Skocz do zawartości

[Rower] Który z tych 3 wybrać ? Kross A8 2012, A9 2011 czy Mbike Renegade Evo 2012 ?

claas86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zauważyłem, że w pewnym momencie rozmowa zeszła na dziwny tor, jeśli chodzi o wymieniane ceny.

Reasumując, wybiorę pomiędzy A8 2012 a A9 2011 (na dzień dzisiejszy:P).

Te rowery chodzą w prawie takiej samej cenie. A8 inna rama, jak dla mnie ładniejsza. Ale korba shimano deore, która jest o około 200 zł tańsza niż shimano slx w A9. I tak można wymienić parę rzeczy z osprzętu na + dla A9 oczywiście. Teraz pytanie, czy jest sens się dłużej zastanawiać, bo gołym okiem jako laik widzę, że A9 jest rowerem lepszym ;) Jedynie reba mnie odstrasza trochę (pewnie niepotrzebnie) i rama na + dla A8, ale czy warto dla samej ramy odpuszczać taki osprzęt. Zaraz ktoś napisze, że geometria jest najważniejsza :D

Napisano

Jest to test z marca 2011, czyli robiony najpóźniej w lutym, jest to prototyp bo testowany egzemplarz posiadał jeszcze piwoty pod V-brake. Poza tym zastanówcie się, jest to ta sama rama co a7 i a8 a te na wadze pokazują nieco ponad 1800g. Naprawdę ciężko jest uwierzyć w to że lakier w a9 nie jest cięższy? Bo tylko tu jest różnica.

A czy ja napisałem, że A8 jest lżejsza ? napisałem, że jest z innego stopu , napisałem też, że A9 jest ciężka 1,95 kg. w rozmiarze 18" to nie jest mało.

Ramy Mbike były trochę lżejsze niż Kross, ta jest nowym modelem, nie wiem czy ktoś ją ważył .

Co Ci mam napisać o ramach, mogę napisać, że sądząc po geometrii z tych 3 wybral bym Krossa 18" (Renegade odpada, 17" za krótka 19" za długa), a tak wogóle to żadnego z nich bym nie wybrał - nie do końca pasuje mi ich geometria, nawet tej 18".

Dlaczego nie A8 2011, no jak dla mnie dlatego, że model 2012 ma nową, jak dla mnie ciekawsza stylistycznie ramę, i chętnie za nią bym dopłacił, to jest moje zdanie.

Czemu nie Mbike, ponieważ mi geometria nie pasuje, i to też jest moje zdanie.

A to ? :D

Napisano

Odczue różnice między manetkami deore a slx ? Pytanie dziwne, ale proszę o odpowiedź :)

I czy mogę załóżyć manetki np. xt do grupy slx/slx ?

Napisano

To naprawdę takie straszne ? :P Przezież nad tym masa ludzi pracuje, żeby było w porządku. To czemu nie jest w porządku, a może przesadzacie ? :>

Napisano

że zdjęcia nie da się wywnioskować jak będziesz się na nim czuł ;) jak na moje oko mostek jest za długi, ale mogę się mylic. .

Napisano

Ostatnio na ulicy widziałem jak koleś jechał z z taką naprawdę szeroką kierownicą w mtb lepszym, bynajmniej dziwnie to wyglądało. Zaraz naprawdę wsiąde w pociąg i pojadę przez pół Polski żeby zobaczyć live ten rower, lub kupie A9 lol

Napisano

Ale ta kierownica nie jest przesadnie szeroka, a mostek można wymienić, przecież nie jest tak , że rowe który wyjechał z fabryki każemu będzie pasował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...