Skocz do zawartości

[opony]

kefas

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy na czym i gdzie jeździsz. Ja na oponach 1.75 jazda troche asfalt/ścieżki rowerowe(szuter)/las pompuję ok. 4-4,5 atm. Generalnie jeszcze twoja waga ma znaczenie (no i oczywiście na oponie pisze z reguły zalecane ciśnienie, u mnie przedział 2,8 - 4,6 atm). Osobiście czasem pompuje troche więcej, czasem mniej. Najlepiej popróbuj sam jak Ci się jeździ na jakim ciśnieniu, generalnie jak masz niskie ciśnienie to są dużo większe opory toczenia i źle się jeździ po asfalcie, ale hamowanie może być troszkę lepsze. Z reguły utrzymuje ciśnienie w przedziale 3,5-4 atm i na takim b. fajnie mi sie jeździ :blink:

Pozdrawiam

Masz amortyzacją???

Jaki rozmiar?? Co to za dętka(uwaga na takie z makrokeszy -lubią wybuchać)...

Wszystko jest ważne(najlepiej pogadaj z wulkanizatorem-można za darmo napompować rowerek a on z pewnością poradzi jakie powinno być ciśnienie)

Na oponie masz napisane maksymalne ciśnienie, jake jest zalecane przez producenta. Zacznij od tego, a potem schodź z ciśnieniem i zobaczysz, co ci najbardziej odpowiada. Nie ma jakiejś reguły - w zależności od wagi rowerzysty, sposobu używania ciśnienia się różnicuje. Ja np. jeżdżąc po asfalcie chętnie pompuję 0.4MPa - tyle, że po tym tyłek mnie boli. Optymalne jest 0.35MPa, ale większe opory toczenia. W terenie staram się mieć około 0.25MPa, ale też zależy jakim - jak dużo kamieni, opona twardsza, bo obręcz się pozbija. Metodą prób i błędów znajdziesz to, co cię satysfakcjonuje. pozdro

Ja mam Kende Kinetics 2.1 z tyłu i jakąś inną Kende 1.95 z przodu, pompuje 50 PSI i jest dobrze, fajnie mi sie jeździ na takim ciśnieniu, na asfalcie nie jest źle no i nie musze zwalniać w obawie o dętkę jak zjeźdżam ze schodów. :]

Jak masz amortyzator z przodu, to możesz dać trochę mniej na przód, powiedzmy 2,6 bar na przód i 3 na tył (ja tak chyba jeżdzę latem). Ale najlepiej dojść do tego metodą prób i błedów, każdy ma inne upodobania. Zimą np. dobrze jest zmniejszyć ciśnienie, żeby lepiej się opona trzymała na śliskim

• 1 miesiąc temu...

Do streetu (nic mocnego - zaczynam dopiero) jakie ciśnienie? Koła 2.1" firmy "jakiejśtam" (INNOVA czy cuś takiego - bieżnik dosyć spory). Hardtail. Jak nabiłem prawie 4 atm to rower był starsznie ciężki i trudno było mi podskakiwać. Teraz mam trochę ponad 3... nie za mało ?? Ile macie u siebie ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...