Skocz do zawartości

[Ból]Okolice lędźwiowe.

Bezio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

od czasu gdy po zimie pierwszy raz wsiadłem na mojego GT pojawił się ból w okolicy lędźwiowej. Nie podczas samej jazdy, lecz po niej. Generalnie ciężko to nazwać bólem, po prostu coś tam czuć, nie jest to specjalnie denerwujące. Warto nadmienić, ze utrzymuje się on po trasie rowerowej, podczas gdy miałem przerwę 5 dni to ustąpiło (momentami się pojawiał). Przekopałem forum, lecz nie potrafie znaleźć odpowiedzi. Sztyca jest wysunięta tak że kolano lekko się zgina, zeszłego sezonu takiego uczucia nie było. Na dniach ma do mnie dojść nowe siodło, lecz nie wiem czy jest ono przyczyną problemu. Czy to może był jakieś nadciągnięcie tamtejszych mięśni? Podczas przerwy leczyłem przeziębiony pęcherz, lecz jego bym nie winił za te bóle, bo wyraźnie pojawiają się po jeździe.

Pozdrawiam i czekam na pomoc :)

Małe sprostowanie: podczas samej jazdy także czuje ból, lecz to nie okolice lędźwiowe, lecz krzyż.

Lędźwie, czyli dolna część pleców nad miednicą? Zawsze mam kłopot z lokalizacją tej części ciała ;). Prawdopodobnie przeciążenie, i klasyczny zakwas. To są ważne mięśnie stabilizujące sylwetkę, łącznie z mięśniami głębokimi brzucha, i jak się całą zimę siedzi na czterech literach, to cały ten zestaw mięsni się mocno osłabia, a później reaguje bólem, gdy w pozycji rozciągniętej zostanie poddany serii wstrząsów, tak jak w czasie jazdy na rowerze. I tak dobrze że cię nie zaczęły boleć w czasie jazdy, bo to już jest uciążliwe.

Na pewno pomogłyby ćwiczenia na stabilność ogólną, tzw core stability. Warto się tymi mięsniami zająć, mimo że są słabo widoczne i nie należą do mięśni plażowych ;), to odgrywają ważną rolę przy przenoszeniu energii przy pedałowaniu i w ogóle przy utrzymywaniu kontroli nad rowerem.

Dokładnie. Nic nie przestawiaj, tylko rób przez jakiś czas ćwiczenia na tą partie mięśni. Daj się im przyzwyczaić przez tydzień - dwa do roweru. Jak nic nie robiłeś przez zimę, a np. dużo siedziałeś, pracowałeś na kompie to nie ma się co dziwić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...