Skocz do zawartości

[hamulce] BR-M486 zerwany gwint zaworu

Pasiasty

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj chciałem dolać oleju do układu hamulca, bo klamka była tak miękka, że dotykała kierownicy. Odkręciłem lekko zawór i zacząłem wykonywać wszystkie czynności według instrukcji. Zakręcając zawór zauważyłem, że śruba kręci się bez oporu w jedną i w drugą stronę. Nie ma zupełnie uszczelnienia, nie można jej nawet wykręcić.

Czy jest jakiś sposób na wymianę zaworu bądź jego uszczelnienie? Czy muszę kupować nowy hamulec?

Kupiłem dzisiaj zacisk Deore, dałem 50 zł więc chyba dobra cena. Niestety najprawdopodobniej końcówka przewodu przy wejściu do zacisku przecieka - na zewnątrz gwintu pojawił się olej, a klamka dalej się nie usztywnia. Na pewno ta klamka będzie kompatybilna z zaciskiem Deore czy musze zmienić przewód?

mrkura, o który zbiorniczek wyrównawczy chodzi?

• 3 miesiące temu...

Witam,

Zauważyłem dzisiaj, że w tylnym hamulce M596 cieknie mi olej przy zaworze(hamulce mają mniej niż 2 miesiące). Chciałem dokręcić zawór, lecz on się obraca. Po wykręceniu widzę, że z zaworem wszystko w porządku, ale na jego gwincie zostały strzępy gwintu z zacisku... Nowe hamulce praktycznie. Mam teraz znowu wyłożyć kasę i kupić zacisk ?

Pozdrawiam,

Mateusz

Udało się uratować zacisk, poprzez wkręcenie śruby zamiast zaworu(odpowietrznika). Efekt taki, że obecnie, aby odpowietrzyć/wlać płyn trzeba to robić od strony klamki, a dołem jedynie odpowietrzać. Jeśli uda mi się znaleźć taki zaworek, ale w rozmiarze 6, a nie 5 tak jak oryginał to będzie całkiem cacy.

Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam :)

Udało się uratować zacisk, poprzez wkręcenie śruby zamiast zaworu(odpowietrznika). Efekt taki, że obecnie, aby odpowietrzyć/wlać płyn trzeba to robić od strony klamki, a dołem jedynie odpowietrzać. Jeśli uda mi się znaleźć taki zaworek, ale w rozmiarze 6, a nie 5 tak jak oryginał to będzie całkiem cacy.

Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam :)

Miałem to samo i zrobiłem tak śruba 6mm przewiercona na wylot dopasowałem kulkę od łożyska . Do zacisku wrzuciłem kulkę i wkręciłem śrubę hula jak na normalnym zaworze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...