Skocz do zawartości

[koło] wymiana tylnego koła - co kupić?

outbreakz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Sprawa wygląda następująco:

We wrześniu 2010 kupiłem rower Scott Aspect 55.

Po około pół roku użytkowania tylna dętka zaczęła się notorycznie przebijać. Kupiłem co najmniej 10 nowych dętek i każda służyła najwięcej 1-2 dni. Czasem bywało tak, że po zmianie dętki przejechałem 500metrów i już wracałem do domu 'z buta'. Nikt nie wiedział o co chodzi. Po szkle nie jeździłem, a felga od wewnątrz nie miała najmniejszego zadziora. Przejechałem ją palcami od wewnątrz tysiąc razy, ludzie z serwisu również. Podejrzenia padły na szprychy więc stosowałem różne opaski zapobiegające przebijaniu dętki szprychą, ale wszystko na marne. Dętka cały czas przebijała się w mniej więcej tym samym miejscu. Podczas ostatnich dni ważnej gwarancji postanowiłem oddać koło do gwarancji, ale serwis zaczął kombinować, że to że tamto, że mam jeszcze raz ''przebić'' i przyjść do nich..kombinatorzy. Solidnie wkur powiedziałem co o nich myślę i w końcu odpuściłem.

Minęła zima, sezon już rozpoczęty, a rower stoi jak niepełnosprawny z dwoma flakami [z przodu po kilku dniach też jest flak].

Pomyślałem, że najlepszym, najpewniejszym rozwiązaniem jest wymiana całego tzn felga dętka i opona.

Napisano

A jak pompujesz dętkę to od której strony jest dziura? Od trony opony czy od strony obręczy?

Sprawdzałeś obręcz, a sprawdzałeś oponę? Ciała obce w niej? Próbowałeś innej opony? (cały czas piszesz o wymianie dętek)

Napisano

Przede wszystkim nie mogę edytować pierwszego posta, a nie dokończyłem go pisać. Przypadkowo wcisnąłem wyślij post i nie mogę go teraz zmienić. Żenada.

A jak pompujesz dętkę to od której strony jest dziura? Od trony opony czy od strony obręczy?

Sprawdzałeś obręcz, a sprawdzałeś oponę? Ciała obce w niej? Próbowałeś innej opony? (cały czas piszesz o wymianie dętek)

Dziura od strony obręczy. Sprawdzałem wszystko po sto razy. Innej opony nie próbowałem, bo nie mam.
Napisano

napompuj koło na 4 atmosfery i udaj się na wycieczkę. Jeżeli powyżej 3atm dętka nie strzeli, to raczej zadziora nie ma, aha... polecam podnoszenie pupy z siodełka przy przejeżdzaniu przez przeszkody :)

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

poczekaj bo zle zrobisz dlaczego chcesz wymienić koło koło się wymienia jak jest scentrowane i lata na boki to nie wina koła wolnobieg też jest ok , wina jest w 2 przyczynach przebijającej się dętki albo masz już zużyte opony na których nie ma bieżnika ,, albo sprzedali ci w sklepie detkę na koło 28 cali a masz koła 26 cali , pokaż mi zdięcia na e mail ja ci powiem co jest nie tak

i jeszcze jak wymieniasz dętkę to nasmaruj środek opony smarem olejem albo towotem wtedy dętką się dobrze ułoży wrazie potrzeby będzie mogła się sama przemieścić a jak jest w środku sucho to może się przecierać ,, ja tak zrobiłem już niejednej osobie i ludzie po 3 lata jezdzą bez awari

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...