stylu...

Napisano

Zaznacz jakąś kreską miejsce przecięcia, załóż dętke i sprawdź dokładnie to miejsce.

Pierwsze co robię po przebiciu to sprawdzam czy przebijające 'ciało obce' dalej tkwi w kole

Napisano
Zaznacz jakąś kreską miejsce przecięcia, załóż dętke i sprawdź dokładnie to miejsce. Pierwsze co robię po przebiciu to sprawdzam czy przebijające 'ciało obce' dalej tkwi w kole

tak zrobiłem sprawdziłem w których miejscach powstały przecięcia - były to różne miejsca

nie było żadnych ciał obcych - czyściutko

zmień na coś normalnego ok 10zl to nie majątek

co masz na myśli - jakiś link - chętnie kupię nawet za więcej bo nowa dętka to 12 zeta. A poczucie bezpieczeństwa - bezcenne. Jak sobie myślę że takie przecięcie może nastąpić w momencie ja zapierniczam z góry ponad 50km/h i bym złapał kapcia (a powietrze schodzi błyskawicznie - przecietej dętki nie da się napompować) na ruchliwej drodze to może być mogiła jak mnie najedzie jakieś auto po wywrotce.

Napisano

Oczywiście oponę też sprawdzałeś?

tak sprawdzałem oponę bardzo dokładnie. Przecięcia były ewidentnie od strony obręczy od otworów na "śruby regulacyjne" do szprych. Mam nadzieję, że problem ustąpi - założyłem a właściwie przykleiłem na obręcze taśmę firmy Zefal zakupioną w decatlonie. Teraz walczę z klejeniem dętek - niestety sklejona zestawem z decatlona (sic!) klej + łatka po 6 godzinach w nocy zostałem zbudzony głośnym sykiem uchodzącego powietrza.

Napisano

też miałem kiedyś taki problem, ale chyba nic nie zrobiłem, dętki miałem pouszkadzane od wew. strony.

ale też są różne opaski na koła, ja miałem taką plastikowo-nylonową, z 'taśmy', która na brzegach była ostra, tzn. wydaje mi sie że dałoby się nią skaleczyć

• 2 miesiące temu...
Napisano

Mam podobny problem. W ciągu ostatnich 3 tygodniu poszły mi 3 dętki, również wszystkie od wewnętrznej strony tylnej obręczy. Mają charakter podłużnych nacięć i występują w kilku miejscach na dętce, nie zawsze w jednej linii. W dętce, która poszła dzisiaj nacięcia sa w 3 miejscach a w jednym idą równolegle ok 1 cm od siebie.Wewnątrz obręczy mam opaskę i nie mam pojęcia co może powodować te nacięcia. Poziom irytacji sięga zenitu. Poniżej załączam fotkę przebitej dętki. Przy napisie "China" jest nacięcie.

post-142327-0-77575000-1337545482_thumb.jpg

Napisano

Jeśli kleicie te popękane dętki, sprawdźcie, czy nie są za duże. Zdejmijcie oponę z koła, załóżcie dętkę i lekko napompujcie. Chińskie dętki nie trzymają wymiaru i są za duże. Ten nadmiar nie mieści się w oponie, powstają fałdy i załamania, które pracują podczas jazdy i strzelają. Takie gumy nie nadają się do niczego, chyba, że na większe koło.

Wcześniej ktoś pisał, że podczas jazdy, wywaliło mu oponę z rawki. Powód ten sam - za dużo jej było w środku i się rozprężyła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...