Skocz do zawartości

[piwot]Zapieczona sruba hamulca w piwocie...

marcinBB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam problem,dosc powazny,dzisiaj przy wymianie szczek(klocków?) hamulcowych w v-brakea"ch cos mnie tknelo zeby odkrecic ramiona hamulców i nasmarowac piwoty,i tu pojawil sie problem,srubka zamiast wykrecic sie z piwotu,wykrecila sie z piwotem,próbowalem tego fanta wykrecic w imadle,ale nie udalo mi sie,a zaboadzo sie nie silowalem aby nie uszkodzic sruby i samego piwota..

Wiec wie ktos jak odkrecic ta srube?I czy wszystkie piwoty maja taki sam rozmiar i taki sam gwint i srednice???

Z góry dziekuje za pomoc!

Jak jest faktycznie zapieczona, to ją trzeba jakimś środkiem penetrujący potraktować np. WD-40

Chociaż pewnie na rynku są jakieś lepsze i mocniejsze ja używam tego. Pryskam i zostawiam na jakis czas, gdy to jest coś mocno zapieczonego powtarzam operacje nawet kilkukrotknie.

Ostatnio pokonałem nieodkręcane od 8 lat pedały i hak holowniczy do samochodu.

Ja do imadła rzeczy metalowe które nie mogą sie zniszczyć, sruby w tym wypadku, wkładam między dwa kawałki drewna i bez obaw mocno sciskam imadłem (wiem że pisze dość oczywiste rzeczy ale komuś akurat może się przydać). Potem mozna sie juz szarpać długimi kluczami :D

Powodzenia !

Zaraz tam na kleju-lakier do paznokci i farby olejne to to samo;

ale osobiscie gwinty pracujace,czyli przenoszace obciazeia traktuje smarem miedziowym,a w przypadkach gdy gwint jest aluminiowy uzywam zwyklego smaru litowego(miedz reaguje z aliminium)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...