Skocz do zawartości

[Oświetlenie] przód i tył ok 200zl

Marynaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuje pomocy w wyborze oświetlenia przedniego i tylnego.

Wiem, ze było już tryliard takich tematów - przeczytałam i co chwile zmieniają mi się koncepcje...

więc stałam się bezradna - dysponujecie szerszą wiedzą ;)

chciałabym i do miasta i na bezdroża ( wole dorzucić parę złotych jeśli zajdzie potrzeba)

mam taką kierownicę i proszę o pomoc :)

http://farm7.staticf...faa75b46e_z.jpg

Napisano

Osobiście uważam, że na tył to można założyć cokolwiek - miałem już ze 4 lampki, które dokonały żywota w różnych okolicznościach i to, co mi najbardziej odpowiada w obecnej Sigmie kupionej parę lat temu (http://allegro.pl/lampka-lampa-tylna-4-diodowa-sigma-sport-srebrna-i2180177316.html), to brak konieczności przyczepiania uchwytu na stałe do roweru - jak bym miał kupować nową, to czegoś tego typu bym szukał.

Co do przodu, dzięki pozytywnym opiniom na tym forum kupiłem niedawno coś takiego: http://allegro.pl/latarka-cree-q5-240lm-zoom-ogniwo-aaa-ladowark-i2191671263.html, po pierwszych testach stwierdzam, że jeśli idzie o ilość światła, szczególnie w zestawieniu z ceną - rewelacja! Z tych które widziałem, żadna lampka rowerowa za podobne lub nawet dwukrotnie większe pieniądze, nie dawała aż tyle światła. Jedyne obawy może budzić potencjalna trwałość, ale to już czas pokaże. W Twoim przypadku jednak problemem będzie uchwyt, ale na taką kierownicę generalnie raczej mało co podejdzie, więc osobiście bym się raczej nastawiał na pokombinowanie ze sposobem mocowania, bo inaczej wybór będzie mizerniutki.

Napisano

Na tył jakakolwiek czerwona diodowa lampka.

Co do przodu:

Latarka

Latarka SolarForce L2P 750lm Cree XM-L nowa custom (2217719794) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

+uchwyt (pytanie, czy będzie pasował)- tutaj trzeba zwymiarować kierownicę i zapytać użytkownika o ten uchwyt (jest pancerny- można złapać za niego i ponieść rower)

Led Lenser uchwyt rowerowy uniwersalny latarka (2221709766) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Takiego zestawu na pewno nic nie przebije, prawie 800 lumenów na wyjściu (tryb 100%), do wyboru różne tryby świcenia (określone procentowo na życzenie- polecane 5%, 30%, 60%, 100%). Można ją ciekawie konfigurować, dodać opcję stroboskopu, na dodatek ma zabezpieczenie ogniwa w latarce oraz jako dodatkową opcję zabezpieczenie termiczne.

Minusem jest na pewno cena, bo do tego dochodzi ładowarka+ogniwo, jednak zestaw jest na lata.

Polecam, bo sam szukałem niedawno oświetlenia i nic lepszego raczej nie ma.

Chyba, że ktoś chce coś malutkiego, do bycia widocznym. Tutaj spokojnie można nocą śmnigać bez obawy, że będzie za ciemno :)

Napisano

1. Czego oczekujesz od przedniej, bycia widoczną, czy widzieć?

2. Na taką kierownicę, to trzeba szukać tak jak pisał werty51, ale i tak upewnij się, że obejmie to monstrum.

3. Można kombinować z własnym mocowaniem, jakieś obejmy itp. Tylko trzeba uważać, żeby nie ścisnąć za bardzo (nie wiem ile możńa kombinować z carbonem).

Tak z ciekawości co to za rower?

Napisano

Na tył świetną opcją jest MacTronic Walle, cena ~50zł, a świeci naprawdę dobrze. Było o niej na forum.

Tylko co na przód... może MacTronic Scream, BALTRADE ma w zestawie te 2 lampki za ~160 zł

http://allegro.pl/zestaw-scream-walle-wysylka-gratis-baterie-i2208357900.html

Świetną opcją na przód są lampki Magicshine. Ostatnio pojawiła się nawet polska dystrybucja (jest o tym na forum), ale niestety ich ceny mimo, że adekwatne do jakości są sporo wyższe.

Napisano

Moim zdaniem wystarczy zwykła diodowa czerwona lampka- nawet 3 diodowa (zwykłe diody led)- nie pożera to jakoś strasznie baterii, a człowiek jest dostatecznie widoczny. Używam najprostszej, małej 3-diodowej na 2x AAA od lat i nigdy nie było z nią problemów, a jeździłem w każdych warunkach- deszcz, błoto, śnieg, mrozy, dzień/noc- koszt w granicach 10 zł z uchwytem na rurę podsiodłową.

Ja unikam jupiterów walących innym po oczach- sam jestem kierowcą.

O widoczności można dyskutować- ale jak ktoś będzie Nam miał wjechać w tyłek, to i tak to zrobi, nawet, jeśli byśmy mieli działo laserowe zamontowane na plecach :)

Coś podobnego, tylko innej firmy (nie pamiętam już jakiej)

LAMPKA MERIDA DE ONE TYLNA HL-DE013 NAJTANIEJ !!! (2205371256) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Chyba dokładnie taka: 2xAAA

Lampka tylna 2-fun. SH-01 3 diody (2191999243) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Małe, tanie- niczego lepszego mi nie potrzeba.

Ewentualnie, jeśli już musi być nieco lepsza, czyli to, co Kolega wyżej polecał:

MACTRONIC WALLE - PLAZMOWE DZIAŁO ROWEROWE :) (2206223274) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Bardziej bym się skupił na oświetleniu z przodu- tam można zainwestować kasę. Można wybrać uniwersalnie- to, co ja poleciłem, jako latarkę świetną do wszystkiego, albo coś typowo przeznaczonego na rower.

Kwestia wyboru i potrzeb.

Napisano
Ja unikam jupiterów walących innym po oczach- sam jestem kierowcą.

A polecasz 800lm latarki bez odcięcia :whistling:

Po pierwsze i tak większość tu polecanych lampek nie da rady zamocować standardowym uchwytem. Trzeba szukać takiego mocowania jak ma CatEye lub Magicshine na gumki, albo samemu coś sklecić.

I tu pytanie do autorki, czy wystarczą pozycyjne lampki np. 2x Author A-SHOT-F, czy potrzeba czegoś mocniejszego do oświetlenia drogi.

Napisano

A polecasz 800lm latarki bez odcięcia :whistling:

Rozumiem, że Ty mając taką latarkę użyjesz trybu 100% na drodze, tak ?

Zakładam, że Martna jest nieco bardziej rozsądna :)

Są tryby od 5% do 100% i można je dostosować do warunków.

Na bezdrożach spokojnie można stosować 100 %, na drodze wystarczy nawet 5%, ewentualnie 30% i nikogo się nie oślepi, a droga będzie bardzo ładnie oświetlona.

I tu pytanie do autorki, czy wystarczą pozycyjne lampki np. 2x Author A-SHOT-F, czy potrzeba czegoś mocniejszego do oświetlenia drogi.

Autorka wyraźnie zaznaczyła, że:

chciałabym i do miasta i na bezdroża ( wole dorzucić parę złotych jeśli zajdzie potrzeba)

Raczej nie wyobrażam sobie jazdy po bezdrożach nocą mając lampkę pozycyjną z przodu.

Poza tym mój poprzedni post dotyczył tylniej lampki.

Napisano

Było już parę tematów o tym. Najrozsądniejszym zestawem będzie jak wyżej Koledzy radzili L2P od Grega z przodu i Walle z tyłu. Chyba to jest najlepsze zestawienie jakości do ceny.

Napisano

Rozumiem, że Ty mając taką latarkę użyjesz trybu 100% na drodze, tak ?

Zakładam, że Martna jest nieco bardziej rozsądna :)

Są tryby od 5% do 100% i można je dostosować do warunków.

Na bezdrożach spokojnie można stosować 100 %, na drodze wystarczy nawet 5%, ewentualnie 30% i nikogo się nie oślepi, a droga będzie bardzo ładnie oświetlona.

Autorka wyraźnie zaznaczyła, że:

Raczej nie wyobrażam sobie jazdy po bezdrożach nocą mając lampkę pozycyjną z przodu.

Poza tym mój poprzedni post dotyczył tylniej lampki.

Mam 400lm i owszem czasami używam 100%, a przeważnie okolic 50%, bo chcę coś widzieć, a super jasny placek przed kołem mnie nie satysfakcjonuje. Jednak jak ktoś jedzie (rower na ścieżce) lub idzie z naprzeciwka to przełączam na słabszy tryb. Ale to rowerem terenowym, w rowerze na miasto mam inną lampę gdzie większość światła idzie na drogę (główny snop kończy się mniej więcej na klapie bagażnika typowej osobówki).

Faktycznie, moje niedopatrzenie.

To przód może już oślepiać? ;)

Napisano

Polecam wspominany już model Scream - mam już drugą, nowszą i mocniejszą teraz taka lampkę. W najmocniejszym trybie snop światła równoważny jest często tym z wyprzedzającytch mnie samochodów ! Bardzo uniwersalna, bardzo zgrabna, udana konstrukcja.

Polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...