kefas Napisano 2 Marca 2006 Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 witam z gory juz mowie ze sie kompletnie nie orientuje jak z tym jest , Jakie powinno byc cisnienie w obydwu oponach i czy ma to jakies znaczenie ? Opony posiadam tiogi ,z przodu blue dragon 2,1 ,tyl factory dh 2,1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dinsdale Napisano 3 Marca 2006 Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Był kiedyś taki temat, poszukaj, było sporo postów chyba na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 3 Marca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Ja pompuję 3 - 3,3 atm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefas Napisano 3 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Ja pompuję 3 - 3,3 atm. A jakie masz oponki i rozmiar ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidi Napisano 3 Marca 2006 Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Wszystko zależy na czym i gdzie jeździsz. Ja na oponach 1.75 jazda troche asfalt/ścieżki rowerowe(szuter)/las pompuję ok. 4-4,5 atm. Generalnie jeszcze twoja waga ma znaczenie (no i oczywiście na oponie pisze z reguły zalecane ciśnienie, u mnie przedział 2,8 - 4,6 atm). Osobiście czasem pompuje troche więcej, czasem mniej. Najlepiej popróbuj sam jak Ci się jeździ na jakim ciśnieniu, generalnie jak masz niskie ciśnienie to są dużo większe opory toczenia i źle się jeździ po asfalcie, ale hamowanie może być troszkę lepsze. Z reguły utrzymuje ciśnienie w przedziale 3,5-4 atm i na takim b. fajnie mi sie jeździ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefas Napisano 4 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 przewaznie jezdze pomiescie ,skacze ze schodkow itp. ale czasem tez lubie pojechac w teraz i po zjezdzac z gorek to 3atm stykna na przod i tyl ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 4 Marca 2006 Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Masz amortyzacją??? Jaki rozmiar?? Co to za dętka(uwaga na takie z makrokeszy -lubią wybuchać)... Wszystko jest ważne(najlepiej pogadaj z wulkanizatorem-można za darmo napompować rowerek a on z pewnością poradzi jakie powinno być ciśnienie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszeczek Napisano 4 Marca 2006 Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Na oponie masz napisane maksymalne ciśnienie, jake jest zalecane przez producenta. Zacznij od tego, a potem schodź z ciśnieniem i zobaczysz, co ci najbardziej odpowiada. Nie ma jakiejś reguły - w zależności od wagi rowerzysty, sposobu używania ciśnienia się różnicuje. Ja np. jeżdżąc po asfalcie chętnie pompuję 0.4MPa - tyle, że po tym tyłek mnie boli. Optymalne jest 0.35MPa, ale większe opory toczenia. W terenie staram się mieć około 0.25MPa, ale też zależy jakim - jak dużo kamieni, opona twardsza, bo obręcz się pozbija. Metodą prób i błędów znajdziesz to, co cię satysfakcjonuje. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefas Napisano 4 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Na oponie mam napisane tak : 250-400 kPa (35-60 LBS) ile to jest barow ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszeczek Napisano 4 Marca 2006 Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 2.5 - 4.0 bara (0.25-0.40MPa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 4 Marca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 A jakie masz oponki i rozmiar ? Najtańsze zwykłe opony, szerokość 1,95. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 4 Marca 2006 Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Ja mam Kende Kinetics 2.1 z tyłu i jakąś inną Kende 1.95 z przodu, pompuje 50 PSI i jest dobrze, fajnie mi sie jeździ na takim ciśnieniu, na asfalcie nie jest źle no i nie musze zwalniać w obawie o dętkę jak zjeźdżam ze schodów. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dinsdale Napisano 6 Marca 2006 Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Jak masz amortyzator z przodu, to możesz dać trochę mniej na przód, powiedzmy 2,6 bar na przód i 3 na tył (ja tak chyba jeżdzę latem). Ale najlepiej dojść do tego metodą prób i błedów, każdy ma inne upodobania. Zimą np. dobrze jest zmniejszyć ciśnienie, żeby lepiej się opona trzymała na śliskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefas Napisano 7 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Dobra to bede probowac z tym cisnieniem ! DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC Z DOBRANIEM CISNIENIA ! POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatMax Napisano 29 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Do streetu (nic mocnego - zaczynam dopiero) jakie ciśnienie? Koła 2.1" firmy "jakiejśtam" (INNOVA czy cuś takiego - bieżnik dosyć spory). Hardtail. Jak nabiłem prawie 4 atm to rower był starsznie ciężki i trudno było mi podskakiwać. Teraz mam trochę ponad 3... nie za mało ?? Ile macie u siebie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 29 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Jak nabiłem prawie 4 atm to rower był starsznie ciężki i trudno było mi podskakiwać. no wiesz powietrze też waży... Na twoim miejscu pompowałbym helem... od razu wyżej się skacze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatMax Napisano 29 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 no może nie ciężki, ale skakało się gorzej... serio - może wina tego że słabiej sie uginały... nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cub_S Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 "Strasznie cięzki" - superr stwierdzenie A skakało się napweno gorzej dla tego że opona się nie uginała i nie odbijała w tym sęk , dlatego ciężej było się wybić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Ja smigam zawsze na cisnieniu miedzy 3 a 8barow ale to w zaleznosci czy gdzie jade a nie jest to uzaleznione od opon nigdy nie patrzylem na oznaczenia opony co do max cisnienia ale tez nigdy nie rozwalilem opony z powodu duzego cisnienia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.