Skocz do zawartości

[Przerzutka] Nie wchodzą biegi

Tofi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu mam problem z wbijaniem biegów, krańcowe na wolnobiegu MF-TZ07 wchodzą bez problemu, ale coś pomiędzy nimi to dwa uda - albo się uda, albo nie uda, a dokładniej, albo coś mi zacznie stukać, albo muszę wbić jeszcze jeden bieg wyżej/niżej i powrócić na właściwy. Wcześniej dotyczyło to 6-tego biegu, a obecnie zdarza się na różnych biegach. Na tym napędzie przejechałem może 150 mil po mieście, raz w tygodniu czyszczony, lub po deszczu, rower garażowany, więc to raczej nie wina smarowania. Co w ogóle oznacza takie zachowanie napędu? Jakie są sposoby rozwiązania problemu? Jeżeli jest konieczna wymiana to ile w takim stanie będzie można bezpiecznie pociągnąć? Jeżdżę głównie do pracy, mam dużo ścieżek rowerowych, ale część trasy jest po drogach i boję się awarii na ruchliwej ulicy.

• Mod Team
Napisano

Sprawdź czy nie jest hak krzywy, na Twoim miejscu wymieniłbym pancerze. Po tych zabiegach wrócił tu i napisał czy pomogło.

Napisano

Hak?

Cały mechanizm przerzutki układa się w jednej linii. Pancerzy na zmianę obecnie nie posiadam, ale sześć tygodnii garażowanego sprzętu to chyba za krótko by mówić o rdzy w pancerzach.

Napisano

Krańcowe biegi wchodzą bez zarzutu i nie ma problemu spadania łańcucha, jak można inaczej wyregulować przerzutkę poza śrubami H-L?

Napisano

Dobra, ale co uzyskam kręcąc tą śrubą? Tak jak pisałem krańcowe biegi wchodzą, czy kręcąc tą śrubą nie spowoduję przypadkiem całkowitego rozregulowania przerzutki?

Napisano

Poradnik regulacji tylnej przerzutki przejrzałem przed rozpoczęciem wątku, problem w tym, że wciąż nie uzyskałem odpowiedzi co jest przyczyną takiego zachowania sprzętu - rozregulowanie, zużycie czy awaria.

• Mod Team
Napisano

To co piszesz wskazuje na to, że jest pancerz zabrudzony. Moze gdzieś jest linka zagięta i się blokuje. Spróbuj też przybliżyć górne kółko przerzutki do kasety moze to pomoże. Zakładam, że wiesz jak to zrobić?

Napisano

Jakbyś przeczytał a nie przejrzał, wiedziałbyś do czego służy baryłka. ;) Potem byś jej użył do próby wyregulowania, zapewne by Ci się udało. Jeśli nie to Twój wątek zawierał by wzmiankę o próbie i prośbie pomocy.

Napisano

Tak was czytam i doszedłem do wniosku że musisz wymienić pancerz + linke przerzutki i wyregulować od nowa przerzutke i powinno dobrze chodzić

Napisano

Pokręciłem tą śrubą przy manetce i mogłem tylko zrobić pół obrotu do wykręcenia, trochę pomogło, ale za to teraz gdzieś w okolicach 3 biegu zdarzyło mi się raz że łańcuch w ogóle mi nie wskoczył na tryby, przy dużych biegach i kręceniu korbą do tylu łańcuch zahacza o ramę napinacza, ale też nie zawsze, Rower był kupiony jako refurbished. W połączeniu z tym że rama jest z 2005 roku spodziewam się że cały napęd jest jeszcze fabryczny (czyt. używany przez poprzedniego użytkownika i tylko wyregulowany przez sprzedawcę), ale nie wyglądał na jakiś zużyty, Muszę sobie kupić miernik do łańcucha. Jak na razie rower toczy się po asfalcie, czekam tylko na weekend, bo w tygodniu nie dam rady się przyjrzeć. Wieczorem się rozejrzę na e-bayu za linką i pancerzem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...