Skocz do zawartości

[Odzież] Wybór odzieży na wiosnę/lato

A7x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegoś czasu rozglądam się za jakimś rozsądnym ubraniem na rower.

Mam złe doświadczenia z bawełną, w której się mocno pocę, szczególnie pod pachami oraz na tyłku :)

Dlatego potrzebuję:

-Koszulki/bluzy

-Spodni.

-Bielizny ?

Z góry uprzedzam, że nie jestem sympatykiem obcisłych ciuchów, wolę coś pokroju luźnych szortów.

Niestety to, co mi się podoba osiąga dosyć kosmiczne ceny, przykład:

Spodenki + szorty rowerowe z wkłądką - Etape FREERIDE - Sklep Rowerowy i Turystyczny SZUMGUM - rowery, części rowerowe i akcesoria rowerowe. Sakwy rowerowe, przyczepki na rower

Co sądzicie o firmie Etape ? Mam rękawiczki tej firmy i muszę przyznać, że są świetnej jakości, nie wiem, jak to się ma do pozostałych wyrobów owej firmy.

Widziałem ofertę lidla, jednak koszulka szału nie robiła.

Spodnie lidlowe tego typu już w ogóle odpadają, bo zupełnie mi się to nie podoba.

Zależy mi generalnie na przystępnej cenie i dobrych właściwościach.

Może na początek sama koszulka+ szorty. Czy faktycznie warto się pakować w takie ceny, czy można znaleźć coś w normalnych cenach ?

Czy ktoś ma jakieś ciekawe propozycje dotyczące odzierzy na wiosnę/lato ?

Te spodenki są fajne bardzo. Porównywałem je przed zakupem swoich z Hummvee Endury i jakościowo ani wykonaniem nie było się do czego przyczepić. Zadecydował u mnie wygląd i zdecydowałem się na te drugie. Mają porządnie zrobioną wkładkę, materiał wydaje się na przewiewny a równocześnie taki który powinien dużo wytrzymać.

Szorty, które mi się szalenie podobają:

Szorty ALPINESTARS GRAVITY (TLD, FOX, DAKINE) (2178105164) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ale cena jest zabójcza, jak dla mnie.

To jest ciekawa propozycja (dzięki Kolego):

ENDURA-Hummvee spodnie dlugie meskie endura Spodnie rowerowe dĹugie

Krótkie+ długie w jednym- dla mnie idealne, są naprawdę godne polecenia ?

Rozumiem, z filmiku zamieszczonego niżej, że się je rozpina.

Jak to się sprawuje ? Głownie chodzi mi, by nie było sytuacji, gdzie będę jeździł z mokrym tyłkiem, ewentualnie jeśli już- byle to szybko wyschło, nie tak, jak bawełna.

Poszukałem, i chyba zdecyduje się na taki komplecik:

Szorty

http://endurastore.pl/szorty_hummvee,29,30,58.html

lub

http://endurastore.pl/szorty_singletrack_ii_%28nowy_model%29,29,203.html

+koszulka

http://endurastore.pl/koszulka_hummvee_s_s,25,66,146.html

Panowie miał ktoś kontakt z tymi spodenkami ?

Szorty Singletrack II (nowy model)

Szorty Endura Hummvee

Mogę prosić o jakieś opinie ?

Te 2 mają tą zaletę, że są z wkładką- natomiast wygląd opcji nr 1 bardziej mi się podoba, a na dodatek musiałbym dokupić wkładkę.

Co o nich sądzicie- warto ?

Długie spodnie Endura Hummvee się NIE ROZPINAJĄ (może oprócz rozporka :))

Nie mniej jednak są to zdecydowanie spodnie godne polecenia.

Spodnie z odpinanymi nogawkami to np te:

http://allegro.pl/spodnie-rowerowe-accent-verano-odpinane-nogawki-i2189505940.html

Są tańsze i ... niestety gorsze. Nie znaczy to jednak, że są złe czy kiepskie. Mam takie i sobie chwalę. Jeżdżę w nich zimie z bielizną termoaktywną, wiosną i jesienią bez takowej oraz latem w chłodniejsze dni - z odpiętymi nogawkami. Pod spodnie ubieram spodenki z pampersem.

Tak jak inne tego typu spodnie schną szybko ale przeciwdeszczowe to one na pewno nie są. Natomiast świetnie chronią przed wiatrem. Ze względu na ich uniwersalny krój chodzę w nich również pieszo po górach (z bielizną dały radę nawet przy -15st.).

Dzięki- z długich rozpinanych zrezygnowałem.

Dzisiaj kupiłem długie spodnie, dokładnie takie:

Spodnie do biegania Dobsom R-90 | Obuwie do biegania, buty do biegania

Także sprawa długich spodni na chłodniejsze dni jest dla mnie zamknięta.

Teraz pozostaje mi tylko wybór krótkich szorów z linków, które podałem wyżej.

Te Singletrack II wyglądają świetnie- tylko ta wkładka :/

Krótkie Hummvee z tego zdjęcia wyglądają fajnie

1303582844.99.jpg

I porównanie z Singltrack II :

1329287465.42.jpg

Do nich wkładka (89 zł)

1303673900.2.jpg

• 2 tygodnie później...

Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego napiszę tutaj, bo też muszę kupić jakieś ciuszki. Wszystkie podane niżej ciuszki kupiłbym w jednym sklepie (mikesport.pl) Wiadomo, że na pewno nie są to ubrania z najwyższej półki, ale dopiero zaczynam swą przygodę z rowerem tak bardziej serio. :) Propozycje:

Spodnie długie ocieplane: https://www.mikesport.pl/rogelli-banks-ocieplane-spodnie-pl-2.html

Na lato takie spodenki: https://www.mikesport.pl/mimo-craig2-spodenki-rowerowe-wkadka-qdry-gel.html (i ewentualnie szorty w przyszłości, jak $$$ będzie)

Bluza rowerowa: https://www.mikesport.pl/rogelli-carpi-lekko-ocieplana-bluza-rowerowa-pl-2-3-4-5.html

Kalesony: https://www.mikesport.pl/azzurro-bamboo-bielizna-termoaktywna-kalesony-meskie-pl.html (potrzebne są? Mogę np. je założyć, a na nie jakieś krótkie spodenki, czy się tylko w nich jeździ?)

Bandana: https://www.mikesport.pl/rogelli-bandana-chusta-rowerowa-pl-2.html (mam długie włosy i nie mogę ich za cholerę ułożyć przy zakładaniu kasku...)

Koszulkę termoaktywną na krótki rękaw mam z Decathlona. ;)

Czy taki zestaw spisze się dla początkującego, który dojeżdża swym sprzęciorem codziennie do pracy? :)

(Szkoda, że nie da się edytować postu...)

Czy taki zestaw spisze się dla początkującego, który dojeżdża swym sprzęciorem codziennie do pracy oraz do jakichś dłuższych wypraw do parku? :)

Teraz pozostaje mi tylko wybór krótkich szorów z linków, które podałem wyżej. Te Singletrack II wyglądają świetnie- tylko ta wkładka :/

Przeciez nie musisz odrazu kupować wkładki "dedykowanej".

Używam modelu Singletrack 1 i pod tyłkiem mam krótką lycre z decathlonu:) czasami nawet śmigam bez.

Krótkie Hummvee z tego zdjęcia wyglądają fajnie

Nie tylko wyglądają ale i są fajne. Użytkuję ich długą wersję i z czystym sumieniem moge polecić. Gdyby nie trafiła sie okazja zakupu krótkich Singletracków na pewno kupiłbym hummvee.

Paweł- no tak, ale to dodatkowy wydatek, jak by nie patrzeć :)

Jak Ci się sprawuje Codura ? Chodzi mi głównie o oddychalność- to mają być spodnie na całe lato, nie na wybrane dni.

Słyszałem, że Hummv są bardziej przwiewne.

Mam jeszcze trochę czasu, bo prawdopodobnie w maju dopiero zrobię zakup, w kwietniu niestety mam za dużo wydatków :(

Tak się składa ze mam wlasnie w domu Singletrack II i Hummvee i macajac je, to S II są bardzo niewiele grubsze niż H. Maja mniej kieszeni, sa troche szersze niz H i minimalnie krotsze. Koncza sie tak przed samym kolanem. H troche nizej. Generalnie bardzo fajnie zrobione i te z tymi niebieskimi wstawkami ladnie sie przezntuja. Choc tak teraz majac je w reku to i tak wybrałbym Hummvee jednak.

A co do wkladki to faktycznie mozna kupic jakakolwiek i pod nie zakladac i bedzie ok.

Peter, a mgółbyś zrobić sobie fotkę w SII i H ?

Najlepiej z przodu i tyłu, bo nigdzie nie moge takich zdjęć dorwać.

Jestem ciekawy, jak wyglądają, bo zdjęcia studyjne oferowanych przedmiotów zawsze wyglądają "pro".

Swoją drogą dlaczego jednak bardziej skłaniasz się ku Hummv ?

Ja właśnie wolałbym spodnie do kolan, nie za.

Kwestia gustu. Ja wolę dłuższe niż krótsze bo przy moich 190cm wzrostu i dlugich nogach krotkie wygladaja pedalsko troche. Poza tym Hummvee sa tylko minimalne dluzsze ale przez to ze wezsze jakos to lepiej wyglada. I nie sa za kolana. Choodzilo mi wyzej ze koncza sie na nodze nizej niz Singletrack'i a nie nizej kolan.

Poza dlugoscia to sa wg mnie bardziej funkcjonalne ze wzgledu na ilosc kieszeni. A te z tyłu to już w ogóle są rewelacyjne. Mozna tam calkiem sporo upchać i ciagle tego nawet nie czuć.

Co do zdjec to te z sieci oddaja dosc dobrze wyglad jednych i drugich. Masz tez dobre recenzje na YT obu modeli i tam je dobrze widać z każdej strony. Masz tu linki:

Witam,

Koledzy i kolezanki, szukam spodni i kurtki na rower do jazdy codziennej praca-dom oraz wypady weekendowe.

Czy takie spodnie i kurtka to dobry wybór?

Spodnie Rowerowe Długie SOBIKE Tight - Light XL (2213451326) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Spodnie Rowerowe Długie SOBIKE Caribbean 3D M (2181960221) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ROGELLI PADUA Kurtka Softshell z Membraną XL (2210520627) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

http://allegro.pl/sobike-prophecy-kurtka-rowerowa-z-softshell-thermo-i2238028577.html

Nie chce wydawac majatku bo nie jestem jeszcze zapalonym rowerzysta.

Czy taka kurtka sprawdzi sie na wiosne/jesien jesli zaloze pod nia w cieplejsze dni (8-15 stopni) sama podkoszulke termoaktywna a ponizej 8 stopni dodam jeszcze jakis lekki polarek?

Pozdrawiam

• 4 miesiące temu...

Pozwolę się podpiąć do tematu. Rozważam szorty Hummvee, Singletrack lub Hummvee Lite.

Jaka jest różnica między Hummvee a Hummvee Lite? Te drugie mają, z tego widzę w opisie w sklepie internetowym, wewnętrzne wkładki z Cordury, natomiast na stronie producenta nie ma takiej informacji. Czy wersja Lite gorzej oddycha od pdostawowych Hummvee ? Singeltrack faktycznie mają świetny kroj i kolorystykę, ale jakoś nie przekonują ilością kieszeni i brakiem wkładki. Najbardziej interesuje mnie to, jak ma się wersja Lite do reszty ?

Pozwolę się podpiąć do tematu. Rozważam szorty Hummvee, Singletrack lub Hummvee Lite.

Jaka jest różnica między Hummvee a Hummvee Lite? Te drugie mają, z tego widzę w opisie w sklepie internetowym, wewnętrzne wkładki z Cordury, natomiast na stronie producenta nie ma takiej informacji. Czy wersja Lite gorzej oddycha od pdostawowych Hummvee ? Singeltrack faktycznie mają świetny kroj i kolorystykę, ale jakoś nie przekonują ilością kieszeni i brakiem wkładki. Najbardziej interesuje mnie to, jak ma się wersja Lite do reszty ?

Humvee Lite są zdecydowanie przewiewne, co nie znaczy delikatne. To świetne gacie imo na lato.

Wkładki można kupować osobno: także rozmiarami, np. w środku L na zewnątrz XL jak chesz dodatkowego luzu materiałowego. Mają wspólny system mocowania.

Nie wybierzesz imo tego przez net, tzn. nic nie zastąpi pomacania i przymierzenia przede wszystkim. Zwykle noszę rowerowe XL, a H Lite mam XXL (!!) i są akurat wygodne i przewiewne. Dziś do kompletu kupiłem jeszcze na "dżunglę" dłuższe, bo za kolano Hamvee 3/4. Znowu nie są takie lekkie jak Lite, ale też nie tak ciężkie i sztywne jak Singletracki. No i powinny być znośne latem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...