office Napisano 16 Marca 2012 Napisano 16 Marca 2012 Jestem kompletnym laikiem w sprawach rowerowych, posiadam zwykły rower "górski" na którym często od wiosny do jesieni jeżdżę. Do tej pory używałem zwykłych kół aluminiowych za 30-40 zł, jednak niestety ciągle ulegają deformacji, dwa razy pękła mi już piasta czy coś koło niej i tak w kółko... Waże około 85 kg i jeżdżę średnio przynajmniej trzy razy na tydzień przez 1-4 godz.(a latem to nawet codziennie) szukam więc jakiś w miarę dobrych kół, których cena (za komplet) nie przekraczałaby 200, no może 300 złotych i sprostała takim wymaganiom. Koła pod hamulce v-brake. Wolałbym jakiś gotowy złożon zestaw, czy ktoś mógłby podać jakieś propozycje w tym przedziale cenowym? Mogą być linki do różnych sklepów internetowych gdzie są gotowe zestawy. Znalazłem coś takiego (w dodatku w mojej okolicy jest ten sklep): Koła MTB 26 piasty Alivio M430 srebrne V-brake (2183393079) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. co sądzicie?
rzezniol Napisano 16 Marca 2012 Napisano 16 Marca 2012 Ja sie tam nie znam ... Ale obrecze wydają mi się jakies "egzotyczne" nigdy o nich nie słysząłem ... I jest ciezko ... Ja bym dołożył 20 zeta i kupił koła na łożyskach maszynowych i na obręczach o ktorych coś wiadomo Mach 1 Exe( przynajmniej o nich słysząłem) np takie ... http://allegro.pl/kola-26-lozyska-maszynowe-novatec-mach1-wawa-i2188058841.html Maszyny są łatwiejsze w serwisie ... wymianiasz całe łozyska i masznową piaste ... piasty na "wiankach" moim zdaniem są trudniejsze w serwisie a jak posypie sie kołnus/miska trudniej zrobić z nich "nową piaste" . Jak bedziesz obserwował alleokazje może uda ci sie wyrwać (mi się udało) w podobnej cenie koła, które zamiast obręczy EXE miały MX (MX`y mają kapslowane twory). No i taki zestaw jest lżejszy o około 200g ( wyliczone na podstawie dostępnych danych na allegro ) Pozdro
office Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 Dzięki za odpowiedź rzezniol, obserwuję te koła. Może jednak ktoś jeszcze coś zarzuci? Ofert troszkę jest i nie ma sensu żebym tu przeklejał linków skoro nie znam się kompletnie na tym i nie wiem które podzespoły są najlepsze, jakich producentów itd... za ewentualne podpowiedzi dziekuje! PS Ewentualnie moglbym zapytac o te kółka -> http://allegro.pl/kola-26-mtb-maszyny-36szpr-vb-novatec-mach-1-sapim-i2198262842.html# lepsze od tych ktore zapodal uzytkownik Rzezniol?
jasskulainen Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 to sa te same kola mialem kiedys te obrecze i zlego slowa powiedziec nie moga, sa pancerne ale tez swoje waza piasty novateca przy twoim stylu jazdy rowniez nie powinny sprawiac problemow
pablo02 Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Witam Posiadeam Ramę merida kalahari 550. Przerzutka tylna to Deore. Chciałem wymienić już wysłużone koła na lepsze. Myślę nad używkami- Piasta Deore LX i XT. Na obręczach za bardzo się nie znam.Wiem, że XT jest nieco droższa ale czasem się znajdzie. Obręcz pod V-brakei. Opony opcjonalnie- ale w tej cenie raczej nic dobrego ;P Na znanych aukcjach jest dość spory wybór... Do tego (nowy budżet ~70zł) kaseta + łańcuch (oczywiście nowe). Jeżdzę amatorsko, także proszę nie namawiać mnie na coś za 500zł - używane. Nie każdego stać, oraz nie każdy ma identyczne zainteresowania. Fakt, że lubię mieć w miarę doby sprzęt - LX już by wystarczył, nie mówiąc o XT...
Fenthin Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 A może tak jakis budżet byś podał? @jasskulainen To nie są te same koła. Tańsze są na szprychach CN, droższe Sapim.
lukas85 Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Office, a sprawdziłeś czy potrzebujesz kół na kasetę czy na wolnobieg? Jeśli do tej pory używałeś tanich kół za 40-50 zł to pewnie masz wolnobieg, a te koła co podałeś w linkach to wszystko na kasetę. Od siebie dodam, że używam tylnego koła na obręczy shining. Ważę 90 kg, a do tego dochodzi plecak z gratami. Koło puki co proste, a ok. 1000 km w zimę zrobiłem. Dobre powinny być też te koła na obręczach mach, wiele osób sobie chwali.
pablo02 Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 A może tak jakis budżet byś podał? A tak, byłbym zapomniał. Budżet podobny do podanego zestawu: ~230zł (nie licząc zębatek, łańcucha i opon) Ekspertem w tym nie jestem, także doradźcie co i jak... Jeżdżę amatorsko po lesie i asfalcie. Chociaż brat ma cały rower na Deore LX - także wiem, co to komfort jazdy. Miałem wcześniej wolnobieg, ale to nie ma znaczenia, gdyż wymieniam całe koło (bez opon-chociaż tylną by wypadało zmienić ;P) wraz z tylnymi zębatkami. Chcę jakością się trochę przybliżyć do jego zestawu... ;P Sorki, poprawa On posiada Deore XT, a nie LX łP http://allegro.pl/show_item.php?item=2219299379&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 Panowie czy duża jest różnica jakości pomiędzy kaseta suntour (45 zł), a ewentualnie kaseta sram (59 zł) ?
office Napisano 25 Marca 2012 Autor Napisano 25 Marca 2012 Office, a sprawdziłeś czy potrzebujesz kół na kasetę czy na wolnobieg? Jeśli do tej pory używałeś tanich kół za 40-50 zł to pewnie masz wolnobieg, a te koła co podałeś w linkach to wszystko na kasetę. Od siebie dodam, że używam tylnego koła na obręczy shining. Ważę 90 kg, a do tego dochodzi plecak z gratami. Koło puki co proste, a ok. 1000 km w zimę zrobiłem. Dobre powinny być też te koła na obręczach mach, wiele osób sobie chwali. Faktycznie teraz doczytałem... jak juz wspominałem słabo się na tym znam. Faktycznie mam wolnobieg. Natomiast co to dla mnie teraz oznacza, jeśli chciałbym kupić koło podane w linku? Że musiałbym do niego dokupić kasetę? Czy może w ogóle te koła odpadają bo nie będą z moim rowerem kompatybilne i mam rozglądać się za takimi z wolnobiegiem? Dzięki za odpowiedź bo właśnie miałem na allegro je zamawiać...
lukas85 Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Tak, będziesz musiał kupić kasetę na tyle biegów, ile masz obecnie, a jeśli obecny napęd ma spory przebieg, to dojdzie i łańcuch i być może korba. Wyślij zdjęcia zębów korby i kasety nam na forum to ocenimy stan..
office Napisano 26 Marca 2012 Autor Napisano 26 Marca 2012 Korba jest w porządku. Na początku nie uściśliłem, ale mam do dyspozycji dwa rowery, jeden mój starszy na którym jeździłem a drugi ojca, nieco nowszy (choć też już ma parę lat) na którym jeździł do tej pory baaardzo rzadko. Jako, ze mój uległ całkowitej ekslpoatacji (a był to rower z niższej półki "hipermarketowy") to postanowiłem, że nie będę na razie kupował nowego, tylko ruszę jego skoro jest w całkiem dobrym stanie (po doprowadzeniu do porzadku tylko koła były powykrzywiane i tylko je chciałbym wymienić, ale nie na jakiś tani chiński szajs tylko na coś porządnego bo nauczony doświadczeniem wiem, że te koła za parę dych są daremne). Nie będę więc wrzucał jej fotek (chyba że wieczorem ewetnualnie). W takim układzie zostaje mi do dokupienia do tych kół kaseta, w moim przypadku na 7 biegów. Jak rozumiem żeby założyć na te koła co wyżej kasetę na 7 biegów to muszę przedtem założyć jakąś podkładkę (dystans)? I wszystko będzie śmigało ok? EDIT: Jeszcze jedno pytanie. Zdecydowałem się na koła na MACH1 z piastami NT, linki do aukcji róznych na których są prawie te same koła: Koła 26'' ŁOŻYSKA MASZYNOWE NOVATEC MACH1 WAWA (2219299379) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. KOŁA 26 MTB MASZYNY 36SZPR VB NOVATEC MACH 1/SAPIM (2229841781) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Jak ktoś wyżej zauważył różnią się jedynie szprychami (CN/Sapim) ale teraz zauwazyłem że na tej pierwszej aukcji jest 32 szprychy, na drugiej 36 - czy jest to duża różnica? Jakie lepiej wziąć?
arturp Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Jak rozumiem żeby założyć na te koła co wyżej kasetę na 7 biegów to muszę przedtem założyć jakąś podkładkę (dystans)? I wszystko będzie śmigało ok? Musisz uściślić, czy masz w tym rowerze kasetę 7, czy odkręcany od piasty wolnobieg. Jeśli to drugie to zapomnij o kołach które pokazywałeś, bo będzie węższy rozstaw ramy i piasta z kasetą fizycznie się nie zmieści. W zasadzie przy kasecie 7 też powinieneś szukać innych kół, bo pod taką ilość zębatek będzie krótszy bębenek piasty. W siódemkach nie masz za dużego wyboru. Kasety Shimano wychodzą jeszcze altusy, czy acery i do tego koło z piastą podobnej klasy. Żadnych Novateców nie zastosujesz, chyba że z podkładą do 7, i tylko pod warunkiem, że ci to szerokością podejdzie do ramy.
office Napisano 28 Marca 2012 Autor Napisano 28 Marca 2012 Musisz uściślić, czy masz w tym rowerze kasetę 7, czy odkręcany od piasty wolnobieg. Jeśli to drugie to zapomnij o kołach które pokazywałeś, bo będzie węższy rozstaw ramy i piasta z kasetą fizycznie się nie zmieści. W zasadzie przy kasecie 7 też powinieneś szukać innych kół, bo pod taką ilość zębatek będzie krótszy bębenek piasty. W siódemkach nie masz za dużego wyboru. Kasety Shimano wychodzą jeszcze altusy, czy acery i do tego koło z piastą podobnej klasy. Żadnych Novateców nie zastosujesz, chyba że z podkładą do 7, i tylko pod warunkiem, że ci to szerokością podejdzie do ramy. W rowerze mam koło tylne na którym jest już wolnobieg i zębatki (zintegrowane). Chce kupić te koła co wyżej + kasetę 7 rzędową + podkładkę która umożliwi mi zamontowanie tej kasety (bo koło jest na 8/9 rzędowe). (o ile dobrze wszystko zrozumiałem z postów powyżej i materiałów z internetu). Wymiar ramy gdzie koło wynosi u mnie 135mm - czyli chyba standard... więc powinno wejść
arturp Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 Wymiar ramy gdzie koło wynosi u mnie 135mm - czyli chyba standard... więc powinno wejść Skoro tak, to śmiało kupuj któryś z tych zestawów. Różnicy między 32/36 szprych raczej nie zauważysz. Na 36 będzie pewnie odrobinę wytrzymalsza, czyli dla ciebie lepsza.
adms31 Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam, ja również szukam jakichś nowych kół, ale dlatego, że przerzucam się na tarczówki i muszę sobie sprawić piasty pod tarcze. Z tego, co się orientuję, to żeby w obecnych kołach zamienić piasty na pod tarcze, musiałbym też zmienić długości szprych, a przyciąć się chyba ich nie da. Dlatego zastanawiam się nad jakimiś najtańszymi kołami pod tarcze. Aktualnie mam jakieś oryginalnie założone koła na piastach Quando i obręczach AlexRims i od pięciu lat mi służą. Znalazłem takie coś: http://http://allegro.pl/kola-mtb-26-piasty-deore-m525-6-srub-srebrne-v-b-i2233364651.html Powiedzcie mi, czy przy mojej wadze ~70kg i jeździe w niezbyt ciężkim terenie, bez hopek i takich przygód, te koła mi wystarczą? Wydaje mi się, że Shining, a AlexRIms będą jakościowo podobne, a piasty Shimano złe też być nie powinny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.