Skocz do zawartości

[Zapięcie] Łańcuch AXA czy Kryptonite?

Swisstack

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

poszukuję zabezpieczenia do (roweru) dziewczyny (oczywiście w miarę trwałego zabezpieczenia), jednak Ona nie zgadza się na U-locka ze względów praktycznych (za krótki, niewygodny itp.) szukamy więc łańcuchów (możliwie w Warszawie).

Na allegro wpadły nam w oko dwa, jeden Kryptonita (do kupienia za 167 z wysyłką na Alledrogo)

Zapięcie łańcuch KRYPTONITE Keeper APC 1015 150cm (2200793140) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

a drugi firmy Axa (bliżej mi nieznanej) za 130 zł:

ŁAŃCUCH AXA CHERTO 100 SKLEP WARSZAWA trybik_pl (2202215137) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Oczywiście łańcuch Kryptonita wygląda lepiej, jest też droższy, ale ma mniejszą (o cały milimetr) grubość pręta łańcucha. Stąd pojawia się pytanie, czy może ktoś miał do czynienia z zabezpieczeniami firmy Axa i może je polecić? A może warto dopłacić te kilkadziesiąt złotych i kupić dla świętego spokoju Krypto?

//edit

W innym wątku jeszcze znalazłem coś takiego:

http://www.louis-motocykle.pl/zestaw-abus-discus-lancuch-klodka-torba,p,17809

Pytanie takie jak powyżej: Warto?

Pozdrawiam

Napisano

Swisstack,

macie z dziewczyną złe wyobrażenie o U-LOCKach - są dużo wygodniejsze od łańcucha!

1. U-lock jest dużo (2-3 krotnie) lżejszy od łańcucha z kłódką. Firmowe łańcuchy to prawdziwe "bydlęcia" - na zdjęciu wygladaja niepozronie, a w rzeczywistości to kolosy.

2. U-locka wygodnie przypinasz do ramy i śmigasz z nim na codzień. Łańcuch wozisz w plecaku (a jak nie chcesz brać plecaka?), na kierownicy (hałasuje, spadnie w czasie jazdy i co wtedy?), przerzucony przez ramie?

3. U-lock jest lepszym zabezpieczniem, bo nie da się go "ukręcić" - najczęściej własnie tak jest złodzieje sobie z łańcuchami radzą - wkładając między ogniwa twardy pręt i przekręcając.

U-Lockiem średniego kalibru np. Kryptonite ATB2 (ten szary) spokojnie chwycisz ramę, tylne koło i na ciasno przypniesz się do słupa/stojaka.

Zwróć też uwagę, że firmowe łańcuchy za tą cene nie są hartowane - można je potrakowac azotem i rozbić. Ogólnie U-Lock wygrywa w każdym starciu z łańcuchem :)

Napisano

Swisstack,

macie z dziewczyną złe wyobrażenie o U-LOCKach - są dużo wygodniejsze od łańcucha!

U-Lockiem średniego kalibru np. Kryptonite ATB2 (ten szary) spokojnie chwycisz ramę, tylne koło i na ciasno przypniesz się do słupa/stojaka.

Ja nie mam złego wyobrażenia i brałbym U-locka;]

Czy te ulocki 2 ATB i 2 STD różnią się czymś od siebie poza szerokością?

http://allegro.pl/u-lock-kryptonite-kryptolok-series-2-atb-kurier-i2186346120.html <<< ATB

http://allegro.pl/u-lock-kryptonite-kryptolok-series-2-std-kurier-i2186346128.html <<< STD

Pozdrawiam

Napisano

Dla złodzieja żadne zapięcie nie jest problemem.Ludzie zapinają rower za koło(koło można łatwo odkręcić).A co zrobicie,jak zamek Wam czymś zalepią?Złośliwi tak robią.

Napisano

Ok, w sumie najlepszym rozwiązaniem będzie nieprzypinanie roweru. Dzięki za pomoc!

PS. Wątpię, żeby taki U-lock z 13mm prętem nie stanowił problemu dla złodzieja bez specjalistycznego sprzętu. A specjalistyczny sprzęt nie jest mały. Nie jestem ludzie i wiem, że koło można łatwo odkręcić. Jak zalepią, to wtedy się zacznę martwić.

Pozdrawiam mimo wszystko

Napisano

Witam od 2 lat posiadam Trelock bs 450 i ogólnie polecam zostawiam rower czasem na 2h i nadal stoi heh tfu tfu tfu , Ogólnie polecam

Trelock BS 450

Albo

Trelock BS 550 < nie mam go lecz słyszałem dużo opini i jak widać od mojego jest troche lepszy wytrzymuje więcej 2 tony czy tam tone

trelocka bs 550 nie wiem gdzie dostać dam ci strone do producenta http://trelock.de/web/de/produkte/fahrrad-schloesser/buegelschloesser/8001645_BS_550.php

a trelock bs 450 : http://www.flowerbike.pl/product-pol-4842-Zapiecie-rowerowe-TRELOCK-BS-450.html

Napisano

1. Jaki to rower? Od tego zależy ile wypadałoby wydać na zabezpieczenie.

2. ATB wygodniejszy w użyciu, ale mniej bezpieczny (łatwiej wsadzić podnośnik hydrauliczny i rozepchać zapięcie).

3. Wolałbym dopłacić do Evolution4 (około 30-40zł różnicy), bo jest wykonany z lepszej stali.

4. Łańcuchy o tym samym poziomie bezpieczeństwa są droższe i cięższe od u-locków. Na plus dużo większa swoboda np. bez problemu można się przypiąć do latarni ulicznej.

Napisano

1. Jaki to rower? Od tego zależy ile wypadałoby wydać na zabezpieczenie.

2. ATB wygodniejszy w użyciu, ale mniej bezpieczny (łatwiej wsadzić podnośnik hydrauliczny i rozepchać zapięcie).

3. Wolałbym dopłacić do Evolution4 (około 30-40zł różnicy), bo jest wykonany z lepszej stali.

4. Łańcuchy o tym samym poziomie bezpieczeństwa są droższe i cięższe od u-locków. Na plus dużo większa swoboda np. bez problemu można się przypiąć do latarni ulicznej.

To dość stary, używany niemiecki kettler, kupiony za 500 zł. Już się chyba zdecydowaliśmy na U-locka, bo faktycznie są one tańsze, tylko trzeba wykonać przymiarkę którą kupić wersję, żeby była wystarczająca. Proponowałem lubej Evo, ale dla niej nie ma wielkiego sensu kupować zabezpieczenia za 40% ceny roweru. W sumie trochę ją rozumem.

Argumenty, że u-locki są tańsze i lżejsze od łańcuchów dodatkowo przemawiają. W końcu to nie ja to będę dźwigał.. W sumie temat można by już zamknąć. Resztę obgada się w temacie U-locków :)

A byłem przekonany, że będzie to łańcuch:)

Pozdrawiam!

Napisano

Można chwytać za podsiodłową (najlepiej razem z kołem), która gruba nie jest.

Jak posiadasz taki rower, to chyba możesz zmierzyć średnicę tej rury i porównać z wymiarami zapięcia.

Napisano

Witam,

Posiadam łańcuch firmy AXA, który model nie pamiętam, ale jak patrze na allegro chyba jest to AXA Basta. Łańcuch na pewno spełnia swoje zadanie, wygląda naprawdę bezpiecznie no i wg AXA wytrzymuje nacisk bodajże do 7 ton. Jednak waga jest porażająca, mimo że nie jest on "największym" łańcuchem w ofercie. Mam też 2 małe odpryski na ramie, pomimo tego, że bardzo uważam, to przez prawie rok użytkowania zdarza się zawadzić. Bez plecaka nie da rady go nigdzie zabrać. Gdybym kupował teraz, chyba wybrałbym U-Locka. Ale pomimo tego zabezpieczenia tydzień temu z pod lidla ktoś "pożyczył" sobie moje selle italia+sztyca, trzeba pamiętać, że jak ktoś chce coś ukraść, to i tak ukradnie ;) A, zaletą łańcucha jest to, że mogę przypiąć nowe siodełko+sztyca razem z rowerem. :D Pomimo to, głos za U-Lockiem

Pozdrawiam, Paweł

Napisano

Zapięcie mieści się w ramię mogę więc zapiąć rower za ramę ale z przednim kołem razem jiż się nie da. Ale i tak jestem bardziej za u-lockiem ze względów wagi i,wygody

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...