Skocz do zawartości

[max 1500zl] Rower crossowy/trekkingowy głównie do miasta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Uzytkownikow tego forum. :) To moj pierwszy post, wiec chcialbym sie serdecznie z Wami przywitac. :)

Sezon rowerowy sie zbliza, wiec czas kupic sobie nowy rower. Na starym gruchocie ze stalowa rama (juz na mnie za mala), boskimi hamulcami tarczowymi (ktore w ogole nie hamuja), przednim amortyzatorem, ktory od momentu zakupu chyba nie dziala (waze 100kg i ledwo co jestem w stanie go scisnac...) po prostu mam dosc jazdy ciagle sie martwiac, ze cos sie sknoci. Rower byl kupiony z 8 lat temu i bardzo malo nim jezdzilem, zostal kupiony w sumie z podniecenia hamulcami tarczowymi... OK, ale teraz, starszy, troche madrzejszy i pracujacy moge pozwolic sobie na porzadny rower. :)

Mam 190cm wzrostu,

waze 110kg (spokojnie, 15kg spadnie).

Rower ma mi sluzyc do codziennych dojazdow do pracy (7km w jedna strone) po asfaltowej drodze rowerowej oraz do weekendowych wypadow na przejazdzki do parku, lasu itp., a wiec raczej do wypraw w latwy do pokonania teren.

Kryteria, ktore musi spelniac to:

-28" kola

-aluminiowa rama zdolna wytrzymac moj ciezar przy jakichs niewielkich skokach, np. z kraweznikow

Hamulce moga byc v-brake'i lub jakis dobre tarczowki.

Mam mozliwosc w pracy obmycia roweru karscherem takze fajnie by bylo, by nie rdzewial :P

A teraz, tak jak w temacie, ktory wybrac? crossowe bardziej mi sie podobaja, ale z drugiej strony trekkingowe maja blotniki i reszte, tylko jakos niezbyt mi sie to podoba, ale z drugiej strony nie musialbym wozic codziennie plecaka, bo wystarczyloby wrzucic potrzebne rzeczy do torby rowerowej...

Lubie jazde dynamiczna, moze nie jezdze na max, ale zwykle lubie szybko jezdzic.

Mieszkam w dosc duzym miescie, wiec po wyjsciu z pracy postaram sie podjechac do kilku sklepikow. :)

Moglbym wiec liczyc na Wasza pomoc i, przede wszystkim, na doswiadczenie? :)

Spóźniłem się trochę dzisiaj i sklepy rowerowe były pozamykane, ale zajrzałem do GO-Sportu i miła (i ładna ;) ) ekspedientka pokazała mi dwa rowery:

Merida Crossway 10 (podobno) i z tego, co widzę na necie to był to model 2011 (bez regulacji pochylenia kierownicy) za 1449zł http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-merida-crossway-10-v-2011.html ale tu jest o 400zł taniej (czy model 2012 ma lepsze komponenty? Za 1449zł można go dostać na Allegro lub pewnie w sklepie rowerowym)

oraz rower Kellys Lagoon, ale za 2500zł, więc niestety odpada.

Czy ktoś z Was ma taką właśnie Meridę? Widziałem, że na forum jest bodajże model 400-V, ale czy warto dopłacać do niego?

Jak sprawują się te oponki semi-slick np. na mokrym lub w lekkim terenie?

Ach, kolejna sprawa.

Skoro rower ma mi służyć do pracy to w deszczu też zdarzy mi się pojeździć, poza tym chyba jednak bagażnik rowerowy z sakwami by się przydał, bo przynajmniej nie musiałbym jeździć z plecakiem na plecach. Czy kupno zwykłych plastikowych błotników nie będzie kolidowało z zakupem jakiegoś w miarę dobrego bagażnika i sakwami? Moglibyście coś mi polecić? :)

Napisano

Ja bym brał crossway bez dwóch zdań. Co do różnic to na Boga ! Nie ma znaczących z tyłu altus.... No ale cóż. Skoro masz 1500 zł dlaczego nie patrzysz na Meride crossway tfs-100v 2011r? Do obejrzenia w moim garażu :)

P.s odpisałem tu nie na priv ale mam nadzieje że to nie problem

Napisano

Też patrzę, ale nie wiem, czy któryś z tych trochę tańszych modeli jest też na tyle dobry, by można było go wziąć, a resztę kasiory przeznaczyć na jakiś dobry "hełm", okulary lub koszulkę. :) Poza tym bardziej podchodzą mi inne kolory niż biały :) Ale dzięki za info, popatrzę jeszcze dzisiaj w sklepach jak się ceny kształtują. :) A masz może jakieś pojęcie na temat bagażników lub błotników do tego modelu? Czy wystarczy jakiś w miarę uniwersalny?

Napisano

O, w koncu serwer ogarneli :)

Przymierzalem sie wczoraj do tego TFS 100-V i tez niezly, tylko cena mnie w sklepie odstraszyli - 1799zl. Na rowerzysta.pl obecnie stoi za 1489zl i chyba go wezme. W lutym sprzedawali go za 1399zl, ale sezon coraz blizej, wiec podnosza ceny. :) Szkoda tylko, ze nigdzie nie znalazlem ramy 58cm i bede musial sie zadowolic 55cm...

Napisano

Bieda, złożyłem zamówienie na rowerzysta.pl i jednak nie mają wielkości ramy 55cm... :( I jestem znowu w kropce, by nie napisać, że jestem w d...e.

A czy warto dopłacać za model na 2012 rok? http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-merida-crossway-100-v-2012.html#fragment-4 Na + jest to, że ma amortyzowane siodełko, oponki z troszkę większym bieżnikiem (a nie semi slicki jak w 2011) i regulowana wysokość kierownicy.

Napisano

A mozesz mi jeszcze powiedziec jak duza masz rame oraz czy jazda nim jest wygodna? Pytam, bo przymiarka w sklepie to nie to samo co pojezdzenie na rowerze przez jakis czas :) Wydaje mi sie, ze pozycja jest w miare komfortowa, prawda?

Teraz pytanie troche z innej beczki. Tak jak pisalem w pierwszym poscie mam karchera w robocie i w razie jazdy do pracy w deszczu to moge rower oplukac. Oczywiscie nie mam na mysli lania wody lanca 5cm od roweru czy osprzetu tylko takie zwykle oplukanie go z duzej odleglosci z piachu lub blota. Czy osprzet rowerowy jest wystarczajaco zabezpieczony, by zaraz jakies lozyska czy co amortyzator nie pordzewial?

Napisano

Mam ramę 55cm - 22" do wzrostu 190 cm. Pozycja jak najbardziej OK :) Pordzewieć nie pordzewieje gorzej z tym, że możesz wypłukać powiedźmy smar. Z tej ramy którą teraz mam błotko schodzi po przetarciu suchą szmatką więc jest jak najbardziej OK ;) Kiedyś to trzeba było szorować gąbka pur i jazda. Teraz schodzi samo i bardzo się z tego cieszę to chyba dzięki lakierowi. Pozdro :)

Napisano

Dzięki czervco za wszystkie odpowiedzi. :) Przed chwilą zamówiłem Crossway'a TFS 100-V 2012 z 55cm ramą. Prawdopodobnie będzie w piątek do odbioru. Do tego od razu sporo dodatków kupię (błotniki, bagażnik, oświetlenie, licznik, rękawiczki, okulary, kask) i będzie można wyruszyć na ulicę. :) Oby go mi tylko nie zarąbali pierwszego dnia, bo bym się pociął chyba...

Napisano

Oczywiscie, ze go nie zostawie tak. :) Przynajmniej do czasu az nie kupie pozadnych blokad na wszystko :)

Fotka tez bedzie, ale juz z zalozonym osprzetem, bo bezposrednio w sklepie chlopaki zaloza to i owo :)

Napisano

Dzięki czervco za wszystkie odpowiedzi. :) Przed chwilą zamówiłem Crossway'a TFS 100-V 2012 z 55cm ramą. Prawdopodobnie będzie w piątek do odbioru. Do tego od razu sporo dodatków kupię (błotniki, bagażnik, oświetlenie, licznik, rękawiczki, okulary, kask) i będzie można wyruszyć na ulicę. :) Oby go mi tylko nie zarąbali pierwszego dnia, bo bym się pociął chyba...

Za ilę udało Ci się go wychaczyć?

Napisano

Cena taka jaką proponuje Merida, czyli 1899zł, a od tego 2% rabatu za płatność gotówką. Do tego kupuję parę części od razu w sklepie i na nie dostanę 5% rabatu. Niewiele, ale mam nadzieję, że jeszcze trochę uda się zbić z ceny. Szkoda tylko, że z tych 1500zł wyszło prawie 2300 (ale to już z akcesoriami).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...