7Devis Napisano 18 Marca 2012 Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam Po dość długiej zimowej przerwie w jeździe itd. zamierzam dziś porobić coś przy rowerze. W planach mam naprawa, a raczej przywrócenie tylnemu hamplowi BB5 siły hamowania, nasmarowania całego roweru. Ale zastanawiam się jak zrobić aby hampel był taki jak kiedyś. Wiem że muszę go odkręcić, cały klocek, odtłuścić tarcze, papierem ściernym przetrzeć trochę zaciski. Nie wiem w ogóle jak się do tego zabrać. Ktoś może pomóc, co zrobić, aby hampel miał większą siłę hamowania, a co najważniejsze, chce się pozbyć na maksa denerwującego piszczenia owego hamulca. Nie wiem dlaczego on tak piszczy itd. Jest to nie do zniesienia. Tak poza tym co polecacie jeszcze porobić przy rowerku, aby był gotowy na sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 troche spóźniony post, ale najlepiej rozbierz cały zacisk wyczyść i przesmaruj łożyska. klocki przeszlifuj papierkiem sciernym odtłuść i wysusz a jak bedą dalej piszczeć to zmień na organiczne nie zapominaj ze bb5 to mechanik wiec jego działanie zależny od dobrej linki i pancerza, wyjmij linke i wstrzyknij do pancerza odtłuszczacz(albo jakis detergent z wodą) np. strzykawką kilka razy linke przetrzyj aż będzie czysta do czystego pancerza mozesz dać kilka kropel oliwki np. do łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.