Skocz do zawartości

[Rower] Co wybrać: Kross evado 1.1 2011 vs evado 1.0 2012

eseses

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam dylemat związany z wyborem roweru. Planuję zakuj jednego z tych dwóch rowerów, lecz jako że się nie znam na tym, a nie mogłem znaleźć niczego konkretnego w Internecie, także zwracam się z prośbą o pomoc. Biorąc pod uwagę to, że będę jeździł głównie w mieście oraz po asfalnie mój wybór padł na crossa, a konkretnie na dwa modele.

Do wyboru mam:

1. Kross evado 1.1 2011 - za cenę 999zł

http://www.kross.pl/pl/2011/cross/evado-1-1

2. Kross evado 1.0 2012 - za cenę 1250zł

http://www.kross.pl/pl/2012/cross/evado-1-0

Moje pytanie dotyczy tego, czty warto dopłacać do nowszego modelu? Czy może jednak polecilibyście inny rower?

I jeszcze pytanie (pewnie znienwidzone już) czy rama 21' będzie lepiej nadawać się do jazdy po asfalcie niż 19'? (184cm wzrostu)

Dziękuję i pozdrawiam!

Napisano

Bierz model 2011, w niczym nie ustępuje modelowi 2012, a nawet ma minimalnie lepszy osprzęt.

Co do rozmiaru, 21" był by bardziej wskazany.

Napisano

Co do Flash GTS to już lepiej dołożyc 300zl i wziac crossfiera. Flash to tansza propozycja Unibike widzialem na zywo i warto wziasc crossfiera GTS

Napisano

Dziękuję bardzo za odzew, szczególnie na temat wolnobiegu i kasety ("wolnobieg to zło!"), a co do ramy to będę zamawiał 21'.

W takim razie odpadają oba krossy. Tylko teraz mam pytanie czy Romet http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-krosowy-romet-orkan-2.0-m-2011.html posiada kasetę? Ponieważ jest napisane w specyfikacji, iż posiada kasetę Shimano 8 rzędową, lecz w tamtych krossach też była "kaseta" Shimano MF-TZ21, więc zwracam się z prośbą o poradę, szczególnie kieruję ją do Schwefel, bo zwróciłeś na to uwagę jako jedyny. :)

Napisano

Dziękuję Wam bardzo, pomogliście mi uniknąć nieprawidłowego wyboru. Także kupuję tego Rometa, rozmiar 21.

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam! :)

Napisano

Witam,

Podpinam się do tematu, ponieważ również rozważam zakup Kross'a evado 1.1 2011. Zainteresowałem się nim przede wszystkim przez jego przystępną jak dla mnie cenę oraz interesujący wygląd. Planuję na zakup ok. 1000zł ..wiem, wiem dołóż 500zł i będziesz miał dobry rower - lecz czy taki jest mi potrzebny? Na rowerze planuję jeździć po mieście oraz na jakieś krótkie wypady poza miasto (może sporadycznie gdzieś dalej;)) Głównie asfalt oraz pewnie jakieś utwardzane ścieżki. Jeszcze jedno pytanko jaka jest różnica jezdna między wolnobiegiem a kasetą. Wiem, że kaseta jest nowszym rozwiązaniem i w ogóle jest lepsza, lecz czy przy takiej normalnej jeździe będą jakieś różnice? A może w cenie do 1000zł znajdzie się jakaś ciekawsza propozycja?

Pozdrawiam :icon_wink:

Napisano

Z tego co ja szukałem nt. wolnobigu i kasety, to różnica jest dość spora, głównie w niezawodności oraz awaryjności wolnobiegu. Moim zdaniem rower ma jeździć, a nie wyglądać, także dopłata 80 zł do roweru z lepszym osprzętem i kasetą jest tego warta. Zresztą jeszcze będziesz musiał dokupić do krossa pedały (i stopkę), więc różnica w cenie będzie niezauważalna. A osobiście po 3 krótkich przejażdżach (nie miałem czasu na coś dalszego) to jestem bardzo zadowolony z rometa i polecam - bardzo solidnie wykonany.

Napisano

kurcze już sam nie wiem co wybrać. Poszperałem troche po necie i znalazłem tego kross'a w bardzo dobrej cenie 927zł. Może jest ktoś na forum co jeździł na tym rowerze? eseses dzięki za odpowiedz:)

Napisano

Witam, posiadam ten rower :

http://www.cyclocentrum.kqs.pl/index.php?p1583,rower-kross-evado-1-1-2010

kupiony 2 lata temu bez przedniego amortyzatora, Jeżeli chodzi o rame to bierz 21 ja mam 19 cali przy 188 cm wzrostu i jest dla mnie za mała. Co do wytrzymalości, na asfalt spokojnie się na da, ja waże 100 kg jeżdze nim czasem po lesie i póki co, koła, ośki - piasty są całe. Rower ten oczywiście idealny nie jest, siodełko zaczeło skrzypieć juz pierwszego sezonu, przednia przerzutka (tourney) wiecznie się rozregulowuje - ja mam cały czan ustawioną na "środku", jesli często mnieniasz przednia przezutkę - odradzam. Opony tez sa nie najlepsze - tylna prawie łysa a naprawde rzadko hamuję. Nie mogę równiez wyregulować tylnego hamulca, choć tu ciekawostka, przedni działa 2 lata bez zarzutu, może wada fabryczna. Więcej usterek nie wykryłem więc mimo wszystko rower moge polecić ze wzgledu na brak problemów z suportem, piastami, kołami, tylną przezutką (acera), sterami / kierownicą no i przystępną ceną

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...