Obes Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Tyle, że tłok powietrzny w twojej wersji nie jest zaprojektowany do utrzymywania większego ciśnienia, powietrze z komory może stosunkowo szybko uciekać, w skrajnym przykadku może pęknąć uszczelka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Skąd ta pewność? Instukcja twierdzi, iż: "Atmospheric Controlled Tuning (ACT) Air is designed to allow the rider to tune the coil spring rate without the need to replace the main spring. Maximum spring air pressure is 100 psi (7 bar) for ACT Air. Most riders will find a pressure of between 20 psi and 50 psi (1.4 and 3.5 bar) to be optimal." Zresztą temat jest ciekawy - instrukcja z 2009 twierdzi, iż dla ACT Air maksymalne ciśnienie to 150psi ! Natomiast tegoroczna, że już tylko 50. Podobne zmniejszanie dopuszczalnych ciśnień tyczy się wersji Pro, czyli MARSa. Albo Manitou robi coraz mniej wytrzymały sprzęt, albo chce niejako zmusić do zakupu sprężyny odpowiedniej do wagi jeźdźca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 No właśnie, zmiana instrukcji nastąpiła ko kilku przypadkach pęknięcia uszczelek, po nadmiernym (niby dopuszczalnym) pompowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Masz może jakiś link do opisu takiego przypadku? Zanim zdecydowałem się sprawdzić samo powietrze to szukałem, nic takiego nie znalazłem... (oczywiście na co dzień będę jeździć ze sprężyną, chciałem po prostu przetestować wersję 'air-only' : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 W tej chwili nie mogę znaleźć gdzie o tym czytałem, podobny przypadek miał mój znajomy, ponieważ jest ciężki mocno nabił amora uszczelka co prawda nie pękła, jednak ciśnienie szybko uciekło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.