Skocz do zawartości

[amortyzator] Manitou - oznaczenia sprężyny kolorami (Drake/Tower)

Rekomendowane odpowiedzi

Skąd ta pewność? Instukcja twierdzi, iż: "Atmospheric Controlled Tuning (ACT) Air is designed to allow the rider to tune the coil spring rate without the need to replace the main spring. Maximum spring air pressure is 100 psi (7 bar) for ACT Air. Most riders will find a pressure of between 20 psi and 50 psi (1.4 and 3.5 bar) to be optimal."

Zresztą temat jest ciekawy - instrukcja z 2009 twierdzi, iż dla ACT Air maksymalne ciśnienie to 150psi ! Natomiast tegoroczna, że już tylko 50.

Podobne zmniejszanie dopuszczalnych ciśnień tyczy się wersji Pro, czyli MARSa. Albo Manitou robi coraz mniej wytrzymały sprzęt, albo chce niejako zmusić do zakupu sprężyny odpowiedniej do wagi jeźdźca... ;)

Masz może jakiś link do opisu takiego przypadku? Zanim zdecydowałem się sprawdzić samo powietrze to szukałem, nic takiego nie znalazłem...

(oczywiście na co dzień będę jeździć ze sprężyną, chciałem po prostu przetestować wersję 'air-only' : )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...